Facebook implineste marti 10 ani. "Lookback", surpriza pregatita tuturor utilizatorilor
Unul dintre fenomenele acestui inceput de secol, reteaua de socializare Facebook, implineste marti 10 ani. Pe 4 februarie 2004, cand aparea Facebook, Youtube si Twitter inca nu existau, iar My Space fusese lansat doar de un an.
Facebook a lansat astazi si LOOKBACK, o aplicatie ce iti genereaza automat un clip cu cele mai populare postari ale tale de pe reteaua de socializare. O poti accesa la acest link:
https://www.facebook.com/lookback
In cei 10 ani, pe Facebook au fost trimise aproape 8.000 de miliarde de mesaje si au publicat online peste 400 de miliarde de fotografii.
"Saptamana trecuta aveam o relatie cu o fata de care ma despartisem in saptamana dinainte. Ea stie ca e complicat, tu stii ca e complicat. E complicat". Din aceasta discutie, care avea loc in 2005 intre Mark Zuckerberg si colegul lui, Chris Hughes, se nastea optiunea "intr-o relatie complicata", ca sa raspunda unei "situatii amoroase" incerte. Cam asa a aparut aproape tot ce "impodobeste" astazi o pagina de Facebook. Totul a pornit insa de la Zuckerberg si pasiunea lui pentru computere.
Mark Zuckerberg, presedinte Facebook: "Un prieten de-al meu avea calculator. Mi se parea genial si am implorat-o pe mama la nesfarsit sa-mi ia si mie unul". In cele din urma, investitia facuta de mama lui Mark a inceput sa dea rezultate. Ideea unei retele de socializare pe internet a prins in randul tinerilor, iar Zuckerberg si cativa colegi de la Harvard s-au pus serios pe treaba.
Bret Taylor, director IT: "Personal, cel mai cunoscut lucru la care am muncit a fost butonul LIKE (Imi place). Una dintre deciziile importante pe care le-am luat a fost sa nu existe si un buton 'Nu-mi place'.
In 10 ani, Facebook a strans 1,2 miliarde de utilizatori constanti si a reusit sa-i convinga pe investitori, desi a avut un debut dezamagitor la bursa. Astazi, o multime de oameni nu pot concepe o zi fara o vizita pe Facebook. Psihologii spun insa ca ne indeparteaza de cei din jur si nu numai.
Lucy Beresford, psihoterapeut: "Aproape ca facem unele lucruri numai ca sa le postam pe Facebook si sa primim aprecieri. E o forma de gratificare imediata si nu e sanatoasa."
Utilizatorii foloseau la inceput reteaua doar pentru a-si face prieteni. Dar, treptat, aceasta a inceput sa joace un rol politic. De cativa ani, protestatarii din toata lumea se folosesc de ea ca sa se organizeze. Iar in unele locuri de pe glob, tot Facebook tine loc si de presa independenta. In China, de exemplu, reteaua este atat de temuta, incat autoritatile au interzis-o.
Sursa: Pro TV
Etichete: facebook, Mark Zuckerberg, retea de socializare,
Dată publicare:
04-02-2014 08:23