Hackerii pot fura date din calculatoare care NU sunt conectate la Internet. Cat de simpla este metoda

Ultima actualizare: 23-11-2014 06:51
cablu de retea scos din calculator

Piratii online pot sustrage informatii stocate pe retele care nu sunt conectate la Internet, prin intermediul unui virus care poate reprograma computerele sa transmita date spre un telefon

Descoperirea a fost facuta de cercetatorii de la Universitatea Ben-Gurion din Israel. Potrivit Mediafax, acestia spun ca odata ce computerul este infectat cu un anumit tip de virus, hackerii il pot reprograma pentru ca acesta sa transmita informatii care pot fi recuperate apoi dintr-un telefon mobil care nu se afla in aceeasi camera, relateaza Bloomberg, in pagina electronica. "Scenariul este sa ajungi la o instalatie sigura si sa iti lasi telefonul la intrare", a declarat Dudu Mimram, expert in tehnologie in cadrul laboratorului de aparare cibernetica al universitatii. "Virusul va trimite date pe telefonul tau", a explicat el.

Inainte de a sustrage informatiile, virusul trebuie introdus in computer. Aceasta presupune probabil gasirea unei persoane cu acces fizic la computere care, constient sau nu, sa introduca un stick USB infectat.

Jumatate dintre stickurile USB din lume va pot distruge calculatorul. NIMENI nu stie care sunt cele cu probleme

Programul malware poate determina computerul sa transmita semnale care pot fi captate de un dispozitiv mobil din apropiere. Semnalele sunt transmise prin frecventa radio FM, pe care multe telefoane moderne o pot recepta.

Echipamentele medicale computerizate, apararea si sistemele de infrastructura vitala sunt izolate de obicei de Internet, iar avertismentul cercetatorilor de la Universitatea Ben-Gurion a provocat dezbateri in randul expertilor in securitatea cibernetica in legatura cu eficienta retelelor separate fizic de alte retele.

Cercetatorii lucreaza acum la o modalitate de a diminua efectele unei astfel de lacune. Ei vor sa gaseasca o modalitate de protectie impotriva atacurilor hackerilor - alta decat stocarea echipamentului in incaperi metalice special sau construirea unor pereti suficient de grosi pentru a ecrana frecventele radio si a bloca transmisiunile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO