Statele Unite se inchina in fata romanilor care i-au revolutionat gimnastica si cumpara centrul de pregatire Karolyi Ranch

×
Codul embed a fost copiat

Renumita pentru duritatea ei, Marta Karolyi a plans pentru a doua oara in viata. Prima oara se intampla la aurul Nadiei in 1976. Americanii cumpara centrul de pregatire al familiei Karolyi.

Echipa feminina de gimnastica a Statelor Unite a castigat concursul pe echipe la Jocurile Olimpice de la Rio. Mai mult, a facut-o cu stil, dupa o demonstratie de forta si gratie in timpul careia nimeni nu si-a pus problema ca altcineva ar merita mai mult titlul. In spatele succesului sta, acum, Marta Karolyi. Iar de ani de zile gimnastica din SUA este revolutionata de familia Karolyi, Marta si Bela.

New York Times scrie astazi despre Marta Karolyi ca, de-a lungul a 11 editii de Jocuri Olimpice, a plans doar de doua. Prima data la intaia editie la care a participat, la Montreal in 1976, cand a luat aurul la individual cu Nadia Comaneci. A doua oara, acum, la Rio. In tribunele arenei din Rio a fost surprinsa in lacrimi, urmarind ceea ce spune ca e "cea mai buna echipa a tuturor timpurilor".

Getty

Chiar inaintea ceremoniei de premiere, intreaga echipa a fugit spre Marta Karolyi. Fetele au tinut neaparat sa-i spuna ca gasisera un nume in cele din urma pentru echipa lor. In 2012, cand au luat aurul, si-au numit echipa "Fierce Five" - in traducere "Cele cinci neinfricate".

Citește și
Ponor si Glinta
JO 2016. Gimnasta Catalina Ponor si inotatorul Robert Glinta s-au calificat in finalele de la Rio. Rezultatele din a 2-a zi
„Oricât aș detesta un personaj”. CTP și-a ales „câștigătorul detașat” al dezbaterii candidaților la alegerile prezidențiale

AU DENUMIT ECHIPA IN CINSTEA EI

De data asta, echipa vrea sa fie cunoscuta drept "Final Five" - "Echipa de cinci finala". Partial, pentru ca este ultima editia a Jocurilor Olimpice cand echipele sunt formate din cinci sportive - la urmatoarele vor fi doar patru. In al doilea rand insa si pentru ca, la 73 de ani, a fost ultima editie a Jocurilor Olimpice pentru Marta Karolyi. Dupa 40 de ani de gimnastica, romanca se retrage. Auzind ca echipa vrea sa celebreze momentul, a izbucnit in lacrimi. A adunat fetele pentru o imbratisare si le-a spus ca le iubeste.

"Din fire, nu sunt o persoana sentimentala, sincer. Sunt cunoscuta ca fiind foarte dura".

AU EMIGRAT IN 1981

Totul a inceput in anii 70, in Romania. Bela era cel emotional, pasional. Marta era tehnicianul care stia exact cum sa "fabrice" o gimnasta pana la ultimul detaliu. In Romania, au creat-o pe Nadia. Apoi, in 1981 au fugit in Statele Unite si au facut-o campioana olimpica in 1984 pe Mary Lou Retton. Kim Zmeskal a fost campioana lor mondiala in 1991. Kerri Stug a stralucit la Atlanta 1996. Marta a preluat coordonarea lotului national american in 2001, dupa retragerea lui Bela Karolyi, in urma unor Jocuri Olimpice dezamagitoare in 2000.

Getty

SISTEM CENTRALIZAT IN KAROLYI RANCH

Atunci a inceput insa sistemul centralizat de pregatire, impus de Karolyi. Gimnastele se antreneaza cu antrenorii personali, dar o data pe luna se prezinta cate o saptamana in cantonamentul centralizat, unde sunt evaluate de antrenorii coordonatori. Cantonamentul este construit chiar de familia Karolyi, pe un teren de 800 de hectare, undeva la nord de Houston. Fetele ajung de la 9-10 ani acolo. Stau impreuna, mananca impreuna, socializeaza. La fel, antrenorii impartasesc din ideile lor.

N-a fost totul roz. Modelul pare inspirat de pregatirile centralizate din perioada comunista din estul Europei. Dominique Moceanu, gimnasta cu origini tot in Romania care a facut parte din echipa SUA in 1996, scria in 2012 in Huffington Post ca "aveam un gol in stomac doar de la frica de a fi certat de Marta si Bela pentru orice eroare". Sportiva sustinea si ca i-a fost impus un regim alimentar foarte dur, cu 900 de calorii pe zi in timpul competitiilor. Alte gimnaste spun ca erau si lovite uneori, dar nu sunt putine si cele care sustin ca, desi dure, metodele de pregatire au fost corecte.

Intre timp, americanii au castigat ultimele cinci competitii majore, inclusiv ultimele trei concursuri de individual compus la Jocurile Olimpice. Din sala, sportivele o cauta cu privirea pe Marta in timpul concursului. "Ne uitam intotdeauna dupa ea. Pentru ca nu am fi putut reusi nimic fara ea", spune Gabby Douglas, campioana olimpica in 2012. De acum insa, Marta nu va mai fi acolo. "Ne-a impins de la spate mai mult ca oricine, mai mult ca antrenorii nostri. In fiecare zi de antrenament, chiar daca esti aproape de perfectiune, ea iti spune ca poti mai bine. O face pentru ca ne iubeste. Ne vrea doar binele", adauga vedeta momentului in gimnastica mondiala, Simone Biles.

FEDERATIA A CUMPARAT BAZA LOR DE PREGATIRE

Karolyi Ranch ramane in circuit. Federatia de Gimnastica din Statele Unite a decis sa cumpere de la familia Karolyi partea de pregatire sportiva a bazei: 14 hectare din cele 800 ale domeniului. Inclusiv trei sali de pregatire, cazare pentru 300 de sportivi si antrenori, studio de dans, sala de mese, centru medical si de recuperare, zone de recreere. Numele oficial va fi "USA Gymnastics Athtlete Development Center at the Karolyi Ranch" O parte din sala de antrenament, plina deja de fotografii si trofee, ar putea fi transformata in muzeu pentru a onora mostenirea Karolyi. "Sunt inca parte din noi. Vor fi intotdeauna parte din echipa Statelor Unite. Vor juca in continuare roluri vitale pentru noi. Marta va dori in continuare sa treaca pe la sala si noi vom dori sa faca lucrul asta", a declarat presedintele federatiei americane, Steve Penny, pentru Associated Press.

AU DONAT 250.000 DE DOLARI FEDERATIEI

Bela Karolyi spera insa la altceva. A glumit spunand ca vanzarea domeniului inseamna "libertate" pentru el sa faca tot ce isi doreste pe domeniu, in timp ce Marta isi viziteaza familia din Romania. Suma tranzactiei n-a fost facuta publica, in schimb familia Karolyi va dona 250.000 de dolari federatiei dupa ce vanzarea va avea loc efectiv, dupa jocurile de la Rio.

Marta si Bela Karolyi nu sunt singurii romani din echipa americana. Fata lor, Andrea, este nutritionistul echipei. Mihai Brestyan este antrenorul lui Aly Raismann, una dintre vedetele echipei. Iar zeci de alti romani sunt la timona echipelor de gimnastica de pe tot globul. Fix in momentul in care gimnastica romaneasca traverseaza cel mai negru moment al ei.

Articol recomandat de sport.ro
”Scandalos!” Kosovarii au ”explodat” după ce au văzut ce scrie în raportul meciului România - Kosovo
”Scandalos!” Kosovarii au ”explodat” după ce au văzut ce scrie în raportul meciului România - Kosovo
Citește și...
Circuitul banilor olimpici: cat costa Jocurile si ce face CIO cu miliardele pe care le incaseaza. INFOGRAFIC
Circuitul banilor olimpici: cat costa Jocurile si ce face CIO cu miliardele pe care le incaseaza. INFOGRAFIC

5,2 miliarde de dolari costa in medie organizarea Jocurilor Olimpice de Vara in ultimii 50 de ani. CIO suporta doar o parte din bani, bugetul de miliarde fiind impartit cu "familia olimpica"

JO 2016. Gimnasta Catalina Ponor si inotatorul Robert Glinta s-au calificat in finalele de la Rio. Rezultatele din a 2-a zi
JO 2016. Gimnasta Catalina Ponor si inotatorul Robert Glinta s-au calificat in finalele de la Rio. Rezultatele din a 2-a zi

Gimnasta Catalina Ponor si inotatorul Robert Glinta s-au calificat in finalele de la Rio, in a doua zi la Jocurile Olimpice 2016.

Recomandări
Atenționare de viscol în România. Meteorologii au emis un avertisment. Va ninge și în București HARTĂ
Atenționare de viscol în România. Meteorologii au emis un avertisment. Va ninge și în București HARTĂ

Meteorologii anunță ninsori și viscol la munte și strat consistent de zăpadă în următoarele zile, în zonele montane. Iar mai multe regiuni vor fi miercuri sub Cod galben de vânt puternic. Și în București ar putea veni ninsorile în weekend.

Câți bani a încasat statul, până acum, de pe urma amnistiei fiscale. Cea mai mare plată a fost de 2,4 miliarde de lei
Câți bani a încasat statul, până acum, de pe urma amnistiei fiscale. Cea mai mare plată a fost de 2,4 miliarde de lei

Amnistia fiscală a adus până acum în conturile Ministerului Finanțelor suma de 3,6 miliarde de lei, iar până la 20 decembrie aceasta poate aduce între 5,5 și 6 miliarde de lei, informează Profit.ro.

Câți președinți a avut România după Revoluție. Lista completă și cele mai importante momente din carierele lor
Câți președinți a avut România după Revoluție. Lista completă și cele mai importante momente din carierele lor

După Revoluția din 1989, România a trecut prin multe schimbări, inclusiv la nivelul președinției. De-a lungul acestor aproape trei decenii, am avut președinți care au marcat diferit istoria țării.