Clujul și Oradea ușurează viața locuitorilor cu aplicații IT utile. Capitala rămâne codașă

Dată publicare: 10-05-2018 18:47
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Autorităţile locale au început să realizeze cât de importantă este tehonologia şi astfel au apărut şi la noi aplicaţii pentru transportul în comun sau pentru găsirea unui loc de parcare.

Cele mai multe funcţionează la Cluj, dar şi alte primarii au început să le dezvolte şi chiar îi invită pe oameni ca prin intermediul acestora să reclame diverse probleme.

La Cluj, cei care merg cu mijloacele de transport în comun pot afla detalii despre trasee şi orelele de sosire ale acestora în aplicaţia CTP Cluj. Orele de sosire sunt calculate în timp real prin intermediul dispozitivelor GPS montate pe autobuze, tramvaie şi troileibuze.

Aplicaţia a fost dezvoltată de compania de transpot public din Cluj şi le permite călătorilor inclusiv să îşi cumpere bilete prin intermediul ei. În acelaşi timp, pot afla care este ruta care îi duce cel mai repede la destinaţie.

Liviu Neag, director Compania de Transport Public Cluj: "Poate să îşi aleagă un traseu despre care crede că e cel mai convenabil, îi dă distanţa cât trebuie să meargă cu mijlocul de transport şi în final poate vedea şi staţiile care sunt pe traseu."

Clujenii au la dispoziţie şi aplicaţia Cluj Now care le oferă informaţii în timp real despre traficul din oraş.

Tot pentru cei care stau în Cluj este disponibilă şi aplicaţia care îi ajută să găsească un loc de parcare.

Cu ajutorul aplicaţiei YE Parking, cei care au parcări cu abonament, dar într-un anumit interval al zilei nu mai au nevoie de el pot lăsa indicaţii pentru ceilalţi şoferi care sunt în căutarea unui loc unde să îşi lase maşinile în siguranţă.

Pe de altă parte, Primăria din Oradea a dezvoltat o aplicaţie prin care locuitorii oraşului pot sesiza problemele pe care le identifică în oraş, cum ar fi diverse gropi apărute în asfalt sau gunoaiele aruncate la întâmplare.

Există de asemenea şi o aplicaţie pentru turişti care îi ajută să descopere diverse obiective.

De utilitatea aplicaţiilor de mobil s-au convins şi primăriile din alte oraşe. Oamenii din Buzău şi Constanța pot raporta de pe telefonul mobil anumite probleme. În tot acest timp, Bucureştiul a rămas în urmă la aceste capitole, iar oamenii continuă să stea în staţii şi să aştepte un autobuz care o să vină cândva.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!