Ce trebuie sa faceti pentru a va proteja impotriva "apocalipsei cibernetice". Putin acuza SUA: "Duhuri scapate din lampa"

×
Codul embed a fost copiat

"Apocalipsa cibernetica", dupa cum a fost numita de experti, face tot mai multe victime. Specialistii spun ca este pentru prima data, in ultimii 10 ani cand vad un astfel de vierme care infecteaza dispozitiv dupa dispozitiv, fara discriminare.

Solutia? Instalati update-uri de securitate la Windows si copiati pe un hard disk, neconectat la internet, toate datele din calculator, de la poze, pana la documente sensibile. Aceste informatii le puteti pierde definitiv, in cazul unui atac, chiar daca platiti rascumpararea, spun expertii.

Atacul cibernetic a fost posibil pentru ca sistemul de operare Windows a avut o hiba, lasata nerezolvata de 16 ani. Este daca vreti, o mica fereastra uitata dechisa in sistem, una care permite instalarea FARA RESTRICTII a unui virus in computerul dumneavoastra.

Astfel, chiar daca nu ati fost dumneavoastra tinta originala, virusul poate ajunge in calculator pentru ca sunteti parte a unei retele de cate ori accesati internetul.

Oamenii pot avea o multitudine de informatii in computer, multe importante, dar pe care nu le constientizam ca atare. Abia disparitia lor ne face sa ne dam seama ca am pierdut date de care aveam nevoie. Si atunci realizam ca ar fi fost mult mai simplu sa ne luam cateva masuri de protectie.

Citește și
Mugur Isarescu
Isarescu: "O criza nu este exclusa". Guvernatorul BNR avertizeaza asupra atacurilor cibernetice, dar si politicii Guvernului
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Prima dintre ele este detinerea unei licente Microsoft legala, astfel incat sa puteti avea acces la actualizarea programului. Asta pentru ca in timp, compania care a produs programul isi da seama ce erori s-au strecurat si le repara.

Apoi, daca aveti un program vechi precum Windows XP, unul pentru care compania Microsoft a anuntat deja o actualizare, ar fi bine sa o instalati. Asta inseamna, din nou, sa intrati in legalitate

Bogdan Botezatu, Bitdefender: "In momentul in care un sistem de operare nu e licentiat, utilizatorii vor fi tentati sa inchida actualizarile. In momentul in care am inchis actualizarile de securitate am deschis poarta oricarui tip de atac care se bazeaza pe o vulonerabilitate din sistem."

Cum virusul Wannacry a aratat ce poate face un malware lasat in libertate, este bine sa va protejati copiind informatiile pe care le considerati importante intr-un loc sigur

Bogdan Botezau. Bitdefender: "Tot ce aveti nevoie este un hard disk extern, il conectati la calculator si copiati toate informatiile importante de pe laptop de pe calculatorul familiei si apoi deconectati respectivul hard disk si folositi-l cand aveti nevoie de informatii. "

Atentie insa, specialistii in securitate cibernetica NU recomanda, in acest caz, o copie a informatiilor tinuta in Cloud. Si asta pentru ca acest virus actioneaza in orice retea de calculatoare sau internet.

Este adevarat ca nimeni nu ne poate obliga sa ne protejam informatiile insa riscam sa le pierdem. In cazul institutiilor publice, legea nu le obliga in acest moment sa isi ia masuri de securitate astfel incat datele despre cetateni, afacerile lor, boli sau datorii sa fie in siguranta.

Anton Rug, seful serviciului Cyberint SRI: "Ar obliga furnizorii de servicii cibernetice sentiale si digitale sa isi asigure masuri minimale de securitate, sigur ar seta foarte clar modul in care se colaboreaza intre institutiile responsabile"

Aceeasi lege, care asteapta de ani de zile in Parlament sa fie luata in discutie, ar obliga si institutiile care livreaza energie electrica si gaze sau cele care opereaza aeroporturi sa aiba sisteme de siguranta informatice si toate licentele platite la zi.

Putin acuza spionajul american de atacul cibernetic mondial cu ransomware-ul WannaCry

Presedintele rus Vladimir Putin a acuzat serviciile americane de informatii de infectarea cu virusul WannaCry care s-a raspandit in intreaga lume, in timp ce atacul cibernetic parea ca s-a temperat in Europa, scrie The Financial Times (FT).

Liderul de Kremlin a citat luni, la Beijing, declaratii ale unui director Microsoft, care a criticat Guvernul american pentru ca ”stocheaza” arme cibernetice.

Putin a respins totodata orice legatura a acestui atac cibernetic mondial cu Rusia.

”Microsoft a spus-o direct: sursa initiala a virusului sunt agentiile americane de securitate. Rusia nu are absolut nimic a face cu asta”, a declarat el.

Acest atac a afectat Ministerul rus de Interne, furnizorul de servicii de telefonie mobila MegaFon, grupul financiar detinut de stat Sberbank si alte ministere si companii de stat - ceea ce face din Rusia una dintre cele mai grav afectate tari de atac, potrivit Kaspersky Lab, o companie in domeniul securitatii cibernetice cu sediul la Moscova.

”N-au existat pagube semnificative in privinta institutiilor noastre - fie ca e vorba de banci, sanatate ori altceva”, a spus Putin.

”Insa este ingrijorator in general (...). Duhuri scapate din lampa, asa, mai ales daca au fost create de servicii secrete, ii pot afecta inclusiv pe autorii si creatorii lor”, a avertizat el.

Potrivit unor date, peste 1,3 milioane de sisteme informatice sunt vulnerabile la infectarea cu WannaCry, care a paralizat spitale, a perturbat retele de transport si a imobilizat afaceri, potrivit unor analisti in cibernetica.

Pana in prezent se stie ca peste 200.000 de computere, in 150 de tari, au fost infectate in primul val al atacului cibernetic cu WannaCry, un ransomware, potrivit Europol.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Dosar penal deschis de DIICOT dupa atacurile informatice care au vizat Romania. Campania WannaCry inca este in desfasurare
Dosar penal deschis de DIICOT dupa atacurile informatice care au vizat Romania. Campania WannaCry inca este in desfasurare

DIICOT a inceput cercetarea penala in rem in cazul recentului atac informatic care a afectat institutii si adrese din Romania.

Isarescu:
Isarescu: "O criza nu este exclusa". Guvernatorul BNR avertizeaza asupra atacurilor cibernetice, dar si politicii Guvernului

Mugur Isarescu sustine ca Romania ar putea fi lovita de o criza globala, dupa atacul WannaCry, insa se teme si de consecintele politicii fiscale si salariale a guvernului Grindeanu.

Specialist Bitdefender, la iLikeIT: 7% dintre institutiile publice din Romania sunt extrem de vulnerabile la atacul WannaCry
Specialist Bitdefender, la iLikeIT: 7% dintre institutiile publice din Romania sunt extrem de vulnerabile la atacul WannaCry

Zilele acestea suntem sub amenintarea celui mai mare atac informatic din ultima perioada. Sute de mii de computere care functioneaza cu Microsoft Windows sunt afectate de o vulnerabilitate in sistem, care este exploatata de infractori.

Microsoft critica guvernele pentru atacul cibernetic WannaCry asupra Windows.
Microsoft critica guvernele pentru atacul cibernetic WannaCry asupra Windows. "E ca si cum ai fura rachete de la armata SUA"

Microsoft sustine ca atacul cibernetic mondial ar trebui sa reprezinte un apel de trezire pentru guvernele nationale

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.