iLikeIT. Gadgeturile care îmbină cel mai bine sănătatea cu tehnologia
Sănătatea şi tehnologia - cea care ne place nouă, nu robotizarea industrială - fac deja casă bună. Avem convergenţă pe multiple ramuri, practic!
De la banalul ceas care ştie să depisteze aritmia, la tricoul care îţi spune "mai du-te şi tu pe la doctor, chiar dacă nu seamănă cu Oana Cuzino!".
Ori la cocktail-ul sănătate curată pe care ţi-l faci în VR...şi-l primeşti şi-n realitate, în secunda doi.
Trecem la nivelul doi...existenţial, de fapt, cu add-on-uri. Nu mai este pay2win, este pay2live...better. Adică dai un ban da' o duci din ce în ce mai bine.
Ca să va arătăm mai exact la ce ne referim, ne-am luat camera în spate şi am plecat la IMWORLD, una dintre cele mai mari conferinţe de tehnologie de la noi din ţară.
E greu să-ţi porţi singur de grijă... zilnic. Pe de altă parte, e mai uşor să previi decât să te lupţi cu stresul cauzat de problemele de sănătate. Aici îşi intră în rol tehnologia. Îţi ia din sarcini şi-ţi dă un reper...înainte să apară simptomele unei suferinţe.
La plusuri trecem înclinaţia tuturor producătorilor de a ne...scoate din casă. Îndemnul de a duce o viaţă activă.
Ceasul deştept de la Samsung rămâne unul dintre cele mai interesante de pe piaţă, dar în acelaşi timp e şi ignorat pe această piaţă, care devine din ce în ce mai îngustă. Şi abordarea lor a fost să ia Gear S3 care era deja un ceas foarte bun şi să-l facă rezistent la apă.
Ceasul Gear Sport este un Gear S3 pe care-l poţi lua la înot, însă nu doar atât, poţi să şi alergi, are GPS, Wi-Fi, bluetooth şi stocare internă.
Astfel de ceasuri sunt antrenori personali de excepţie. Sunt dispozitive care va învaţă cum să alergaţi 5, 10, 20 de kilometri. Şi fac asta...de nişte ani buni deja. Nivelul următor începe să se contureze printre producători.
Senzorii...sunt duşi mai departe. Cel de pe Fitbit Ionic, spre exemplu, nu doar că măsoară pulsul şi nivelul de oxigen din sânge. Un update de soft îi permite, din 2018, să testeze...glicemia.
Alexandra Pahomi: "Aplicaţia te monitorizează 24 de ore din 24, bateria dispozitivului ţinând până la cinci zile. Ceea ce te ajută să ai o evidenţă pe un termen mai lung, poţi să vezi care este nivelul tău general al inimii, iar de la un punct în colo aplicaţia începe să te sfătuiască dacă ea consideră că nivelul pulsului e prea ridicat, poate în timpul exerciţiilor fizice sau în timpul zilei."
Poate sună banal, însă nu e deloc uşor să îmbini precizia unui diagnostic cu tehnologia şi să le pui şi într-un gadget care să arate bine.
Şi aparatura EKG ajunge la purtător. ECuore combină modă cu inteligenţă artificială.
Liviu Chirilă: "Ce este mai aproape de pielea unui om dacă nu un tricou sau maiou. Poate fi folosit oriunde, la birou, pe stradă, eşti acasă în faţă televizorului... Vei putea să porţi un tricou şi în timp real soluţia noastră, bazată pe inteligenţă artificială să fie capabilă să analizeze funcţiile cardiace şi să poată să trimită alerte, când se va întâmplă o anomalie."