1 din 5 din romani cumpara online. Care sunt temerile clientilor atunci cand vine vorba de tranzactiile bancare
Desi comertul online a luat avant in tara noastra, mai putin de un sfert dintre romani au curajul sa faca astfel de cumparaturi virtuale, ne arata datele transmise de Comisia Europeana.
Nici cu tranzactiile bancare nu stam teribil. Doar 10%, dintre utilizatorii de internet transfera bani online, iar aceste cifre ne plaseaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana. Neincrederea vine din lipsa de educatie, spun specialistii din domeniu.
Specialistii in comertul online vorbesc de un paradox. Suntem printre tarile cu cele mai multe magazine virtuale din Europa, 5000 la numar, unele apreciate peste hotare, dar avem foarte putini cumparatori.
In ultimii doi ani, doar 18% dintre romani au achizitionat produse din mediul online. In timp ce noi suntem codasi la polul opus se claseaza Anglia unde 87% din populatie cumpara lucruri de pe internet. Urmeaza, Danemarca si Finlanda cu 84 de procente sau Germania cu 82.
Reticenta romanilor vizavi de cumparaturile online si tranzactiile bancare vine din lipsa de educatie. In unele tari, exista cursuri in programa scolara care ii ajuta pe tineri sa se adapteze noilor tehnologii, in timp ce adultii sunt antrenati chiar la locul de munca.
Liviu Taloi, specialist e-commerce: "Sunt cateva institutii care ar trebui sa ajute mai mult, ideea e ca ar trebui sa facem mai multe campanii, sa educam oamenii, ce inseamna sa cumperi online, cat de usor, cate de ieftin e in unele cazuri. "
Cei care cumpara produse online sustin ca exista si riscuri.
Clienta: "Calitatea materialului, culoare, adica poate pe site era o alta nuanta de rosu si in realitatea alta"
Reporter: "Sunt produse pe care nu le comandati de pe internet?
Clienta: "Da, cosmetica."
Reporter: "De ce?"
Clienta: "E riscant, asa imi command doar haine de la magazine mari pe care le cunosc."
Liviu Taloi, specialist e-commerce: "Sunt unele magazine care nu ofera servicii pe care le afiseaza si asta trebuie sa reglam noi intern, industria. Risti mai mult sa iti fure cineva portofelul din buzunar decat sa te pacaleasca cineva pe internet. "
Chiar daca in prezent nu foarte multi fac cumparaturi online, romanii care au comandat produse de pe internet anul trecut au cheltuit 1,8 miliarde de euro, cu 30% mai mult fata de anul precedent. Aceasta crestere se va pastra si in 2017 spun specialistii.
Sursa: Pekin Times
Etichete: romani, bani, online, card, cumparaturi, comerț,
Dată publicare:
08-03-2017 18:59