iLikeIT. Inteligenta la volan. Vehiculele smart au condus deja, in perioada testelor, cat pentru 300 de ani de soferie umana

×
Codul embed a fost copiat

Continuam povestea masinilor autonome, viitorul devenit prezent. Vehiculele inteligente au condus deja, in perioada testelor, cat pentru 300 de ani de soferie umana.

De trei ori mai mult decat....rasa noastra, in primul secol din spatele volanului.

Numar total de accidente fatale provocate de roboti: 1.

Inteligenta artificiala de la volan nu oboseste si nu bea. Plus ca - deocamdata cel putin - n-a iesit cu bata sa-si faca dreptate in trafic si... mare atentie... nu claxoneaza. Siguranta, insa, este doar o frantura din realitatea ce ne asteapta. Masinile autonome...vor fi pur si simplu mai rentabile pentru toat lumea.

Ne asteapta, insa, ani de cosmar, cu zeci, sute de mii, milioane de someri pe drumuri?

Citește și
Jeep - GETTY
O masina nu prea "smart". Hackerii au preluat controlul unui jeep si l-au rasturnat in sant, de la o distanta de 15 kilometri
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Chiar saptamana trecuta, Bill Gates a sugerat ca robotii care iau locul oamenilor ar trebui sa plateasca taxe. Ma rog, super corporatiile care decid asta... Iar banii sa fie reinvestiti in educatie. Ce va fi? Vom vedea.

In paranteza fie spus, in ultima perioada, tehnologia a creat mai multe locuri de munca decat a distrus.

Pana sa fie lasate in voie pe sosele, masinile autonome mai au doua praguri de trecut. Invatarea trebuie perfectionata. Iar legislatia rutiera va trebui modificata. In plus, producatorii si autoritatile vor da un test de proportii atunci cand numarul soferilor someri va creste.

Sa analizam situatia!

Inteligenta Artificiala trebuie scolita in continuare. Este INCA periculos sa lasi - cu inima impacata - un vehicul autonom de capul lui pe sosea. De altfel, legile din mai multe tari spun clar ca soferul trebuie sa stea cu ambele maini pe volan.

Vor trebui aduse modificari, cat de curand. Masinile Google, spre exemplu, nu au volan. Dar...Pot circula fara probleme in patru state americane. Introduci destinatia si...te poti relaxa!

Mai avem si un autobuz...cu fata-n spate si invers. Stie pe de rost statiile si merge, calm, de la una la alta. 15 persoane au loc in el. Simpaticul umbla deja prin cateva campusuri universitare. Recent, l-am descoperit prin Singapore.

Estimarile spun ca 1,8 milioane de americani soferi de camion risca sa ajunga pe drumuri in urmatorii ani, din cauza tehnologiei cu care vin la bord tot mai multe vehicule. Sanse sa intample una ca asta? Destul de mari.

Vorbim despre camioane, deci despre masini care merg mai mult pe autostrada, nu prin oras, unde sunt pietoni si biciclisti. Le va fi extrem usor sa invete drumul. Si o vor face rapid.

Matematica transportului zice ca jumatate din drum reprezinta plata soferului. Luam apoi in calcul oboseala, faptul ca dupa un anumit numar de ore, acesta va trage pe dreapta. Va tine masina pe loc, deci productivitatea va tinde spre zero.

Pe scurt, estimarile spun ca - in America, cel putin - eficienta industriei transporturilor s-ar dubla pentru doar un sfert din cheltuielile actuale odata cu aducerea inteligentei artificiale pe camioane.

Sa vedem putin cum stau lucrurile in Europa. Nemtii lucreaza de zor la legislatia pentru masinile autonome. Sunt presati de producatori, a caror motivatie e simpla: le e teama ca americanii le-o iau inainte.

Noile legi aduc insa obligativitatea fabricantului de a-si asuma raspunderea, in caz ca se intampla ceva.

Ce zice prezentul? Tranzitie lina catre masinile complet autonome. Si pentru ca tot am pomenit de Germania, noul Seria 5 pe care BMW ni l-a aratat in Las Vegas, poate sa mearga singur, fara emotii, pe autostrada, urmarind masina din fata.

"Please press the button once. Now you can keep your feet off, you can take your hands of and you can also take your eyes off."

Il poti lasa sa-si faca de cap...cu precizarea ca inca se impune supraveghere.

Tot Seria 5 iti poate spune, cu precizie, in cat timp se schimba culoarea semaforului. Si e brici pe parte de entertainment. Are un mod special "cinema", care se activeaza automat in clipa in care copiii vor sa se uite la desene animate, sa zicem...

Tesla are ambitia de a oferi masini complet autonome pana la anul. Iar ei chiar dispun de tehnologie! Iata Model X, care-si duce proprietarul la munca. Masina le da prioritate pietonilor si ocoleste biciclisti. Iar cand ajunge la birou, il lasa pe pasager si apoi pleaca in cautarea unui loc de parcare.

Vehiculul vine deja conectat la internet, iar soferul se poate pune pe scaun...doar dupa ce i-a fost recunoscuta fata.

In completarea tehnologiilor de la volan si Autoliv, cel mai mare producator de airbaguri din lume, cu aproape 10.000 de angajati in Romania, vine cu o solutie inedita pentru masina conectata. Ne "citeste" cu atentia unui psiholog, ca sa ne ofere experiente fara cusur la volan.

Proiectul LIV strange laolalta mai multe masini. Daca una dintre cele care umbla pe sosea simte gheata sub roti, trimite avertizari catre celelalte. E modul prin care masina ne invata sa avem incredere in ea, in tehnologiile care ne pot prelua volanul.

Cele mai bune tehnologii sunt cele pe care nu le vezi si care sunt acolo ca sa te ajute cand ai nevoie de aceea ne place aceasta tehnologie numita LIV, o masina care invata si este atenta la tine mai degraba astfel incat sa nu fi tu nevoit sa interactionezi cu butoanele, ci sa iti tii mainile pe volan si privirea inainte, cel putin pana cand vine masina autonoma.

Nivelul 5 este, in acest moment, sfantul Graal al evolutiei masinilor autonome. Vehicule fara volan si pedale, carora doar le spui destinatia. Mai mult, toate masinile autonome vor fi si electrice. Iar secretul este ca acestea vor ajunge sa fie mai ieftine chiar decat automobilele pe care le folosim azi.

Transportul viitorului va fi accesibil pentru oricine, indiferent de venituri, chiar si pentru cei 200 de mii de romani cu dizabilitati care azi au nevoie de asistenta si stau mai mult in case pentru ca orasele noastre nu sunt prietenoase cu cei lipsiti de mobilitate.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Stephen Hawking, despre inteligența artificială: ”Dezvoltarea ei poate însemna sfârșitul rasei umane”
Stephen Hawking, despre inteligența artificială: ”Dezvoltarea ei poate însemna sfârșitul rasei umane”

“Dezvoltarea inteligentei artificiale ar insemna sfarsitul rasei umane”, atenționa profesorul Stephen Hawking în trecut.

O masina nu prea
O masina nu prea "smart". Hackerii au preluat controlul unui jeep si l-au rasturnat in sant, de la o distanta de 15 kilometri

VIDEO. Hackerii au reusit sa preia controlul unei masini si sa o rastoarne intr-un sant, de la o distanta de 15 kilometri, in cadrul unui test care a demonstrat cat de vulnerabile sunt actualele tehnologii auto.

Masina inteligenta. Cand va fi lansat automobilul care se va parca singur in locul ales de el
Masina inteligenta. Cand va fi lansat automobilul care se va parca singur in locul ales de el

Masina viitorului se va parca singura in locul pe care ea l-a ales.

Masina inteligenta in care soferul devine doar pasager. Ce companie vrea sa o scoata pe piata
Masina inteligenta in care soferul devine doar pasager. Ce companie vrea sa o scoata pe piata

Este binecunoscut faptul ca cei de la Google testeaza de ceva timp masini autonome, care se conduc singure. Compania tocmai a prezentat prototipul la care lucreaza de mai multi ani: o masina care se conduce singura

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.