Program de voluntariat printr-o aplicație legată de Serviciul de Ambulanță. Cum funcționează

×
Codul embed a fost copiat

În zilele noastre, eroii nu sunt îmbrăcaţi în costum de superman, ci sunt oameni obişnuiţi, cu meserii cât se poate de banale.

Cei care vor să se convingă de asta sunt invitaţi să descopere, eroii din ei, printr-un program special de voluntariat.

Funcţionează deocamdată numai în Bucureşti şi Ilfov, dar face minuni pentru cei care au nevoie urgentă, de ajutor. Până acum, voluntarii au acţionat în 10.000 de cazuri.

 Dan Vornicu are 22 de ani, este student în ultimul an la Politehnica şi erou din pasiune. În timpul liber stă cu ochii pe telefon şi la prima alertă fuge să acorde asistenta primară celui care solicită ajutor la 112.

Dan Vornicu, voluntar: ”Ai sentimentul că faci ceva bun, viaţa ta este diferită.”

De doi ani face asta şi a intervenit până acum în peste 300 de cazuri, după ce s-a înscris în programul "Există un erou", o aplicaţie "legată" la Serviciul de Ambulanţă București-Ilfov care îi anunţă şi pe voluntari ce urgențe sunt în zona lor.

Iar pentru că voluntarii sunt anunţaţi de cazurile de pe o rază de maximum 1 kilometru, ajung cu câteva minute înaintea ambulanței sau SMURD-ului în aproape 90% din cazuri. Cum s-a întâmplat şi acum.

Iar aceste câteva minute pot fi vitale. O ştie şi Dan, un munte de om salvat de un tânăr de doar 17 ani. A intrat în stop cardio respirator dintr-odată, într-o staţie de autobuz şi s-a mai trezit din comă doar după o săptămână.

”Era chiar vizavi tânărul, se ducea la biserică. Și mi-a făcut resuscitare. Practic, mi-a salvat viaţa. Am rămas prieteni, vă daţi seama”, spune Dan.

Aplicaţia numără în acest moment 1200 de voluntari, iar 300 sunt activi. adică adevăraţi eroi, pregătiţi în orice secundă să fugă către oamenii care au nevoie de primul ajutor. şi intervin, într-un an, la aproximativ 2000 de cazuri, iar asta înseamnă probabil tot atâtea vieţi salvate.

Deocamdată, aplicaţia funcţionează doar în Bucureşti şi iIfov, dar până în vara s-ar putea extinde la nivel naţional.

Cristian Grasu, inițiatorul aplicației: ”Vom solicita Ministerului Sănătii să încheiem un protocol, pentru a putea avea acces în dispeceratele serviciilor de ambulanţă din România.”

Eroii necunoscuţi sunt IT-isti, profesori, elevi, studenţi, ingineri, oameni din toate domeniile de activitate, fără legătură cu medicina. Au urmat însă un curs obligatoriu de două zile în care au învăţat cum să acorde primul ajutor, iar la final au dat un test de admitere. Cine ia notă mai mare de 7 la proba practică, poate începe să descopere eroul din el.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
Anchetă la Ambulanța Argeș. Agresorul, dus la spital înaintea victimei sale
Anchetă la Ambulanța Argeș. Agresorul, dus la spital înaintea victimei sale

Se face o anchetă internă la Ambulanţa Argeş, după un eveniment nefericit, în care vieţile unor oameni au fost puse în pericol.

Recomandări
Se schimbă regulile pentru construcții. Unde și în ce condiții poți ridica un imobil fără autorizație
Se schimbă regulile pentru construcții. Unde și în ce condiții poți ridica un imobil fără autorizație

O autorizație de construcție trebuie eliberată în cel mult 65 de zile, iar în mediul rural unele case pot fi ridicate fără acest document. Sunt două dintre prevederile noului Cod al construcțiilor aprobat de Guvern.

 

Cătălin Predoiu: Știam că va fi o dezbatere extrem de sensibilă. Cum s-a ajuns la pragul de 9.000 de lei - INTERVIU
Cătălin Predoiu: Știam că va fi o dezbatere extrem de sensibilă. Cum s-a ajuns la pragul de 9.000 de lei - INTERVIU

Senatorii au votat, miercuri, în plen, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022.  

“Toată economia lumii se prăbușește. Vine cea mai mare recesiune din istorie”. Interviu cu Robert Kiyosaki
“Toată economia lumii se prăbușește. Vine cea mai mare recesiune din istorie”. Interviu cu Robert Kiyosaki

Economia lumii se prăbușește sub ochii noștri, sistemul bancar va intra în colaps, cel al pensiilor nu mai e sustenabil, iar toate acestea prevestesc cea mai gravă criză economică globală din istorie.