iLikeIT. Solutia accesibila si care nu foloseste substante chimice pentru a avea apa potabila la sate. Cum functioneaza SOWAT


Ultimul update: Duminica 19 Februarie 2017 07:10
Data publicarii: Joi 16 Februarie 2017 13:10
Categorie: Smart things

O viata decenta are nevoie in primul rand de apa curata de baut. Prea multi romani intampina dificultati serioase in a-si asigura insa tocmai apa potabila pentru baut, gatit sau igiena.

Solutia sunt filtrele, dar cele mai multe sunt scumpe si greu de intretinut. Tehnologia inventata de un roman promite sa rezolve problema oriunde.

Mai mult de jumatate dintre gospodariile romanesti au apa potabila sau toaleta in curte, aceasta este statistica oficiala. Khaled Al Mezayen este jumatate roman si jumatate sirian. El a inventat un sistem de filtrare a apei, ce nu foloseste absolut nicio substanta chimica. Cum face asta? Filtreaza apa, printr-un sistem fizic, pana la 10 nanometri, in conditiile in care cel mai mic virus are 20 de nanometri, deci poate opri particulele daunatoare.

Pompa de apa SOWAT este alcatuita din mai multe microfilamente care au un diametru de doi milimetri, sunt goale pe dinautru si au milioane de nanopori. Apa cu presiune trece prin acesti nanopori si iese curata. Are si un sistem de curatare, care impinge apa curata invers si iese toata murdaria.
Sistemul este proiectat pentru o comunitate de la 500 la 5.000 de persoane si costa intre 17.000 si 25.000 de euro. Asta reprezinta 20 de bani pe luna de persoana.

SOWAT a castigat recent o competitie locala de antreprenoriat social, The Venture.

In alta ordine de idei, Bill Gates a realizat un omniprocesator care ia apa murdara de canalizare si o transforma in apa de baut. Mizeria este convertita in electricitate.

Israelul este cel mai mare exportator din lume de apa potabila. Ei au o tehnologie prin care desalinizeaza apa sarata.