iLikeIT. "Facturile" primite prin mail va pot sterge TOATE fisierele din calculator. Cum ne aparam de ransomware

Ultimul update: Joi 07 Aprilie 2016 07:07
Data publicarii: Joi 03 Martie 2016 11:01
Categorie: Smart things

Nu e cazul sa va stricati buna dispozitie, dar mai bine va securizati azi conturile de pe calculatorul, telefon si de pe internet. Cei mai noi virusi depasesc cu brio chiar si sistemele antivirus.

S-a descoperit ca exista hackeri care pot accesa un calculator care nu e legat la internet fara sa fie in aceeasi camera si fara vreun cablu. Si asta pentru ca calculatoarele emit o radiofrecventa care trece prin pereti. O alta tehnica extrem de periculoasa este ransomware – virusii care „iti iau ostatic” calculatorul, cum ar fi celebrul „Politia Romana”.

Madalin Dumitru, specialist in securitate, vorbeste la iLikeIT despre cele mai noi amenintari informatice. El a demonstrat ca niciun fel de antivirus nu te poate proteja, de fapt, de un ransomware foarte bine scris.

Citeste si: Cum functioneaza virusul informatic care a impins un barbat din Braila la crima si sinucidere

Astfel de virusi vin in general prin mail, incorporati, cel mai adesea, in fisiere Word. In general, sunt prezentati drept facturi – astfel ca trebuie sa aveti mare grija daca primiti mesaje cu facturi despre care nu stiti nimic. Daca deschideti o asemenea factura, toate documentele si imaginile pe care le aveti pe calculator va vor fi parolate si nu le veti putea deschide decat dupa ce platiti „rascumpararea” – sau nu le veti mai putea deschide deloc, in unele cazuri.

Europol a calculat cate genii criminale exista pe Internet. Virusii creati de ei ei au impins un roman la sinucidere

Ce putem face? Sa avem un backup la datele importantele, deoarece fisierele parolate de virus nu mai pot fi decriptate, spun specialistii in securitate. O solutie ar fi sa ne urcam in cloud toate lucrurile de care avem neaparat nevoie. De asemenea, sa avem grija ce mailuri deschidem – mai ales cand e vorba de mesaje de la persoane sau institutii necunoscute.
 

Utilizatorii de internet din Romania, vizati de o noua amenintare cibernetica prin care se solicita recompense financiare

Utilizatorii de internet din Romania, vizati de o noua amenintare cibernetica prin care se solicita recompense financiare

dating app

Mesajele private de pe Tinder ar putea fi accesate de hackeri

iLikeIT. Platforma online, unde voluntarii pot găsi foarte uşor proiecte pentru care să lucreze

Campanie înșelătoare pe Facebook, care are ca premiu un iPhone X

iLikeIT. Echipa Naţională de Robotică a României, locul I la un concurs din Rusia. Elevii români merg în SUA

Unity One, mașina electrică care îşi propune să revoluţioneze piaţa auto mondială

Serverele Tesla au fost accesate de hackeri şi folosite pentru a mina monede virtuale

barbat cu telefonul in mana

iLikeIT. Trei recomandări de telefoane bune, sub 2000 de lei