iLikeIT. Internet mai rapid fără cabluri pe străzi? Prin casă? Peste 1 gigabyte pe secundă pe telefonul mobil? Unde semnez?! Căci asta ne promite viitorul reţelei de telefonie mobile: 5G.

Dincolo de faptul că ne vom putea uita la filme încărcate în mai puţin de o secundă, 5G va reprezenta coloana vertebrală pentru Oraşe Inteligente, conectate, Internet of Things şi maşini autonome. Ce ne rezervă viitorul în comunicaţii și comunicare aflăm din materialul următor.

De unde aceasta agitaţie cu tehnologia 5G? Nu avem net suficient de rapid? Da şi nu. 5G, sau a cincea generaţie cum i se spune printre apropiaţi are capacitatea să înlocuiască toată infrastructura pe cablu din oraşe.

Deocamdată, tehnologia defilează pe la târgurile din afară. Ni se promit viteze care ne-ar duce pe Marte cât ai zice Gigabit.

Daca aveţi senzaţia că de la o vreme încoace lucrurile stau un pic pe loc în industria telecom, nu vă înşelaţi. Toată lumea aşteaptă cu înfrigurare 2019 când vom vedea primele telefoane cu procesor capabil de conexiuni 5G.

Un telefon simulează o mişcare, iar antena 5G se află sus. De ce este în stare acest telefon? Viteze mai mari. Într-o anumită poziţie, device-ul ajunge la 4 GBps de la mai multe conexiuni simultane. În 2019, vom vedea lansări de la nu mai puţini de la 18 companii printre cele mai cunoscute.

Avantajele directe, pentru noi, consumatorii? Nu doar internet mai rapid pe telefon, ci şi un pas uriaş spre trafic de date nelimitat. Realist, un abonament lunar actual, poate fi consumat în 20 de secunde cu 5G.

Al doilea pas: infrastructura invizibilă este pilon pentru Internet of Things. Pentru conectarea obiectelor care ştiu protocolul între ele.

De cele mai multe ori, cele mai multe inovaţii nu sunt la vedere, cum este de exemplu un procesor. Aici putem să vedem pentru prima dată, procesorul Balong de la Huawei.

Este primul procesor pentru 5G care va conecta foarte multe obiecte în anii care urmează. Estimăm de ordinul miliardelor care vor vorbi între ele într-o reţea conectată de maşini, case, centrale electrice.

Hai să vedem cum folosim tehnologia 5G de aici înainte. Primul pas va fi să vă obişnuiţi cu un nou tip de cutie în casa dumneavoastră. Un astfel de aparat va putea să vă ofere în acelaşi timp şi reţea de telefonie 5G, mobilă şi wi-fi şi semnal de TV, chiar şi număr de fix. Într-o singură cutie.

Un alt concept care pare science-fiction, dar nu e: 5G poate ajuta la dezvoltarea rapidă a oraşelor, cu efecte pozitive în economie şi la reducerea poluării aerului.

Pentru a conecta semafoarele cu autoturismele. Maşinile vor comunica şi între ele, tot prin 5G. Se pot anunţa una pe cealaltă de pericolelel de pe drum.

Ca să vă daţi seama cât de rapid funcţionează 5G, avem o maşină controlată de la distanţă, cu un alt volan. Reţeaua viitorului va ajunge şi-n casele noastre peste aproximativ 2 ani.