Greselile bancilor ii ajuta pe hackeri sa ne fure banii. Primul troian "românizat" infecteaza zilnic 1000 de calculatoare

08-01-2016 11:01


calculator supravegheat

Bancile pierd incet-incet razboiul online cu hackerii, avertizeaza specialistii in securitate informatica.

Bancile ii ajuta - involuntar - pe hackeri si pun in pericol datele si conturile utilizatorilor. Acesta este avertismentul tras de un specialist in securitate al companiei slovace ESET, potrivit unui material realizat de jurnalista Andrada Fiscutean si publicat de unul dintre cele mai prestigioase site-uri internationale de tehnologie, ZDNet.

Richard Zwienenberg, cercetator in domeniul securitatii la ESET, spune ca „Bancile contribuie la prosperitatea creatorilor de troieni”. Si asta pentru ca, potrivit cercetatorului, desoeri este greu de diferentiat intre o tranzactie legitima si o tentativa de phishing, si asta nu numai datorita abilitatii hackerilor.

Citeste si: Ce trebuie sa stiti despre virusul care trimite hackerilor datele cardului tau

Bancile nu urmeaza cele mai bune practici. Cer coduri IBAN si data nasterii si nu folosesc URL-urile asa cum ar trebui”, sustine Zwienenberg. El sustine ca uneori paginile pentru plati sigure arata ca si cum ar fi facute de hackeri, ceea ce creaza confuzie in randul utilizatorilor. De asemenea, expertul in securitate spune ca evita sa foloseasca telefonul pentru online banking din cauza potentialelor vulnerabilitati din metodele de comunicatii folosite de banci. Un exemplu: codurile de verificare trimise prin SMS.

Si expertii firmei daneze de securitate Heimdal trag un semnal de alarma asupra faptului ca troienii bancari devin din ce in ce mai inteligenti, in vreme ce institutiile pe care le pagubesc adesea nu tin pasul. Ei dau exemplul troianului Tinba, descoperit in 2012 si care si la ora actuala infecteaza 1.000 de dispozitive - calculatoare si telefoane - in fiecare zi. Cititi pe ZDNet materialul integral.

Tinba copiaza datele de identificare ale clientilor bancilor si le trimite apoi hackerilor, iar cu aceste date se pot clona carduri. In august anul trecut, expertii IBM au descoperit o versiune Tinba configurata special pentru a ataca bancile din Romania.12 institutii bancare ar fi fost vizate de aceasta varianta a troianului
 

Sursa: Pro TV