"Atentie! Ai descarcat continut piratat". Mesajul pe care l-ar putea primi cei care descarca ilegal si ce sanctiuni risca
''Exista metode pentru a viziona materialul prin mijloace legale. Ai descarcat continut piratat''. Cam asa ar putea sa sune mesajul pe care il veti primi daca veti continua sa descarcati ilegal, de pe net, programe sau filme.
Deja mai multe tari, printre care Statele Unite, Franta sau Marea Britanie, aplica acest sistem de monitorizare a traficului virtual. Cei prinsi ca fac piraterie se pot alege cu amenzi usturatoare si risca sa fie deconectati multa vreme.
Cu un singur click, putem lua gratis de pe internet poze, muzica, jocuri, dar si programe software fara licenta. Curand, insa, am putea fi monitorizati cand facem asta. Pentru ca e aproape imposibil sa ii prinda pe toti cei care pun la dispozitia uitlizatorilor de internet continut piratat, mai multe tari din lume s-au indreptat catre abonatii operatorilor de cablu. Au adoptat deja programe guvernamentale prin care monitorizeaza zeci de milioane de oameni care folosesc internetul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In prima faza, utilizatorul care foloseste sau acceseaza continut fara licenta primeste cateva atentionari sub forma de mesaje sau chiar scrisori in cutia postala. Daca cel care descarca produse piratate continua, va primi pe computer un mesaj video despre problemele si riscurile ridicate de pirateria online. Recidiva poate aduce sanctiuni mai aspre. Blocarea aceesului la net sau amenzi.
"La noi, cadrul legislativ prevede pedepse pentru piraterie doar daca materialele piratate sunt folosite pentru castigul de bani. E foarte greu sa plasezi un utilizator in fata calculatorului. Ai o conexiune la internet, insa nu stii daca pe ea nu sta cumva si vecinul sau daca in fata calculatorului a ramas un copil", spune Bogdan Botezatu, senior E-Threast Analyst.
Providerii de internet de la noi sustin ca sunt pregatiti sa implementeze astfel de programe, insa atrag atentia ca acest lucru nu va fi deloc ieftin. "Costurile nu sunt mici. Cu cat este compania mai mare, cu atat investitiile sunt mai mari. Ar fi bun un astfel de program daca ar fi implementat la nivel national, altfel utilizatorii ar fugi la alti operatorii care nu sunt interesati sa protejeze continutul licentiat", arata Iulian Pipoiu, managerul unei companii cablu si internet.
Autoritatile de la noi tintesc deocamdata firmele care au mai multe computere si folosesc programe pirat. Politistii de la antifrauda au intocmit deja zeci de dosare penale. 30.000 de firme vor primi scrisori de informare privind riscurile la care se expun daca folosesc programe software fara licenta.