Inventia unor tineri romani le poate schimba viata nevazatorilor. Cum functioneaza ochelarii care transmit semnale audio

Ultima actualizare: 10-11-2016 07:16

Viata nevazatorilor romani ar putea fi mult mai usoara daca s-ar putea descurca singuri atunci cand ies la plimbare.

La asta s-au gandit cativa tineri romani care au inventat niste ochelari speciali care transmit semnale audio atunci cand in calea posesorului apare un obstacol.

Pentru prima data in 14 ani, George a mers singur pe strada, fara ca parintii sa il tina de mana. Copilul s-a nascut cu retina dezlipita la ambii ochii si nu vede absolut nimic. Desi a fost operat in strainatate interventia nu a reusit.

Mariana Andrei: ''Nu am curaj sa-l las singur pe strada''

Desi situatia lui este disperata George se bucura, cat poate de fiecare clipa. De la 6 ani ia lectii de pian si chiar a cantat in public.

George Andrei: ''Chiar daca nu vad in fara ochilor publicul mi-i imaginez pe oameni ca sunt fericiti si aplauda si am emotii''

Ochelarii speciali nu l-ar ajuta sa vada dar crede el ii dau senzatia ca este cat de cat independent.

George Andrei: ''la inceput cred ca ar fi putin mai dificil ca e un oras aglomerat, dar cu timpul cred ca m-as obisnui''

Inventatorii acestor ochelari sunt niste tineri din Capitala. Acestia au montat pe rama un senzorcare detecteaza obstacolele si atentioneaza persoana care ii poarta printr-un sunet specific.

Cu cat obiectul este mai aproape cu atat este mai intens sunetul. Dispozitivul contine si un procesor cu baterie pe care sunt stocate informatiile.

Inventator: ''285 de milioane de oameni de pe aceasta planeta au probleme de vedere si pentru nevazatori exista cate un baston, cate o aplicatie pe telefon, dar nimic care sa le usureze viata in mod semnificativ''

Inventia tinerilor a fost brevetata iar ei spera ca o sa aparea si un doritor care sa produca astfel de ochelari pentru nevazatori. In acest moment, in Romania traiesc mai bine 100 de mii de persoane care au aceasta problema.

Nevazatorii au fie un insotitor permanent, fie apeleaza la un baston special sau daca sunt norocosi au un caine dresat special.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO