Paza buna trece primejdia rea doar daca parola este greu de ghicit. Cum devin inutile camerele de supraveghere online

10-11-2014 17:51


In secolul calculatoarelor paza buna trece primejdia rea, doar daca parola este greu de ghicit. Vorbim despre camerele supraveghere online. Din comoditate sau nestiinta, foarte multi utilizatori nu schimba parolele setate din fabrica.

Asa ca oricine le poate accesa. Hackerii au depistat o mie de asemenea de cazuri la noi in tara, iar imaginile din case, curti sau birouri sunt acum in direct, pe internet.

Camerele de supraveghere cu care ne-am obisnuit in magazine sau pe strazi au intrat si in casele romanilor. Sunt foarte bune in caz de incendiu sau va pot ajuta sa identificati eventuali hoti. Pentru ca sunt conectate la internet, puteti vedea in timp real ce se intampla in casa dumneavoastra din orice colt al lumii.

Este si cazul lui Catalin, expert in securitate cibernetica. Pentru ca este mai mult plecat, si-a montat o camera cu senzor de miscare in sufragerie.

Catalin Cosoi, expert IT: "Camera va inregistra 5 minute si imi va trimite o notificare si un film de 5 minute pe telefon."

Atunci cand a setat camera, si-a introdus o parola complicata. Nu a ales varianta cea mai usoara, asa cum au facut aproape 1.000 de romani, care si-au lasat parolele setate din fabrica.

Acum imaginile de pe camerele lor de supraveghere sunt pe internet si oricine le poate vedea pe un site international. Nu doar Romania are aceasta problema. Pe acelasi site gasim camere online din toata lumea.

Imaginile sunt in timp real din curti, vile chiar si din companii cu risc de securitate mare. De pilda, un punct de schimb valutar.

Catalin Cosoi, expert IT: "Felicitari pentru momentul in care filme cu ei umbland dezbracati prin casa sau facand alte activitati vor ajunge pe internet. Cei care isi seteaza parole slabe sau prea scurte e ca si cum ar lasa usa descuiata, pentru ca oricum camera nu te ajuta cu nimic."

Cu alte cuvinte, dintr-un aliat virtual, camera de supraveghere se transforma intr-un intrus tehnologic foarte periculos. Din fericire, hackerii nu au publicat adresele proprietatilor si nici detalii despre ele, dar nu sunt greu de aflat. Scapati de toate aceste probleme doar printr-o parola complicata, va transmit specialistii. Doar asa ii puteti tine departe pe hackeri.