Motivarea CSM în cazul revocării lui Kovesi. De ce a dat aviz negativ
Avizul negativ privind propunerea de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA a fost motivat şi înaintat decidenţilor, a anunţat vineri Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
"În urma avizului nefavorabil privind propunerea ministrului Justiţiei de revocare a doamnei Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că hotărârea nr. 52 din 27 februarie 2018 a fost motivată şi înaintată decidenţilor pentru a dispune măsurile legale", informează CSM.
Motivarea CSM
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Secţia pentru procurori constată că dispoziţiile art. 51 al Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor instituie un cadru legal privind revocarea din funcţiile de conducere, stabilind nu doar situaţiile în care aceasta poate interveni şi titularii propunerii, ci şi aspectele ce trebuie analizate cu ocazia verificării celor patru componente manageriale: organizarea eficientă a activităţii, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţii şi aptitudinile manageriale. (...) Se constată că, în cuprinsul propunerii de revocare, cu ocazia dezvoltării celor 20 de motive, nu s-a făcut referire punctual la niciuna dintre atribuţiile legale încălcate, nefiind specificată expres componenta managerială vizată", se arată în motivare.
Conform aceleiaşi surse, ministrul Justiţiei a indicat de la început că analiza sa a vizat organizarea eficientă, comportamentul, comunicarea, asumarea responsabilităţii şi aptitudinile manageriale, iar după prezentarea primelor zece motive au fost indicate temeiuri ale revocării, dar singurele care se încadrează în temeiul dispoziţiilor legale sunt cele privind "folosirea nelegală de către procurorul şef al DNA a resurselor umane şi materiale", în sensul deturnării DNA de la scopul şi competenţele sale legale, "o repartizare nelegală a sarcinilor" şi "un comportament vădit neconstituţional".
"De asemenea, în şedinţa Secţiei pentru procurori din data de 27 februarie 2018, titularul prezentei propuneri de revocare a învederat că aceasta vizează toate cele 4 componente ale atribuţiilor manageriale. Cu toate acestea, se observă existenţa unei enumerări generice a componentelor manageriale, fără o individualizare concretă a resurselor nelegal folosite, a deficienţelor comportamentale, a atribuţiilor legale neîndeplinite sau a aptitudinilor manageriale inexistente sau manifestate defectuos", se precizează în motivare.
CSM: Nu se poate angaja răspunderea procurorului şef pentru un act întocmit personal de procurorul din subordine
Constatarea vizează unul dintre motivele invocate de ministrul Justiţiei în cererea de revocare, şi anume "lipsa de măsuri în cazuri grave constatate de instanţele de judecată - falsificarea transcrierii unor convorbiri telefonice", cu referire la un anumit dosar.
"Secţia pentru procurori, constatând că până la acest moment nu există o soluţie definitivă în cauza privind o eventuală activitate de falsificare a mijloacelor de probă, apreciază lipsit de temei motivul de revocare invocat. Mai mult, Secţia consideră că nu se poate angaja răspunderea directă a procurorului cu funcţie de conducere pentru un act întocmit personal de către procurorul din subordine şi pentru care nu este incidentă procedura legală a confirmării", se arată în motivare.
Conform aceleiaşi surse, Codul de procedură penală prevede verificarea, sub aspectul legalităţii şi temeiniciei, a ordonanţei prin care s-a dispus renunţarea la urmărirea penală şi a rechizitoriului de către procurorul cu funcţie de conducere sau de către procurorul ierarhic superior, dar aceste prevederi nu se referă şi la procesele verbale de transcriere a unor înregistrări audio.
"Nu în ultimul rând, se observă că art.64 alin.(2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară instituie principiul independenţei procurorului în soluţiile dispuse (prin aceasta înţelegându-se întreaga activitate de urmărire penală concretizată în actele şi măsurile de urmărire penală efectuate)", se mai menţionează în motivare.
Aviz negativ din partea CSM
Pe 27 februarie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz negativ propunerii ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
"Secţia pentru procurori a decis respingerea solicitării ministrului Justiţiei cu privire la posibilitatea revocării doamnei procuror-şef, prin urmare avizul este unul negativ. În perioada imediat următoare hotărârea va fi motivată, va fi transmisă decidenţilor în vederea luării măsurilor legale", preciza Codruţ Olaru, şeful Secţiei de procurori din CSM.
Potrivit legii, ministrul Justiţiei poate cere revocarea din funcţie a procurorului-şef al DNA, Secţia pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ, iar decizia o ia preşedintele României.