Avocaţii lui Arsene au făcut plângere la CEDO că i se încalcă dreptul la viață și că a fost supus la tratamente inumane
Ministra Justiţiei Alina Gorghiu a anunţat, referitor la cazul aducerii lui Ionel Arsene în ţara noastră, că avocaţii acestuia au sesizat CEDO, pe motiv că în România i-ar fi fost încălcat dreptul la viaţă şi ar fi supus la tratamente inumane.
„Magistratul de legătură cu Italia de la Ministerului Justitiei mi-a adus la cunoştinţă că avocaţii condamnatului fugar Ionel Arsene au sesizat CEDO pe motiv că în România i s-ar încălca dreptul la viaţă şi ar fi supus la tratamente inumane/degradante (art. 2, 3 şi 4 din CEDO). Ministerul Justiţiei şi ANP au depus la dosarul în care deja s-a dispus de instanţa italiană returnarea condamnatului fugar documente în care evidenţiem condiţiile la standardele europene din penitenciar”, a precizat Alina Gorghiu, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiţiei.
În acelaşi timp, condamnatul fugar Ionel Arsene şi echipa sa de avocaţi au formulat o cerere de suspendare a predării şi dispunerea unei expertize medicale prin care să se constate labilitatea psihică, mai indică sursa citată.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Instanţa din Italia va decide, joi, şi cu privire la această solicitare.
„Menţionez că statul român continuă procedurile pentru predarea condamnatului fugar Ionel Arsene şi pentru a pune în aplicare hotărârea definitivă a instanţei din Italia”, a completat Gorghiu.
Ionel Arsene, în vârstă de 51 de ani, fost deputat PSD şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ este acuzat de trafic de influenţă în legătură cu două fapte comise în 2013 şi 2015. Potrivit DNA, el ar fi cerut mită de peste 3 milioane de lei de la un om de afaceri, scrie Corriere della Calabria.
Avocaţii lui Ionel Arsene au susţinut, marţi, că acesta nu poate fi extrădat deoarece „prezintă o stare clinică ce îndeplineşte cele cinci criterii de diagnostic pentru Tulburare Depresivă Majoră de natură severă cu caracteristici melancolice”.
Avocaţii Alfredo Gaito şi Mario Antinucci susţin că Arsene, fiind rezident în Italia de mai bine de cinci ani, nu poate fi extrădat.
Potrivit acestora, citaţi de Corriere della Calabria, Arsene suferă de patologii grave, inclusiv de natură neuropsihiatrică, iar acest lucru a fost constatat şi documentat de consultanţii apărării, dr. Nicolò Falchi Delitala - neuropsihiatru la Spitalul Sfântul Ioan din Roma, dr. Roberta Russo - psiholog criminalist din Roma specializat în observarea ştiinţifică şi tratamentul în circuitele penitenciare, dr. Gian Francesco Mureddu - cardiolog specialist la Spitalul Sfântul Ioan din Roma. „Cu toate acestea”, subliniază avocaţii, efectuarea unei expertize „este ignorată de Curtea de Apel din Bari, deşi erau îndeplinite cerinţele legale”.
Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ Ionel Arsene a fost condamnat în 10 martie la şase ani şi opt luni de închisoare cu executare, în dosarul în care era judecat pentru trafic de influenţă. În 27 martie, a fost dat în urmărire, iar pe 13 octombrie, ministra Justiţiei Alina Gorghiu a anunţat că la Curtea de Apel din Bari a fost decisă predarea sa autorităţilor din România, hotărârea nefiind definitivă.
Sursa: News.ro
Etichete: italia, cedo, ministerul justiției, ionel arsene,
Dată publicare:
09-11-2023 15:54