Ce a descoperit un roman pe bordul unei masini de 7.300 de euro. Sfaturi pentru a evita aceste tepe


Ultimul update: Miercuri 11 Septembrie 2013 07:05
Data publicarii: Duminica 08 Septembrie 2013 18:45
Categorie: Stiri Sociale

In situatia in care nu sunteti convinsi ca masina pe care vreti s-o cumparati are numarul de kilometri pretinsi de vanzator, atunci e bine sa stiti ca o puteti verifica la dealerii autorizati, unde exista baze de date cu istoricul autoturismului.

Nu de alta, dar v-ati putea trezi ca ati dat banii pe o rabla, mai ales ca in Romania falsificarea kilometrajului a devenit sport national.

Ultimul patit, un bucurestean care a constatat ca masina are 600 de mii de kilometri rulati, de 7 ori mai mult decat scria in acte.

"La bord avea 95 de mii de kilometri, cum scria si in anunt. Am facut act de vanzare cumparare si am plecat amandoi fericiti. mai mult el", povesteste pagubitul.

O saptamana i-a trebuit acestui barbat sa-si dea seama ca afacerea pe care a incheiat-o a fost grozava doar pentru cel care i-a vandut autoturismul.

5500 de euro a platit, plus alti 1800 de euro, pe o masina chipurile nefolosita. Cat de departe era de adevar a aflat cand a ajuns la service.

"Chiar daca ma asteptam sa fi umblat la km, nu ma asteptam sa aiba atat de multi, mai ales ca avea 450.000 in 2011. Daca facem o medie, masina ar avea 604 mii kilometri in acest moment. Luand aceasta teapa, m-am hotarat sa ma duc la politie si sa fac plangere penala"

Mai ales ca, sustine tot el, carnetul de service in care sunt trecuti tot cu 500 de mii de km mai putin, poate fi falsa.

Putini stiu insa ca exista o portita, ca sa nu mai ajunga nimeni intr-o astfel de situatie.

Informatii pretioase despre istoricul masinii putem afla de la dealeri autorizati, unde exista o astfel de baza de date. Atentie insa. le puteti accesa doar daca veniti insotiti de proprietarul autoturismului.

In plus, informatiile apar doar daca masina a fost reparata in service-uri autorizate.

Pentru ca soferii sa nu mai fie pacaliti, oficialii vor ca Uniunea Europeana sa aiba o baza de date cu toate masinile din spatiul comunitar. Aceasta va fi obligatorie si in Romania si va contine informatii legate de inspectie tehica si distanta parcursa de automobile. Partea proasta este ca va mai dura ceva timp pana cand va fi gata.

"In acest moment, doar producatorii au acces la baza asta de date, nu si service-urile independente sau persoane private. In urmatorii ani, va fi pusa la dispozitia oricui", spune Constantin Vasilescu.

Pana atunci, avocatii ne sfatuiesc sa apelam la justitie daca suntem pacaliti. Fapta poate fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani.

Experiment Stirile ProTV: Cat de mare e diferenta intre kilometrajul real si cel anuntat la vanzare
A inceput
VIDEO PROTVPLUS.RO