ILikeIT. Interviu cu vloggerul american care si-a creat un imperiu media pe YouTube. "Echipa de productie sunt eu"

×
Codul embed a fost copiat

Un vlogger american ne demonstreaza ca stiinta nu trebuie sa fie plictisitoare. Dovada faptul ca are 14 milioane de abonmati, care il urmaresc pe YouTube cu sufletul la gura.

Saptamanile trecute si-au spus povestile la iLike IT, mai multi creatori de continut online de pe la noi. I-am avut pe Mikey H, pe BRomania, pe Tetelu, pe baietii de la Sector7 - Glorie mielului! - si ne-am dus spre nise cu Fabuloasele din lifestyle si savuroasa Jamila. Acum avem asadar modele. Pasul urmator? Ne-am propus sa invatam de la cei mai buni asa ca am stat de vorba cu unul dintre cei mai populari YouTuberi din lume si aproape sigur cel mai destept. Americanul VSauce are 14 milioane de abonati, carora le spune ce culoare are o oglinda, cat de inalt pot construi oamenii sau ce se intampla daca toti pamantenii ar sari in acelasi timp.

Pentru multi, stiinta e un cumul de materii de gimnaziu ori liceu. Cu teorii, demonstratii, experimente, ierbare, insectare si asa mai departe. Ceva ingrozitor, plictisitor si de timp rapitor. Poate n-ar fi rea o a doua evaluare. O data, pentru ca traim vremuri in care e nevoie de stiinta. Apoi, pentru ca se dovedeste o nisa de succes. Ne-o demonstreaza Michael Stevens, Vsauce, profesor pe YouTuBe pentru 14 milioane de elevi...

Pana sa descopere pasiunea pentru stiinta, VSauce edita intr-un mod...hai sa nu spunem ciudat, ci inedit, interviuri cu politicieni americani. "Am inceput sa invat de unul singur, cu ajutorul tutorialelor, cum sa folosesc programe pentru editare video. Din ce am facut, unele au ajuns populare, altele deloc. Dar am invatat multe despre cum sa ii fac pe utilizatori sa impartaseasca ce au vazut", spune el.

La doi ani de la clipul cu Sarah Palin, care a marcat campania electorala din State, in 2008, Michael a pornit-o la drum cu canalul VSauce. Astazi, are 9,6 milioane de abonati doar pe Vsauce 1. Si alte cateva milioane pe celelalte canale de care se ocupa. Temele de discutie sunt numeroase.

Citește și
Maximilian Ioan
iLikeIT. Max are doar 16 ani, dar are doua canale Youtube cu peste 400.000 de abonati: "Am investit mai mult in gaming"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Eu cred ca toti suntem interesati sa invatam, dar multi asociaza cuvantul a invata cu teme pentru acasa. Dar nu este asa. Daca iubesti o trupa, inveti cat poti de mult despre acea trupa”, explica Michael Stevenes

Cam la asta se refera si VSauce. Unele titluri nu par sa fie stiintifice - cat cantareste o umbra sau ce poti sa faci fara creier. Tocmai acest aspect atrage insa publicul. Intr-un clip in care ne explica, cat de sus putem construi, noi ca oameni. In altul aflam ce se intampla daca toti de pe planeta am sari... in acelasi timp.

FIlmarea si editarea unui singur clip inseamna saptamani de munca. Michael nu posteaza des, ci... de cel mult doua ori pe luna. Si asa, aduna minimum 20 de milioane de vizionari la fiecare 30 de zile.

"Ma documentez de peste tot. Citesc foarte mult, mereu calatoresc cu o multime de carti. Geanta mea este foarte grea. Internetul este si el uimitor. Este atat de multa informatie, si chiar exista si-un cuvant pentru asta, infobesity. E nevoie de multe ore ca sa sapi prin atata informatie si sa gasesti ce este bun, folositor dar si ce este interesant."

Asa ca daca il opresti pe Michael pe strada poti sa discuti lejer despre temele pe care le-a abordat. Apropo, a studiat literatura si neuropsihologia. E un fel de enciclopedie ambulanta.

"In echipa sunt eu. Am un coleg care ma ajuta cu montajul si cu luminile din platou ca eu sa ma concentrez pe prezentarea scriptului pe care l-am scris", explica Michael Stevens.

Canalul VSauce este jobul lui. Unele site-uri estimeaza ca Michael ar castiga pana la 700 de mii de dolari pe ani, doar din veniturile de pe YouTube. La intrebarea daca a facut deja primul milion, ne-a raspuns asa: " Ne merge deja foarte bine. Nu este surprinzator ca Youtuberii au trasnformat youtube-ul intr-o cariera, pentru ca sunt foarte urmariti. Pe langa veniturile pe care Youtube le aduce, iti construiesti propriul brand. SI poti sa faci showuri live, merchandise, speakeri pentru evenimente. Poti sa colaborezi cu alte branduri, youtuberi, companii media. Dintr-o data ajungi sa functionezi ca un imperiu media. Si asta s-a intamplat cu mii de oameni”

Asa cum spuneam mai devreme, VSauce inseamna, astazi, o retea de canale de Youtube. 5 mai exact. Vsauce 2 si 3, WeSauce si DONG. Toate, despre stiinta si lucruri interesante de pe internet.

"E spectaculos sa vad cat de multe s-au schimbat in ultimii 5 ani. N-am nicio idee cum vor arata urmatorii cinci", conchide el

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
iLikeIT. Cine este Mihai Holhos, autorul cele mai populare emisiuni romanesti de pe Youtube,
iLikeIT. Cine este Mihai Holhos, autorul cele mai populare emisiuni romanesti de pe Youtube, "Doza de Hash"

Google, Yahoo, Windows si Mikey Hash. Toti patru ar putea parea ca sunt pe internet de cand lumea.

iLikeIT. Max are doar 16 ani, dar are doua canale Youtube cu peste 400.000 de abonati:
iLikeIT. Max are doar 16 ani, dar are doua canale Youtube cu peste 400.000 de abonati: "Am investit mai mult in gaming"

La 16 ani, este stapan peste doua canale de YouTube, cu peste 400.000 de abonati. Strange in fiecare zi cate 200.000 de accesari.

"Sunt un cocalar", viralul care face senzatie pe internet. Ce au putut sa faca trei studenti din Timisoara

 Trei tineri din Timisoara au ajuns vedete pe internet. Ei se inspira ziua din ce vad si din ce traiesc, iar "noaptea tarziu" parodiaza intr-un stil aparte. Ei fac video blogging, adica se filmeaza si apoi publica rezultatul pe internet. 

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.