Stirile false de pe Facebook ar fi influentat alegerile din SUA. Patru studenti au rezolvat aceasta problema in 36 de ore

Ultimul update: Miercuri 23 Noiembrie 2016 07:15
Data publicarii: Duminica 20 Noiembrie 2016 17:06
Categorie: Smart things
studenti americani

Stirile false care circula pe Facebook sunt o adevarata problema si este posibil ca acestea sa ii fi indus in eroare pe americanii care au votat la scrutinul din opt noiembrie. Compania a fost acuzata ca nu a facut nimic pentru a opri fenomenul.

Patru studenti la informatica din America au reusit sa rezolve problema stirilor false, creand un algoritm care verifica link-urile postate pe Facebook. Anant Goel, Nabinta De, Qinglin Chen si Mark Craft s-au aflat printre tinerii care au participat la hackathonul organizat de Universitatea Princeton saptamana aceasta. Tema data echipelor participante a fost sa vina in 36 de ore cu o solutie pentru avalansa de stiri false, confuzante sau prost documentate de pe Facebook, relateaza The Washington Post.

Sistemul dezvoltat de ei se numeste "FiB" este de fapt o extensie a browserului Chrome si care atribuie fiecarui link postat pe reteaua de socializare calificativul "verificat" sau "neverificat". Rezultatul este dat prin analiza catorva factori externi, cum ar fi credibilitatea sursei si referintele adaugate in text care trimit catre alte stiri cu acelasi subiect. Mai mult, daca sursa pica testul, utilizatorul va fi redirectionat catre aceeasi stire (daca exista) tratata de o institutie media mai serioasa.

Pentru ca cei patru IT-isti nu au avut timp sa perfectioneze algoritmul, sursa este deschisa, ceea ce inseamna ca oricine care are cunostinte in domeniu poate face imbunatatiri. Extensia a avut un succes atat de mare incat in momentul de fata nu mai poate fi descarcata.

Retelele de socializare au fost blamate pentru dezinformarea din campania electorala americana, din pricina faptului ca nu faceau diferenta intre stirile false si cele reale. Asta si din cauza faptului ca Facebook functioneaza dupa un algoritm care ne arata in News Feed ceea ce vrem sa vedem, adica informatii care ne confirma si intaresc modul de gandire pe care il avem deja, indiferent ca acestea sunt false sau adevarate.

studenti americani Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Washington Post

iLikeIT. Schimbarile anuntate de Facebook, WhatsApp si Skype
iLikeIT. Schimbarile anuntate de Facebook, WhatsApp si Skype
iLikeIT. Metodele de “facut curat” pe Facebook. Butonul de reclamatii, arma impotriva hotilor de like-uri
iLikeIT. Metodele de “facut curat” pe Facebook. Butonul de reclamatii, arma impotriva hotilor de like-uri
iLikeIT.
iLikeIT. "Gigi Becali a fost eliberat si gratiat. Transmisie LIVE". Teapa online care pacaleste mii de romani pe Facebook
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
iLikeIT. Jocurile săptămânii
Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”
Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți
Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează
Icee fest
Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery