Mercedes-Benz vrea sa schimbe fata transportului pulic. Cum arata si ce poate face "autobuzul viitorului"
Mercedes-Benz vrea sa schimbe "fata" transportului public. Constructorul german a dezvaluit recent, la un eveniment din Amsterdam, "autobuzul viitorului".
Vehiculul se poate conduce singur, desi soferul trebuie sa fie atent in permenanta la conditiile drumului si sa intervina in caz de pericol. Tehnologia va oferi un plus de siguranta deplasarilor, in timp ce designul interior ofera un plus de confort.
Acesta este "autobuzul viitorului", asa cum a fost el imaginat de inginerii de la Daimler. Vehiculul de transport in comun ii ofera soferului optiunea sa ia mainile de pe volan.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Sistemul functioneaza 24 de ore din 24 si ii ofera sprijin soferului. Prin urmare, pe langa cei doi ochi ai lui mai avem alti 20 ai camerelor de filmare, ai radarelor...", au declarat reprezentantii companiei.
Autobuzul "vede" lumina semaforului si actioneaza in consecinta. Si, poate detecta orice obstacole i se ivesc in cale - fie ca vorbim de alte vehicule, fie ca sunt pietoni.
"Soferul monitorizeaza sistemul si poate actiona in orice moment. Asta va fi de importanta majora, cel putin in urmatorii cinci ani."
In "autobuzul viitorului", pasagerii isi vor putea incarca wireless telefonul mobil. In plus, interiorul este impartit in zone de confort, in functie de durata calatoriei.
Deocamdata, autobuzul e testat doar pe strazile din Amsterdam si Stuttgart. Compania a obtinut o scutire de la aplicarea reglementarilor europene care cer ca soferul sa tina mana pe volan atunci cand autovehiculul se deplaseaza cu mai mult de 10 km pe ora.
Companii precum Volvo sau Google lucreaza la randul lor intens la crearea unor tehnologii care ofera autonomie vehiculelor. Iar fondatorul Tesla a anuntat recent planuri pentru un autobuz electric autonom.