Cercetatorii americani au creat bateria pentru telefon care se incarca in 60 de secunde. Cand va aparea pe piata
Orele asteptate pana ca telefonul sa se incarce pot deveni istorie cu ajutorul unei noi baterii de aluminiu, care se reincarca in mai putin de 60 de secunde.
Tehnologia este una mai "verde" si mai sigura decat cea folosita la bateriile pe care le folosim in prezent, fiind de asemenea si flexibila. Este prima baterie din aluminiu de inalta performanta, care "se incarca rapid, dureaza mult si este ieftina", potrivit creatorilor ei, citati de Daily Mail.
Cei care au creat-o isi desfasoara activitatea la Universitatea Stanford din California, iar descoperirea lor a fost publicata in revista Nature.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Am creat o baterie din aluminiu reincarcabila care le poate inlocui pe cele existente, precum bateriile alcaline, care dauneaza mediului inconjurator, sau bateriile din litiu, care ocazional iau foc. Noua noastra baterie nu va lua foc, chiar daca bagi burghiul in ea", a explica liderul proiectului, profesorul de chimie Hongjie Dai.
Spre deosebire de alte prototipuri care "mor" dupa doar 100 de incarcari, noua baterie de aluminiu poate suporta pana la 7.500 de cicluri de incarcare, fara sa-si piarda din capacitate. Prin comparatie, o baterie obisnuita litiu dureaza pana la o mie de cicluri.
Cu toate acestea, expertii mai au de lucrat la un aspect: bateria de aluminiu are un voltaj limitat, comparativ cu tehnologia de pe piata. "Bateria noastra produce aproximativ jumatate din voltajul unei baterii litiu", a explicat profesorul Hongje Dai.
Dar imbunatatirea materialul catodului ar putea creste in cele din urma densitatea de tensiune si energie. "In orice caz, bateria noastra are tot ce trebuie sa aiba: electrozi ieftini, siguranta, incarcare de mare viteza, flexibilitate si ciclu de viata lung", a mai spus Dai.