120 de elevi din Cluj isi petrec vacanta invatand programare de la marile companii IT. "Combin utilul cu placutul"
Pentru ca deficitul de programatori este tot mai mare, companiile de IT din Cluj, unul dintre centrele cele mai puternice in informatica, au recurs la un plan cu bataie lunga.
Au invitat in vizita elevi de liceu, iar pe multi ii opresc la cursuri si le starnesc pasiunea pentru programare. In aceasta vara, peste 120 de elevi au ocazia sa invete gratuit, timp de sase luni, tainele acestei meserii, chiar in sediile gigantilor din domeniu.
120 de elevi de liceu din Cluj-Napoca se gandesc in vacanta la viitorul lor. Merg la firme de IT ca sa vada exact ce face concret un programator la serviciu. Pentru Cristi este deja in al treilea an de pregatire.
Cristian Chirtos, elev: "In fiecare an e ceva nou. Am invatat sa lucrez in echipa si cum se desfasoara un proiect in IT. Combin utilul cu placutul si vin cu placere."
Copiii fac si cateva cursuri de programare si invata cum sa creeze aplicatii.
Ada Birtocian, eleva: "Sincera sa fiu cand am intrat in clasa a IX-a, nu eram convinsa ca imi place domeniul IT si am intrat in program pentru a ma convinge si mi-am dat seama ca vreau sa fac asta pe mai departe. Sunt oportunitati vaste si in continua extindere."
Andreea Mihut, elev: "Am terminat clasa a X-a nu am o baza si atunci sa vad daca raman aici sau ma orientez in alta parte."
Liliana Stefan Cazacu, presedinte Asociatia Dp IT: "Functioneaza ca o echipa de programatori, isi aleg o tema de proiect, sub indrumarea unui mentor, o dezvolta de la idee pana la prototipi."
Vlad este unul dintre mentorii copiilor. Le dedica timp si rabdare, si le starneste entuziasm.
Vlad Iliescu, angajat companie IT: "Da, fac voluntariat din timpul meu, dar fac cu placere pentru ca cred ca acest lucru ii va ajuta pe elevi sa se dezvolte. Ce bine era sa fi fost acest proiect cand eram si eu la liceu mi-ar fi prins bine pe mai departe."
Proiectul este cu bataie lunga, pentru ca firmele de IT au mare nevoie de acesti tineri in urmatorii ani.
Daniel Metz: "Ii luam de manuta si sa le aratam ce inseamna tehnologie, inovatie, virtualizarea si digitalizarea intregii lumi. Este responsabilitatea noastra a companiilor IT sa ne implicam astfel incat sa le dam de lucru acestor copii aici in tara, sa nu plece in strainatate. "
Doar la Cluj, deficitul de IT-isti de pe piata este de 11 mii, iar la nivelul intregii tari, cifra depaseste 50 de mii.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, IT, elevi, companii, programare, invatare, practica,
Dată publicare:
16-07-2017 17:45