Electrosocuri pentru creier, metoda folosita de tot mai multi britanici pentru a-si stimula simturile. Ce spun expertii
Informatia stiintifica pusa la dispozitia tuturor de internet le da unora idei ciudate. Astfel, in Marea Britanie, sunt tot mai multi cei care folosesc aparate artizanale ca sa-si stimuleze propriul creier.
Unii folosesc tehnologie utilizata si in recuperarea medicala, insa expertii avertizeaza impotriva acestei mode periculoase. Nu e o idee buna sa te joci cu propriul creier in laboratorul improvizat acasa.
In urma unei calatorii, Andrew se simte putin defazat din cauza diferentei de fus orar. Altii si-ar lasa organismul sa-si revina singur, dar el are alta metoda. Isi va stimula tamplele timp de zece minute cu un aparat cu laser. Are o multime de alte gadgeturi asemanatoare prin casa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vladimirov face parte dintr-un grup tot mai numeros de britanici care isi stimuleaza creierul electric, magnetic sau cu ultrasunete. Cea mai populara tehnica este stimularea electrica directa transcraniana, o forma atenuata a temutelor electrosocuri aplicate altadata in spitalele de psihiatrie.
''Poate fi folosit asupra diferitelor simturi, pentru a-l ascuti pe cel dorit. De exemplu, asupra centrilor vorbirii, ca sa-ti dezvolti vorbirea'', spune Andrew Vladimirov.
Tehnica e studiata la University College din Londra ca potential tratament impotriva depresiei, dar cercetatorii nu recomanda in niciun caz experimentele nesupravegheate de un specialist.
''Sunt elemente care fac din ea o tehnologie relativ sigura, dar sa te joci cu electricitatea acasa nu e niciodata cel mai sigur lucru din lume'', avertizeaza Camilla Nord, neurolog.
De altfel, insusi Andrew recunoaste ca stie despre exista unor riscuri.
''Un studiu recent al lui Roi Cohen Kadosh (n.r. neurolog la Oxford) spune ca, daca stimulezi o functie, poti sa inhibi alta'', afirma Andrew.
Ingrijorator este si faptul ca aceste aparate, construite de amatori sau cumparate de pe internet, nu sunt supuse niciunei reglementari.