"Sillicon Valley"-ul din Transilvania transforma orasul Cluj in primul smart-city din Romania
Colaborarea dintre firmele de IT si autoritati le usureaza viata locuitorilor si turistilor. Parcarile se platesc prin sms, taxele se achita online, iar orice nemultumire poate fi sesizata catre primarie direct printr-o aplicatie.
In Cluj, soferii pot plati parcarea in doi timpi si trei miscari.
RAISA HUMENIUC, reporter: "Imediat ce am parcat, trimit un sms in care mentionez numarul de inmatriculare si cat timp vreau sa las masina pe acest loc. Primesc rapid si o confirmare, dar si ora exacta la care imi expira plata parcarii."
O alta aplicatie arata locurile libere in parcarile mari din oras.
ANDREI SCHIOP, business developer: "Pentru fiecare parcare vedem numarul de locuri libere, putem intra intr-un ecran de detalii. Practic, parcarea “Leul” are 218 locuri disponibile, iar in momentul de fata sunt doar 8 libere."
Lucrurile se simplifica si in restaurante. O aplicatie le permite clientilor sa comande direct bucatarului ce isi doresc sa manance. Procesul este simplu. Se scaneaza codul QR si se trimite comanda printr-o aplicatie.
Pentru un oras curat si nepoluat, autoritatile au luat pana acum 10 autobuze electrice si vor sa mai cumpere inca 20. Pentru transportul in comun, exista benzi special, iar cele mai multe strazi din oras sunt iluminate cu leduri.
EMIL BOC, primarul municipiului Cluj: "Smart nu inseamna doar tehnologie, dar si aplicatii unde sa avem ora exacta a autobuzului in statie, senzori pentru poluare si zgomot, plata online a abonamentelor pentru parcari, dar si aplicatii pentru turistii straini."
La o dezbatere despre dezvoltarea Clujului a participat si fostul principe Nicolae, exclus din linia de succesiune la tron, in august 2015.
NICHOLAS DE ROUMANIE MEDFORTH-MILLS: "Important este sa apelam si la alt mijloc de transport cum ar fi bicicleta, e mai sanatos si putem evita si poluarea. Sunt mandru ca se dezvolta tara."
Specialistii pregatesc inclusiv o platforma, unde oricine poate propune idei de schimbare sau promovare a orasului, care sa fie finantate, daca primesc aprobare.
ADRIAN NEAGOMIR, dezvoltator de proiect: "Este un alt canal de interactiune a cetateanului cu primaria. Cetatenii se pot implica, propune proiecte si vota."
Autoritatile din Constanta vor sa digitalizeze si ele judetul, dupa modelul folosit in Cluj. Asa ca i-au invitat la mare pe specialistii din Transilvania.
STELIAN BRAD, preşedinte IT Cluster Cluj: "De pe telefonul mobil turistul poate sa vada in realitate virtuala cum arata cetatea histria in urma cu 2000 de ani, ce s-a intamplat in locul x in locul y sa se intoarca la stanga sau la dreapta sa identifice, altii aduc detalii de natura culturala, altii economica, de natura turistica sau alte informatii pe partea de entertainment."
Prima aplicatie dedicata turistilor de la malul marii va fi lansata in doua saptamani.