Agentie Guvernamentala Americana: Teoretic e posibil ca un hacker sa preia controlul unui avion de pasageri DOAR cu un laptop
Intr-un raport publicat de Government Accountability Office, oficialii americani atrag atentia asupra vulnerabilitatii avioanelor de linie la tentativele de hacking, relateaza CNN.
Sute de avioane comerciale ar putea cade prada hackerilor care teoretic pot prelua controlul computerelor de la bord folosind reteaua Wi-Fi pentru pasageri, se arata intr-un raport al GAO (Government Accountability Office) o agentie guvernamentala, aflata in subordinea congresului american.
Astfel prin aceasta metoda, persoane aflate la bordul avionului sau chiar la sol pot prelua controlul aeronavei. Autoriii raportului au precizat pentru CNN ca pe lista tipurilor de avioane vulnerabile intra modele precum Boeing 787 Dreamliner, Airbus A350 si A380 care au in cabinele pilotilor sisteme computerizate avansate, insa conectate la aceeasi retea WI-Fi ca cea folosita de pasageri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Tehnologiile moderne de comunicare, inclusiv conexiunea prin IP, sunt folosite din ce in ce mai mult de aeronave, astfel ca este posibil ca persoane neautorizate sa acceseze si sa compromita sistemele electronice ale avioanelor" este concluzia raportului.
Expertii in aviatica sustin in acest raport ca, teoretic, este posibil doar cu ajutorul unui laptop sa preiei comanda avionului, sa virusezi computerele de bord, sa pui in pericol siguranta zborului prin controlul computerelor de bord, sa preiei controlul asupra sistemelor de navigatie din cockpit si a sistemelor de alertare.
Specialistii insista ca desi aceste vulnerabilitati sunt reale, exista mai multe mecanisme speciale prin care pilotul poate corecta o astfel de problema.
Raportul mai explica faptul ca sistemul de control al traficului aerian a fost upgradat pentru a folosi tehnologia din spatele internetului atat in ceea ce priveste avioanele cat si turnul de control, astfel ca sistemele electronice pot fi compromise. Avioanele mai vechi, de peste 20 de ani, nu au acest risc.
Cat priveste metoda prin care avioanele pot fi controlate de persoane periculoase, raportul subliniaza ca o persoana poate prelua controlul daca neutralizeaza firewall-ul care separa Wi-Fi-ul pasagerilor de restul electronicelor de la bordul aeronavei.
"Am avut cazuri in care hackerii au spart siteurile Pantagonului, asa ca, in acest moment, este destul de usor sa intri in sistemul electronic de la bordul unui avion" a explicat pentru CNN, pilotul de linie John Barton.