Iti place sa te uiti la televizor? Mai nou, si el se uita la tine. Cum te poate supraveghea
Suna ca un subiect de roman science fiction, dar realitatea este ca multe televizoare de generatie noua isi pot supraveghea privitorii.
Televizoarele colecteaza informatii despre emisiunile preferate sau chiar pot sa va inregistreze.
Saptamana trecuta, un consultant IT britanic, pe nume Jason Huntley, a descoperit dovezi ca televizorul sau, cumparat in aceasta vara, ii incalca intimitatea.
A inceput sa cerceteze televizorul LG, de 400 de lire, dupa ce a observat ca aparatul ii afisa reclame personalizate, la masini, sau la cuburi Knorr, pe baza unor emisiuni pe care tocmai le vizionase, scrie Daily Mail.
Huntley a decis sa monitorizeze informatiile pe care asa-numitul televizor inteligent - care se conecteaza la internet - le trimitea si le primea. El a interpus laptopul sau intre televizor si conexiunea la internet, astefel incat laptopul a putut sa afiseze toate datele care intrau sau ieseau din televizor.
Dupa scurt timp a descoperit ca detalii despre emisiunile vizionate, dar si fiecare apasare a telecomenzi, erau trimise la sediul general al producatorului, in Coreea de Sud.
Acolo, producatorul folosea informatiile pentru a face bani. Un clip video prezentat clientilor sugera ca datele erau colectate pentru a oferi "publicitatea la care clientii viseaza".
Datele colectate contineau si informatii despre colectia personala de filme a lui Huntley, care continea clipuri de la aniversarile de familie.
Monitorizarea a continuat si dupa ce Jason Huntley a optat sa nu mai fie monitorizat.
Huntley a publicat informatiile pe blogul sau si au fost preluate de mass-media.
Ulterior compania coreeana a anuntat ca "intimitatea clientilor este o prioritate de varf" si a lansat o investigatie interna.
Biroul Comisarului pentru Informatii, din Marea Britanie s-a sesizat si a pornit o investigatie despre o posibila incalcare a legii care protejeaza datele personale, Data Protection Act.
In acest an, un programator din Malta, Luigi Auriemma, a demonstrat riscul pe care aceste dispozitive il presupun, dupa ce a reusit sa intre neautorizat in mai multe televizoare, produse de o alta companie coreeana.
Dupa accesarea televizoarelor, Auriemma a putut sa le controleze. A putut sa le porneasca si sa le opreasca, sa acceseze datele despre obiceiurile utilizatorilor.Daca ar fi fost un infractor, ar fi putut sa obtina datele bancare ale proprietarilor si sa descarce filme si aplicatii, pe banii acestora.
Alti exeperti in securitate au avertizat ca este posibila accesarea camerelor video montate in unele televizoare si spionarea utilizatorilor in intimitatea propriei locuinte.
Kurt Stammberger, expert in securitate informatica, a declarat: "Nu doar ca am reusit sa aflam la ce se uita un vizitator, dar am putut sa instalam programe care ne-au permis sa vedem prin acea camera, chiar fara sa activam acel LED care se aprinde cand camera functioneaza. A fost destul de simplu. De aceea, de obicei persoanele care lucreaza in IT, acopera camera video a laptopurilor sau televizoarelor, atunci cand nu o folosesc."
Grupari criminale, din Europa de Est si din Rusia, folosesc astfel de programe de culegere de informatii, care le permit sa caute online televizoarele care contin informatii despre cardurile de credit ale utilizatorilor. Listele cu aceste date bancare sunt apoi vandute altor interlopi, care le monetizeaza.Roger Grimes, un autor specializat in securitatea IT, a declarat ca "datorita dispozitivelor mobile, si acum a televizoarelor inteligente, intram intr-o epoca in care vor fi computere peste tot. Baietii rai e abia asteapta sa profite de asta."