iLikeIT. "Facturile" primite prin mail va pot sterge TOATE fisierele din calculator. Cum ne aparam de ransomware

Ultima actualizare: 07-04-2016 07:07

Nu e cazul sa va stricati buna dispozitie, dar mai bine va securizati azi conturile de pe calculatorul, telefon si de pe internet. Cei mai noi virusi depasesc cu brio chiar si sistemele antivirus.

S-a descoperit ca exista hackeri care pot accesa un calculator care nu e legat la internet fara sa fie in aceeasi camera si fara vreun cablu. Si asta pentru ca calculatoarele emit o radiofrecventa care trece prin pereti. O alta tehnica extrem de periculoasa este ransomware – virusii care „iti iau ostatic” calculatorul, cum ar fi celebrul „Politia Romana”.

Madalin Dumitru, specialist in securitate, vorbeste la iLikeIT despre cele mai noi amenintari informatice. El a demonstrat ca niciun fel de antivirus nu te poate proteja, de fapt, de un ransomware foarte bine scris.

Citeste si: Cum functioneaza virusul informatic care a impins un barbat din Braila la crima si sinucidere

Astfel de virusi vin in general prin mail, incorporati, cel mai adesea, in fisiere Word. In general, sunt prezentati drept facturi – astfel ca trebuie sa aveti mare grija daca primiti mesaje cu facturi despre care nu stiti nimic. Daca deschideti o asemenea factura, toate documentele si imaginile pe care le aveti pe calculator va vor fi parolate si nu le veti putea deschide decat dupa ce platiti „rascumpararea” – sau nu le veti mai putea deschide deloc, in unele cazuri.

Ce putem face? Sa avem un backup la datele importantele, deoarece fisierele parolate de virus nu mai pot fi decriptate, spun specialistii in securitate. O solutie ar fi sa ne urcam in cloud toate lucrurile de care avem neaparat nevoie. De asemenea, sa avem grija ce mailuri deschidem – mai ales cand e vorba de mesaje de la persoane sau institutii necunoscute.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO