Au pornit afaceri in tehnologie cu bani putini, dar inventiile lor ajung sa schimbe lumea. Cei mai de succes tineri romani
Tinerii romani inventivi schimba lumea. Multi au pornit afaceri in tehnologie, iar proiectele lor ajung rapid in mainile investitorilor. Au pus la baza o idee, bani putini si multa pasiune.
Cele mai multe dintre proaspetele companii nu au nici macar birouri, ci impart spatiile de lucru cu alte companii la fel de mici.
Are un proiector, un computer si doua camere capabile sa recunoasca obiecte, documente, imagini si gesturile utilizatorului. Lampix poate fi folosit atat cu un computer, cat si cu un smartphone. De unde preia toate datele si conturile folosite de utilizator. Acest gadget e creatia lui George Popescu si Mihai Dumitrescu. Ambii sunt acum in SUA, unde pregatesc lansarea globala a produsului lor.
George Popescu, cofondator LAMPIX: "Ideea noastra este ca, in viitor, nu veti mai avea nevoie de laptop, desktop sau ecrane. Cu un smartphone si Lampix, va asezati la masa sau la birou si transformati orice suprafata intr-un computer."
Din pasiunea pentru ciclism si IT a doi brasoveni a iesit cel mai modern sistem de semnalizare luminoasa a bicicletei. Pentru ca nu au avut bani pentru productia de serie, au strans 40.000 de dolari prin platforme de finantare pe internet.
Asemenea lor sunt nenumarati antreprenori care tintesc foarte sus fara sa aiba vreun ban in buzunar.
Ionut Tata, antreprenor: "Sunt oameni care au pornit cu foarte putini bani in buzunar, si-au platit doar un spatiu de lucru sau nici macar acest spatiu. Putem vorbi de un buget de 500 de euro cu care cineva, care are si abilitati, poate sa inceapa o afacere."
Bogdan Deaky, antreprenor: "La ora actuala exista acceleratoare, incubatoare care iti dau bani pentru o idee, iar asta mi se pare fantastic. Poti sa te duci doar cu ideea, poti sa nu ai prototip, ei iti dau banii ca sa faci prototipul."
Bogdan vrea sa cloneze lumea in mediul virtual. Cu banii unui partener din America a reusit sa reproduca in realitate virtuala locuri si "cartiere celebre". De exemplu, Times Square din New York.
Proiectul are un potential urias, dar si nevoie de o investitie pe masura: 3 - 4 milioane de dolari. Cei doi romani care lansat au ideea sunt deja in discutii cu posibili finantatori.
Start-up-urile au luat avant in orasele mari ale tarii: Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov si Iasi, unde tinerii cu idei lucreaza in spatii de birouri comune, adica hub-uri si isi gasesc protectori, asa numitii bussines angels. Proiectele lor promovate pe internet, in fata unui public tanar, instruit si sofisticat, reprezinta sansa de afirmare in lume a Romaniei moderne.
Sursa: Pro TV
Etichete: tineri, investitori, antreprenori, inventatori,
Dată publicare:
20-08-2016 19:07