Cum au ajuns sute de romani, fara sa stie, vedete pe internet. Imagini din casele lor au ajuns pe site-ul unui hacker rus

Ultima actualizare: 25-11-2014 06:45

Sute de romani sunt, fara sa stie, vedete pe internet, la rand cu mii de oameni din intreaga lume. Imagini din casele, birourile sau chiar dormitoarele lor au fost postate de un hacker rus.

El a reusit sa ajunga usor la camerele video de supraveghere a locuintelor, pentru ca atunci cand le-au instalat, utilizatorii nu le-au schimbat parolele din fabrica.

Imagini din dormitoare, birouri, chiar si din sediul unei institutii de stat din Romania sunt acum pe internet. Pe site-ul hackerului din Rusia erau prezente astazi 84 de sisteme de supraveghere din tara noastra. Cu o saptamana in urma, reporterii Stirilor PRO TV au numarat aproape o mie. Cel mai probabil, o parte dintre romani au inteles, camera cu parola setata din fabrica reprezinta un pericol urias.

In loc sa protejeze, camerele de supraveghere expun proprietarii lumii intregi, la propriu. In era tehnologiei informationale, oricine poate vedea ce faceti de pe o camera prost securizata.

Totul este la un click distanta, spun specialistii IT.

"Recomandarea este sa schimbe cat de repede parola implicita a device-ului pentru ca parolele implicite sunt disponibile pe internet, daca nu o schimbi tu o schimba altii", explica Mihai Moldovanu, specialist IT.

Jumatate din camerele de supraveghere din Romania accesate de hackerul rus sunt din Bucuresti. Restul din Bacau, Constanta, Arad. Din fericire, hackerul nu a publicat si adresele romanilor.

De altfel, scandalul a ajuns si in presa internationala. Hackerul a gasit peste 1500 de camere personale nesecurizate in Olanda, peste 4500 in Statele Unite si 500 in Marea Britanie.

"Este foarte socant ca ii vedem pe toti acesti oameni in dormitoarele lor, in salile de gimnastica", este de parere unul dintre cei care au aflat de existenta acestui site.

"Este infricosator, este neplacut si trebuie oprit, dar cetatenii si consumatorii au si ei responsabilitati", a mai adaugat acesta.

Imaginile provin nu doar de la camerele de securitate, ci si de la monitoarele pentru bebelusi. Hackerul rus sustine ca a creat site-ul pentru a atentiona ca oamenii se expun pericolului de a fi urmariti in secret. Acesta sustine ca retrage imaginile de pe site la un simplu mail din partea proprietarului, cu conditia sa-si schimbe parola. Chiar si asa, actiunile sale nu sunt vazute cu ochi buni de autoritati.

Politia romana asteapta sa fie sesizata de autoritatile ruse cu privire la acest caz pentru a face cercetari si la noi. Pana acum, niciuna dintre presoanele a caror intimitate a fost expusa public nu a depus plangere.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO