O companie din Slovacia a inventat masina-avion. Cum arata AeroMobilul si cine il poate conduce
O companie din Slovacia sustine ca a gasit solutia la problema traficului aglomerat.
A prezentat prototipul unei masini zburatoare, care, spun inventatorii, poate ateriza aproape oriunde. Si asta la un pret comparabil cu cel al unei masini obisnuite, de oras. Asa ca peste doi ani, Aeromobilul ar putea sa aterizeze si in garajul dumneavoastra.
Desfasoara aripile pentru decolare si zboara la fel ca un avion. Dupa aterizare, le pliaza si se transforma intr-o masina care poate rula pe camp, ori pe sosea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Juraj Vaculik, co-fondator AeroMobil: "Nu avem nevoie de un aeroport. Un camp cu iarba de vreo 200-250 de metri e suficient pentru decolare. Pentru aterizare, e de ajuns un teren de 50 de metri".
Prototipul AeroMobil atinge viteza maxima in zbor de 160 de kilometri pe ora, are o autonomie de aproximativ 700 de kilometri si se poate inalta pana la 3000 de metri; si asta pentru ca, mai sus, ar fi nevoie de o cabina presurizata.
Stefan Klein, co-fondator AeroMobil: "Comportamentul in zbor al acestui AeroMobil e similar unor avioane ca Cessna sau Viper. E foarte usor".
Cine il poate conduce?
Stefan Klein, co-fondator AeroMobil: "Ai nevoie de un brevet obisnuit de pilot. Oricine poate pilota un avion se poate urca si la mansa acestuia. E foarte stabil".
Si, desigur, e nevoie si de un permis auto. Prototipul a primit aprobarile necesare din partea Autoritatii slovace a aviatiei civile. Mai greu e cu acceptul pentru circulatie pe drumurile publice.
"Trebuie sa depasim 100 de ani de birocratie in aer si 100 de ani pe pamant. Nu e deloc simplu" - recunoaste unul dintre patronii companiei; care, insa, se declara incurajat de sustinerea pe care o au asemenea proiecte in Uniunea Europeana, cel putin la nivel de intentii.
AeroMobilul va fi lansat in editie limitata - spun constructorii - si ar urma sa coste cateva mii de euro.