Contre între Kovesi si inspectorii care au verificat DNA. "Rolul nostru nu e să aducem laude"

×
Codul embed a fost copiat

''Rolul unui control la DNA nu este de a vâna greşeli, dar nici de a-i aduce laude neasemuite Codruţei Kovesi''. Este doar una dintre replicile dure pe care şefii Inspecţiei Judiciare i le-au dat i la CSM şefei DNA.

Kovesi s-a plâns că o parte din echipa care a controlat activitatea celor de la DNA, nu a fost imparţială. De faţă a fost şi ministrul justiţiei, Tudorel Toader, care nu a dezvăluit dacă va cere sau nu revocarea Codruţei Kovesi. Deşi este lăudată, în raportul de control, ea ar putea fi anchetată disciplinar, alături de doi colaboratori.

Şefii Inspecţiei Judiciare resping acuzaţia potrivit căreia echipa de control care a verificat activitatea DNA ar fi căutat pe ascuns anumite dosare. Susţin că este ceva obişnuit că inspectorii să vadă şi dovezile din anchete dar sau asigurări că deşi s-au găsit bilete cu numere de dosare, totul este confidenţial.

Adriana Pampu Romanescu, director În Inspecţia Judiciară: ''Nici nu mi-am pus problema că o verificare directă, efectuată de inspectorii judiciari, ar însemna o posibilitate de a scurge informaţii. Resping în totalitate această chestiune"

Gheorghe Stan Inspector Şef Adjunct Inspecţia Judiciară: ''s-a încercat să se inducă în mod public ideea că inspectorii judiciari nu şi-au exercitat atribuţiile de serviciu cu obiectivitate şi imparţialitate, senzaţie care este departe de adevăr."

Citește și
tudorel toader
Tudorel Toader, întrebat dacă Kovesi rămâne în funcție: Așteptați să tragem concluziile
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Cert este doar că echipa formată din 6 inspectori s-a împărţit în două şi fiecare parte consideră că cealaltă nu-şi face bine treaba. Laura Codruţa Kovesi a declarat că a avut impresia că inspectorii vânau greşeli şi nu analizau activitatea instituţiei.

Monica Plesea, Inspector Judiciar: "Rolul unui control nu este acela de a vâna greşeli, este foarte adevărat. Noi nu am vânat greşeli. Dar în acelaşi timp, rolul unui raport nu este acela de a aduce laude neasemuite şefilor pe care îi controlăm."

Ministrul Justiţiei spune că nu a luat încă o decizie în privinţa şefei DNA, dar îşi doreşte că procurorii anticorupţie să fie verificaţi mai des. ''Poate nu e bine la cinci ani, poate e la patru ani, să coincidă cu durata mandatului celui care are funcţie de conducere, dar e nefiresc zece ani de zile alţii să fie controlaţi de zece ori şi una sau alte entităţi să nu fie controlate niciodată", spune Tudorel Toader.

După ce vineri cea care a reacţionat oficial a fost Laura Codruţa Kovesi, acum a fost rândul procurorului Gheorghe Stan - nimeni altul decât inspectorul şef adjunct al Inspecţiei Judiciare.

Audierea procurorului Gheorghe Stan, procuror adjunct la Inspecția Judiciară, este extrem de importantă, pentru că acesta a trebuit să vorbească practic în numele Inspecției Judiciare despre tot ce a însemnat controlul făcut timp de 6 săptămâni la Direcția Națională Anticorupție.

Acest control s-a soldat cu un raport care conține informații controversate, dar mai ales contestate. Vineri a fost rândul Laurei Codruța Kovesi să vorbească despre acest raport, pe care l-a contestat în mare măsură prin prisma informațiilor consemnate acolo. Ea a spus că unele sunt false sau inexacte și, mai ales, neunitare.

Kovesi a spus că membrii comisiei de control s-au certat între ei după ce au avut păreri împărțite, astfel că vizita lui Gheorghe Stan este menită să lămurească, pe de o parte, ce anume s-a întâmplat în timpul controlului, dar mai ales să gireze datele prezentate în acel raport de control.

El a transmis secției de procurori a CSM faptul că acele suspiciuni care planează asupra unor membri din echipa de control, conform cărora ar fi venit cu teme dinainte stabilite, cu faptul că ar fi abandonat fără să-și dea seama bilețele numere de dosare penale cercetate de DNA despre care să culeagă informaii, ar fi un fapt cât se poate de firesc.

Cei de la Inspecția Judicară spuneau că așa se întâmplă de obicei, că se fac verificări, iar în momentul în care sunt neclarități se solicită și dosare. Pe de altă parte, orice informație confidențială accesată rămâne confidențială. Practic, cei care accesează aceste informații din dosare nu au voie să vorbească în public despre ele.

Pe de altă parte, tot cei de la Inspecția Judicară îi reproșau celor de la DNA că nu prea sunt obișnuiți cu controalele și că este normal ca Inspecția Judiciară să găsească lucruri care trebuie lămurite, pentru că DNA-ul nu trebuie să se aștepte doar la laude.

La un moment dat a intervenit și ministrul Justiției, care le-a cerut celor din secția de procurori să aibă o atitudine echilibrată, pentru că, spunea Tudorel Toader, avea impresia că asistă la un interogatoriu.

Reamintim, această verificare a fost cerută chiar de ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a fost prezent la explicațiile lui Stan în fața secției de procurori din CSM.

Imediat după ce Consiliul Superior al Magistraturii va valida acest raport de control, probabil și cu obiecțiunile care au venit de o parte și de alta, ministrul Justiției va lua o decizie - în condițiile în care controlul la DNA a fost declanșat după ce mai mulți lideri politici au cerut revocarea Codruței Kovesi din funcța de șef al DNA.

Kovesi: Atunci când se vorbeşte că au crescut cu 87 la sută achitările, această menţiune este total neadevărată

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, luni, în faţa Secţiei pentru procurori a CSM, că raportul Inspecţiei Judiciare (IJ) privind activitatea conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie conţine multe menţiuni neadevărate şi eronate, explicând că este „total neadevărată” menţiunea conform căreia au crescut cu 87 la sută achitările în dosare.

Am constatat că sunt foarte multe menţiuni care conţin menţiuni nereale, eronate sau chiar contradictorii. În constatările cu privire la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, vedem o analiză superficială, raportată doar la numărul de dosare, în special la dosarele vechi. (...) Atunci când îi reţinem unei persoane că are deficienţe în activitate, trebuie să explicăm care este acea deficienţă şi să facem trimitere la date concrete, astfel încât pe viitor să-şi îndrepte activitatea. Noi constatăm că în acest raport, din cei 19 inclupaţi achitaţi definitiv în 2017, opt dintre ei au fost trimişi în judecată în 2011, an în care anumiţi procurori din această secţie nici măcar nu erau în DNA. Mi se pare total incorect să-i reţii unui procuror sau unui şef care în 2011 nici măcar nu lucra în DNA, că a primit în 2017 achitări pentru dosare soluţionate trimise în judecată în 2011”, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul-şef al DNA a explicat că 74 la sută din achitări s-au făcut în dosare vechi, din perioada 2007-2011, când cei mai mulţi dintre actualii procurori nu lucrau în DNA.

Kovesi a adăugat că aceeaşi situaţie se regăseşte şi în cazul Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie.

„Într-o majoritate destul de mare, inculpaţii au fost trimişi în judecată înainte de 2012. De asemenea, era uşor de observat de către inspectori că majoritatea cazurilor în primă instanţă au fost condamnări de 2 ani, de 5 ani, de 10 ani de închisoare, apoi au fost achitări. Dacă un procuror trimite un dosar în instanţă, primeşte o condamnare de 10 ani în acel dosar, iar ulterior se pronunţă o soluţie de achitare, automat procurorul este vinovat?”, a spus Kovesi.

Şefa DNA a subliniat că este neadevărată menţiunea inspectorilor judiciari conform căreia au crescut achitările cu 87 la sută, în condiţiile în care datele statistice arată că, de fapt, achitările au scăzut cu 37 la sută faţă de anul trecut.

Atunci când se vorbeşte că au crescut cu 87 la sută achitările, această menţiune este total neadevărată şi este infirmată de datele statistice. Spre exemplu, în 2017, numărul de achitări a scăzut faţă de anul trecut cu 37 la sută şi procentul de achitări nu-l inventăm noi, folosim metoda de calcul pe care CSM-ul ne-a transmis-o. Datele statistice pe care noi le-am pus la dispoziţie confirmă că a fost o analiză superficială şi că s-au imputat anumite chesiuni procurorilor, care nu sunt reale”, a spus Laura Codruţa Kovesi.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Kovesi se apără la CSM: Am găsit un bileţel al inspectorilor judiciari, între dosare. VIDEO
Kovesi se apără la CSM: Am găsit un bileţel al inspectorilor judiciari, între dosare. VIDEO

Şefa procurorilor Anticorupţie a dezvăluit vineri la Consiliul Superior al Magistraturii că inspectorii judiciari care au controlat activitatea DNA au cerut să studieze în detaliu anumite acest dosare care conţin acte confidenţiale.

Tudorel Toader, întrebat dacă Kovesi rămâne în funcție: Așteptați să tragem concluziile
Tudorel Toader, întrebat dacă Kovesi rămâne în funcție: Așteptați să tragem concluziile

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat, vineri dimineața, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că va face precizări despre șefa DNA, în urma raportului Inspecției Judiciare.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele
Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele

A dat norocul peste un român care a câștigat, joi seara, premiul cel mare de la Loto 6 din 49.