Demonstrație la iLikeIT. Bia, un program de inteligență artificială, bazat pe ChatGPT, știe să selecteze candidații la un job
Inteligența artificială te poate ajuta să-ți găsesti un loc de muncă. După ce îti pune la punct CV-ul, oferă și sfaturi înaintea unui interviu de angajare. În plus, le vine și angajatorilor în ajutor.
Selecția candidaților este mult mai ușoară acum, pentru că este făcută ... tot de inteligența artificială.
Ana Vișian, specialist în comunicare HR, a fost invitată la iLikeIT pentru a vorbi despre Bia, un program bazat pe inteligență artificială care știe să selecteze candidații la un loc de muncă.
Iulia Ionescu: Mulți oameni se tem de faptul că ar putea rămâne fără job fără un loc de muncă din cauza AI-ului. Se întâmplă asta?
Ana Vișian: ”E o întrebare foarte, foarte faină și pe buzele tuturor. Nu n-o să se întâmple asta, deși a fost o panică. Aoleo vina AI-ul peste noi și ne ia job-urile. Nu sunt foarte multe statistici, de exemplu la nivel mondial diferită într-adevăr, dar la un job în care se introduce AI-ul se creează alături încă vreo patru job-uri, ceea ce este wow dacă stai să te gândești. În schimb, ce va face AI-ul, ne va forța să facem upskill. Conceptul ăsta, practic, tradus în română, este să învățăm lucruri noi, skill-uri noi, care se bazează pe tehnologie, să învățăm să folosim tehnologia. Iată, BIA este foarte ușor de folosit, am făcut-o astfel încât să poți comunica ușor. Însă mai sunt și alte sisteme unde trebuie să fii un pic tehnologic și să știi să să folosești. Deci până la urmă, noua asta ne rămâne de de făcut în era AI-ului, să învățăm lucru noi, să învățăm să folosim AI-ul, să nu ne speriem de el”.
Iulia Ionescu: Și, din ceea ce spui tu, Bia este parte dintr-o platformă de recrutare de aici din România, deci deja se întâmplă tot ceea ce tu ne-ai demonstrat în dimineața aceasta și sunt multe alte platforme la nivel global unde sunt implementate astfel de soluții. La bază, ce se află?
Ana Vișian: ”La bază se află, la foarte multe dintre ele, ceea ce ne sună cunoscut tuturor, ChatGPT, care are diverse versiuni open, care pot fi customizate și pot fi aduse în diverse platforme, mai ales cele care se bazează pe varianta aceasta de text de interacțiune de tip de tip chat. O echipă de programatori, așa cum cum avem și noi, foarte isteți, pot să aducă tehnologia aceasta în business-urile, în platformele, în locul unde este necesar de utilizat, de folosit.”