Jumatate dintre stickurile USB din lume va pot distruge calculatorul. NIMENI nu stie care sunt cele cu probleme

Ultima actualizare: 15-11-2014 07:12
USB macro

Folositi un stick USB? Aveti 50% sanse sa va treziti cu calculatorul infectat de un virus, spun specialistii in securitate informatica.

Specialistii in securitate au descoperit in iulie anul acesta ca micile stick-uri de memorie pot fi reprogramate de rauvoitori astfel incat sa va infecteze PC-ul, sa va stearga fisierele, ba chiar sa preia complet controlul calculatorului. Si nu e vorba doar de stick-uri, ci de orice dispozitiv care se conecteaza prin USB.

Cum astfel de stick-uri circula in mod curent printre utilizatori, iar malware-ul este imposibil de detectat, riscul unei „epidemii” este extrem de mare. Iar expertii spun ca problema nu poate fi rezolvata cu un simplu upgrade de securitate, pentru ca ea tine de modul in care sunt concepute dispozitivele care se conecteaza la calculator prin USB – mai precis de chip-urile, minusculele procesoare care controleaza dispozitivele respective.

Escrocheriile de pe Facebook carora nu le poti spune NU. "Oricine poate ajunge sa fie victima"

Ca sa fie mai convingatori, cercetatorii americani Karsten Nohl si Jakob Lell au si creat un malware, botezat BadUSB, care se instaleaza singur pe calculator in momentul in care introduceti un stick in USB. Programul este imposibil de detectat si singurul mod de a va apara, spune Nohl, e sa nu mai folositi niciodata portul USB.

Exista insa si vesti bune: la o conferinta internationala pe tema securitatii informatice, aceiasi experti au anuntat ca doar jumatate din procesoarele de pe stick-urile USB prezinta risc de infectare cu malware.

Carcasa de iPhone care poate sa iti fure PIN-ul de la card in cateva secunde. Cat de usor este de cumparat

Ceea ce nu rezolva insa problema, deoarece producatorii de stick-uri folosesc cele mai diferite procesoare, ba chiar se intampla ca acelasi model sa aiba chip-uri fabricate de companii diferite. Concluzia lui Nohl este ca acum stim ca jumatate din procesoare sunt sigure – insa nu stim care jumatate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO