Peste 78 de milioane de atacuri cibernetice in Romania, anul trecut. Cat de usor este sa iti virusezi calculatorul
Internetul ne poate fi si prieten si dusman. Cu un singur click ne facem cumparaturile sau cautam informatii fara sa dam prea mare importanta securitatii.
Asa ne transformam in tinte sigure pentru hackeri. Numai anul trecut, peste 78 de milioane de atacuri cibernetice au fost identificate la nivelul Romaniei.
Daca vrea, un hacker poate foarte usor sa prea controlul total asupra unui calculator. Nu are nevoie decat de un soft pe care il gaseste pe internet, care il ajuta sa intre intr-o retea.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
"Acesta e un soft specializat care cauta adrese de email ale unor utilizatori. dupa aceea pune un site web in picioare pentru a permite victimei sa se conecteze la un web server si astfel sa se infecteze", explica un "hacker".
Odata intrat, infractorul urmareste angajatii ca sa vada pe ce pagini intra si le trimite un e-mail cu un link extern, care pare sa fie de la un alt coleg din firma, dar care de fapt contine un virus troian.
"Victima se conecteaza astfel la serverul atacatorului, fara sa stie", spune specialistul.
Hackerul a reusit astfel sa detina controlul complet asupra laptopului victimei.
Fara sa stiti ati putea fi urmariti cu ajutorul camerei web a computerului, iar informatiile private stocate in memoria aparatului ar putea ajunge in posesia hackerului.
Infractorii cibernetici folosesc insa virusii ca sa faca bani. De exemplu, cativa romani care au reusit sa fure peste 15 milioane de dolari dupa ce au spart conturile mai multor banci din strainatate.
Ca sa poata preveni si combate astfel de atacuri, autoritatile romane au infiintat un centru de inovare si cercetare in securitate cibernetica.
Augustin Jianu, directorul CERT-RO: "Aici este mai mult zona experimentala in care noi testam tehnologii noi, cum raspund ele la atacuri. Putem gandi impreuna solutii inovative pentru cu care nu s-a mai confruntat cineva pana acum sau pentru care nu exista un raspuns in momentul de fata."
Protejati-va computerul cu un antivirus puternic si fiti atent la identitatea expeditorului. Chiar daca unele mesaje par sa vina de la cunoscuti, nu va lasati pacaliti. Puteti verifica, spre exemplu, daca adresa de pe care v-a fost trimis e-mailul este de la compania la care lucrati.