iLikeIT. Romanii care si-au lansat companii in Silicon Valley. Care e cel mai sigur traseu pentru a ajunge in elita lumii IT

Ultimul update: Sambata 28 Mai 2016 06:58
Data publicarii: Vineri 20 Mai 2016 11:58
Categorie: Smart things

Sa dai un salariu zdravan si un job sigur de la Google pentru un loc de munca la o companie aproape necunoscuta iti trebuie un pic de curaj. Dar riscul se mananca pe paine in Silicon Valley.

Cosmin Negruseri, romanul pe care il vom cunoaste astazi, a ales o cale atipica, cel putin pentru conationalii sai. A lasat in urma confortul si caldurica pentru adrenalina si visare. E de zece ani in Silicon Valley, de pe vremea cand YouTube era in scutece, iar Facebook iesea usor, usor din universitati. In prezent, s-a infipt bine de tot pe calcaie in cadrul unei companii care promite sa vina cu "next best thing" in materie de securitate a datelor.

Ne-am intalnit cu Cosmin, la Antonio's Nut House, poate cel mai popular local din Silicon Valley. "S-a facut o traditie aici, ca fiecare sa semneze o dala pe tavan. Poti sa vezi groupon si alte startups mai mici", povesteste Cosmin.

Clasica e si povestea lui. Clasica...pentru un roman ajuns in Silicon Valley. Olimpic, Babes Bolyai, Google, acum startup. Apropo, ca tot am pomenit: olimpicii romani sunt foarte apreciati aici. Tanarul a dat un salariu sigur si biroul comod din sediul Google Plex pe instabilitatea si spontaneitatea unui startup. O data pentru ca felia de Silicon Valley se serveste mereu insotita de risc. Apoi... din cel mai simplu considerent cu putinta: pentru ca poate sa faca asta.

"Cat esti inca tanar si poti sa iti asumi riscuri e foarte interesant sa vezi ce se intampla si in afara. Altfel, sunt multi care raman in Microsoft si 20 de ani. E important sa mai vezi si altceva" , spune Cosmin.

Cum s-au putut dezvolta startup-uri uimitoare in Iran, o tara plina de restrictii

Altceva pentru el inseamna, deocamdata, AltiScale. O companie cu pana in o suta de angajati, ce se ocupa cu Big Data. O platforma prin care corporatiile pot verifica, sorta si analiza datele masive pe care le genereaza. Statistici la scala mare, altfel spus.

Cosmin se ocupa de criptare. Ascunderea datelor sub un limbaj cunoscut doar de o cheie speciala. In dribling printre biti si octeti am dat peste un alt roman, Ovidiu. Cu acelasi traseu. Olimpic, Google...start-up. "Sunt de 15 in State, acum lucrez la ce lucreaza si Cosmin dar partea mea are legatura cu relocarea dinamica a resurselor dintre clienti.”

Lucreaza din picioare, pozitie care apropo, e mai sanatoasa decat statul pe scaun.

Cosmin si Ovidiu nu par inca porniti sa construiasca ceva al lor. Dar, cine stie. Asa cum au riscat cu Altiscale, si-ar putea lua inima in dinti...pe o carare nebatatorita inca.

iLikeIT. Ingerii fara aripi, dar cu bani, care-i ajuta pe tinerii plini de idei. Cum poti ajunge la ei din Romania

iLikeIT. Ingerii fara aripi, dar cu bani, care-i ajuta pe tinerii plini de idei. Cum poti ajunge la ei din Romania

PRO TV Plus

iLikeIT. Toate emisiunile, serialele și Știrile PRO TV sunt disponibile online GRATUIT

Trucul prin care puteți accesa Facebook sau WhatsApp în țările unde sunt interzise

iLikeIT. Ce îmbunătăţiri vor aduce telefoanele viitorului. În câţiva ani, vor fi pliabile

iLikeIT. Jocul săptămânii: God of War 4

iLikeIT. Cele mai spectaculoase gadgeturi audio pe care le puteţi cumpăra

Partenerul perfect pentru cumpărături. Un robot care ne urmează și cară sacoșele

robotul sophia

Robotul Sophia, așteptat la București de 3000 de oameni. Biletele, vândute integral