Tractorul inteligent, care face treaba singur in livada. Cine este primul fermier care si l-a cumparat

Ultima actualizare: 19-08-2016 07:11

La noi, in buna parte, inca exista asanumita agricultura de subzistenta, si, in lipsa irigatiilor, asteptam ploaia care nu mai vine. In Damemarca, un fermier isi lucreaza livada cu un tractor inteligent.

Acesta memoreaza trasee si le repeta fara sa mai aiba nevoie de om la volan. De fapt, tractorul lucreaza singur pentru fermierul Niels Mortensen, care are o livada de meri. Niels rebuie sa tunda iarba care a crescut prea mult intre randurile de meri. A scos tractorul din garaj, dar nu este nevoie sa urce la volan.

"Trebuie sa tin apasat butonul cateva clipe si gata... Porneste si... la treaba!"

Tractorul, echipat cu GPS si senzori sofisticati, isi face treaba singur. S-a descurcat de minune si la alte lucrari - de exemplu, in primvara, la stropitul pomilor.

"Acum nici nu-mi mai imaginez o serie de lucrari la ferma fara ajutorul acestui tractor inteligent. E cel mai bun sprijin si partener al meu. Va spun ca era foarte obositor sa stai o zi intreaga la volan. Mai pun la socoteala si timpul pe care il castig..."

Este primul vehicul de acest tip din Danemarca. Tractorul costa destul de mult, dar pare o investitie grozava.

"Nu trebuie sa-i platesc ziua de lucru, nu-mi cere pauza de masa si nici concediu medical."

Dupa un "drive-test" in stil clasic, cu un om la volan, computerul de bord memoreaza traseul si poate trimite comenzi utilajului, pentru ca acesta sa-l repete de cate ori este necesar. Si asta in conditii de maxima securitate! Senzorii recunosc obstacole neprevazute, iar tractorul se opreste singur daca, de exemplu, ii apare cineva in cale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO