Purtatorul de drapel al statului Tonga face senzatie pe internet, dupa aparitia sa la ceremonia de deschidere a JO 2016

Pita Nikolas Taufatofua - getty

Pita Nikolas Taufatofua, purtatorul de drapel al statului Tonga la ceremonia de deschidere a JO 2016, face senzatie pe internet si este pe cale sa devina o vedeta mondiala, dupa aparitia sa spectaculoasa la acest eveniment

Intr-un articol intitulat "Cine este purtatorul de drapel al statului Tonga?", jurnalistii prestigioasei publicatii The Wall Street Journal au realizat un portret al sportivului care reprezinta aceasta tara la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, relateaza News.ro.

Vineri dimineata, la putin timp dupa ce s-a trezit, Pita Nikolas Taufatofua a publicat urmatorul mesaj pe contul lui de Facebook. ”Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice va avea loc in aceasta seara! Sunt exaltat! Avem o surpriza pentru voi...Nu clipiti, altfel riscati sa o ratati”, a scris sportivul din Tonga, adaugand la finalul mesajului sau un emoticon care face cu ochiul.

Dupa 15 ore, e aproape sigur ca nimeni nu a ratat acel moment, spun jurnalistii de la WSJ. Acest practicant de taekwondo, putin cunoscut in lume, a fost ales de compatriotii lui pentru a fi purtatorul oficial al drapelului statului Tonga, o mica tara insulara din Pacificul de Sud si si-a facut, probabil, cea mai spectaculoasa intrare pe stadion in calitate de purtator de drapel din istoria recenta a Jocurilor Olimpice, aparand cu torsul gol, uns cu ulei de corp si afisand un zambet foarte larg, in mijlocul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Rio, una dintre transmisiunile televizate cu cea mai mare audienta din lume.

Citește și
Horia Tecau la Rio - Agerpres
JO 2016. Horia Tecau si Florin Mergea s-au calificat in optimi, Cristi Pirghie si George Palamariu, in semifinala la canotaj

Acest atlet cu corpul sculptat a devenit o veritabila senzatie pe Twitter si a castigat peste 1.000 de admiratori (”followers”) pe Instagram, in mai putin de o ora dupa aparitia lui spectaculoasa pe stadionul Maracana.

In varsta de 32 de ani, sportivul, nascut in Australia, care nu a trecut niciodata de primul tur la campionatele mondiale de taekwondo din trei participari, s-a pregatit pentru ”misiunea” de purtator oficial al drapelului national inca de pe 22 iulie, potrivit unor mesaje publicate chiar de el pe conturile sale de Facebook si Instagram.

De altfel, sportivul din Tonga este foarte activ pe retelele de socializare si publica adeseori pe contul sau de Instagram fotografii in care apare cu bustul gol sau imagini in care tine in brate catelusi.

Insa, inainte de a face senzatie pe internet in calitate de purtator de drapel, destinul lui Pita Nikolas Taufatofua nu a fost deloc unul usor. Intr-un interviu acordat unui site de stiri din Tonga, el spune ca, de-a lungul anilor, si-a fracturat sase oase, si-a luxat trei ligamente, a petrecut trei luni intr-un scaun cu rotile si, la un moment dat, a fost nevoit sa mearga in carje timp de aproape un an si jumatate. Visul lui a fost sa devina sportiv olimpic, potrivit unor mesaje publicate pe conturile sale online. A realizat acest obiectiv dupa ce a castigat turneul de calificare la Jocurile Olimpice aferent regiunii Oceania, organizat in Port Moresby, un oras din Papua Noua Guinee, in luna februarie.

”Nu exista altceva in viata care sa imi aduca o provocare la fel de mare ca aceea pe care mi-o ofera taekwondo”, a declarat el pentru un post de radio din Noua Zeelanda, in martie. ”Te pregatesti, urci in ring si lupti cu cineva pe care nu il urasti, dar al carui singur scop este de a te lovi in cap, iar singurul tau scop este de a-l lovi pe el in cap!”, a spus sportivul din Tonga.

De atunci, Pita Nikolas Taufatofua a incercat sa stranga fonduri prin intermediul unei finantari participative, cu cateva luni inainte de debutul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro. Initiativa lui nu a avut insa un succes la fel de mare ca aparitia sa la ceremonia de vineri.

Pe pagina de pe platforma Generosity inregistrata pe numele sau, Pita Nikolas Taufatofua cere admiratorilor sa faca donatii pentru a finanta o tabara de antrenament la care sa participe luptatori de taekwondo de clasa mondiala. El spune ca isi ofera serviciile de antrenor participantilor la acea tabara de antrenament si ca fondurile obtinute vor fi utilizate pentru a angaja si alti antrenori, pentru a cumpara un sistem electronic de punctaj identic cu acela care va fi folosit la JO 2016 si pentru a-i acoperi cheltuielile cu deplasarea la Rio de Janeiro.

Obiectivul acestei campanii de finantare participativa a fost stabilit la 100.000 de dolari. Dar, inainte ca NBC sa il prezinte, vineri noapte, in timpul transmisiunii sale de la Rio de Janeiro, doar 53 de persoane au contribuit la aceasta campanie, pe parcursul a patru luni. Suma totala a donatiilor era de 6.262 de dolari.

Pita Nikolas Taufatofua va concura in proba masculina de taekwondo, la categoria 80 de kilograme, vineri, 19 august. Sportivul din Tonga se declara optimist in legatura cu parcursul sau olimpic. In urma cu cinci ani, atunci cand a vizitat un muzeul al taekwondo-ului din Corea de Sud, a scris un mesaj in cartea de oaspeti: ”Pita Taufatofua. Taekwondo din Tonga. Viitor sportiv olimpic”.

Pita Nikolas Taufatofua are deja experienta si in calitate de model profesionist, pozand in costum de ginere in campaniile publicitare ale Turning Paige, o companie australiana specializata in organizarea de nunti si alte evenimente. Kira Keam, proprietara acelei firme, spune ca sportivul din Tonga nu a fost platit pentru a purta tinute vestimentare formale pentru acea sedinta fotografica, organizata pentru a evidentia creatiile altor designeri in fata clientilor potentiali.

Sportivul din Tonga a promis ca va participa in viitor si la alte sedinte fotografice. ”Insa acum cred ca este destul de ocupat”, a adaugat Kira Keam. Tonga a castigat o singura medalie la precedentele editii ale Jocurilor Olimpice - un argint obtinut in 1996 de pugilistul Paea Wolfgramm.

Micul stat insular a trimis sapte sportivi la Rio de Janeiro, care vor concura la tir cu arcul, atletism, inot si taekwondo.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro

Ceremonia de deschidere aJocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro

JO 2016. Horia Tecau si Florin Mergea s-au calificat in optimi, Cristi Pirghie si George Palamariu, in semifinala la canotaj
JO 2016. Horia Tecau si Florin Mergea s-au calificat in optimi, Cristi Pirghie si George Palamariu, in semifinala la canotaj

Aat la Rio cat si acasa emotiile sunt in crestere, pentru ca sportivii nostri au intrat in competitii.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.