Aplicația care trimite la nevoiași mâncarea nevândută din restaurante și magazine

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 17 Martie 2018 08:58
Categorie: Smart things

Deşi nu stau grozav cu banii, românii insistă să arunce la gunoi aproape două milioane de tone de mâncare în fiecare an.

Pentru a preveni această risipă, o asociaţie din Cluj a lansat o aplicaţie prin intermediul căreia patronii din industria restaurantelor pot să doneze ce nu vând ONG-urilor care îngrijesc nevoiaşi.

În acelaşi timp, legea care reglementează risipa alimentară nu are nici acum norme de aplicare.

"Sunt simbolurile din aplicaţie... Dacă e mâncare caldă, mâncare rece, dacă donatorul asigură transport, că uneori restaurantul are maşina şi poate să asigure transportul" - este explicată aplicația.

Deşi abia a fost lansată, aplicaţia ''Share Food'' a stârnit interesul patronilor de restaurante. Aceştia pot dona mult mai uşor mâncarea rămasă nevânduta celor în nevoie.

George Jiglău, iniţiator Share Food: "Aplicaţia poate fi utilizată doar de către persoane juridice şi donatori şi beneficiari. Cei care vor să se înscrie, trebuie să-și treacă codul fiscal. Din partea restaurantelor şi a hypermarketurilor întotdeauna am primit semnale, nimeni nu vrea să arunce mâncarea, muncesc toată ziua să o facă şi asta e un cost în plus pentru ei."

Rareș Sâncrăian, proprietar bistro: "E o iniţiativă foarte bună. Noi avem meniul zilei şi ne rămân undeva la 10-15 meniuri. Înainte le dădeam angajaţilor, că au colegi de apartament sau familii, dar acum dacă am posibilitatea să dau unei comunităţi, unor oameni care au mai multă nevoie, de ce nu."

Pe lista beneficiarilor se numără şi Direcţia de Asistenţă Socială din Cluj. La un centru de urgenţă, de pildă, sunt găzduiţi peste 30 de sărmani.

Aurel Mocan, director executiv Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală Cluj-Napoca: "Situaţiile sunt fluctuante. De obicei, pe perioada iernii creşte numărul clienţilor, dar vara se diminuează mult. O medie de 120 - 130 de persoane în perioada de vârf. Este un lucru foarte benefic. Merită promovat şi susţinut."

România are chiar o lege menită să combată risipa alimentară. Practic, marile magazine sunt obligate să doneze mâncarea nevândută sau în prag să expire, însă nici acum nu au apărut normele de aplicare.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Program de voluntariat printr-o aplicație legată de Serviciul de Ambulanță. Cum funcționează
Program de voluntariat printr-o aplicație legată de Serviciul de Ambulanță. Cum funcționează
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
iLikeIT. Jocurile săptămânii
Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”
Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți
Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează
Icee fest
Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery