Treptele durerii de cap. Câte faze au migrenele
Durerile de cap sunt adesea tratate superficial, însă acestea pot fi doar semnalul unor probleme de sănătate mai grave.
Durerea de cap, numită și cefalee, poate fi moderată sau severă și se manifestă, de obicei, printr-o senzație incomodă la nivelul capului, adesea senzația neplăcută fiind pulsantă. Asociate durerii de cap sunt stările de rău, sensibilitatea la lumină și la sunet, dar și senzația de greață.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pentru a înțelege mai bine cauzele și efectele migrenelor, trebuie să știm că există trei tipuri de dureri de cap (tensiune, migrenă și cefalee de tip cluster) și că aceasta se manifestă în etape.
Cea mai comună este migrena, aceasta fiind o afecțiune comună de sănătate. Conform datelor NHS (National Health Service), 1 din 5 femei și aproximativ 1 din 15 bărbați din Regatul Unit suferă de migrene.
Tipuri de migrene
migrenă cu aură – La acest tip de migrenă semnalele de avertizare apar chiar înainte de începerea durerei și se manifestă prin falsa senzație de a vedea lumini intermitente.
migrenă fără aură – Este cel mai frecvent tip de migrenă care se manifestă fără semnale de avertizare specifice.
migrenă tăcută – Se manifestă fără dureri de cap, însă apar alte simptome asociate migrenei, printre care și halucinațiile.
Când ar trebui să ne îngrijorăm?
Deși durerile de cap sunt comune, ar trebui să cereți sfatul medicului în cazul în care vă confruntați cu episoade de migrenă frecvente sau severe.
Pentru durerile simple de cap însă, se recomandă administrarea unor calmante simple precum ibuprofenul sau paracetamolul.
Recomandat este să nu utilizați doza maximă de analgezice în mod regulat sau frecvent, deoarece acest lucru ar putea îngreuna tratarea durerilor de cap în timp, din cauza toleranței pe care organismul o dezvoltă la pastile.
Medicul ar trebui consultat în cazul în care vă confruntați cu migrene frecvente, mai dese de cinci zile pe lună, chiar dacă acestea pot fi controlate cu medicamente.
Se impune să sunați la 112 sau să mergeți de urgență la un medic dacă aveți unul din următoarele simptome: paralizie sau slăbiciune la unul din brațe, vorbire neclară sau confuză, febră, rigiditate, convulsii, erupții sau senzația că vedeți dublu.
Aceste simptome pot fi semnalul unei afecțiuni mai grave, cum ar fi un accident vascular cerebral sau meningită.
Etapele durerii de cap
1. Prodrom
Cu una sau două zile înainte de o migrenă, s-ar putea să observați modificări subtile în organism care reprezintă un semn de avertizare. Aici enumerăm: constipație, schimbări de dispoziție, pofte de mâncare, rigiditate a gâtului, creșterea senzației de sete și căscatul frecvent.
2. Aura
Aurele sunt simptome reversibile ale sistemului nervos și, de obicei, sunt vizuale, dar pot include și alte tulburări. La unele persoane, aura poate apărea în timpul migrenelor sau chiar înainte. Când migrena ajunge în această etapă, halucinațiile vizuale pot dura între câteva minute și o oră.
În această etapă a durerii de cap vă puteți confrunta cu: fenomene vizuale (senzația că vedeți puncte luminoase), pierderea vederii pentru câteva secunde, senzația de „ace” în mâini sau picioare, slăbiciune, amorțeală, dificultate de a vorbi, halucinații sonore (țiuitul urechilor).
3. Atacul
O migrenă poate dura câteva zeci de minute și poate persista până la trei zile. O criză de dureri de cap se manifestă diferit de la persoană la persoană, dar, în cele mai multe situații, acestea nu pot fi prevenite.
Atunci când aveți un „atac” vă puteți aștepta la dureri de cap intense, pe o parte a capului sau pe ambele părți, la senzația unei dureri pulsante, sensibiliate la lumină, la mirosuri sau la zgomote, la greață și la vărsături.
4. Post-drom
După un atac de migrenă, cei mai mulți oameni se simt epuizați și confuzi. Chiar dacă durerea de cap a trecut, o mișcare bruscă a craniului poate provoca din nou o migrenă.
Cauzele migrenelor
Cauza exactă a migrenelor este necunoscută, deși se crede că acestea sunt rezultatul modificărilor temporare ale substanțelor chimice, nervilor și vaselor de sânge din creier.
Aproximativ jumătate dintre persoanele care suferă de migrene au și un membru în familie cu această afecțiune, ceea ce sugerează că genele pot juca un rol.
Cu toate acestea, putem enumera printre cauzele migrenelor următoarele: oboseală, stres, schimbările hormonale din timpul menstruației, alimentația proastă sau consumul de alcool.
Tratament
Sunt disponibile o serie de tratamente pentru a ajuta la reducerea simptomelor migrenelor.
analgezice – inclusiv medicamente eliberate fără prescripție medicală precum ibuprofen și paracetamol.
antiemetice – medicamente utilizate adesea pentru a ajuta la ameliorarea senzației de rău (greață).
Durerile de cap pot fi diminuate și prin somn sau prin alimentație și o bună hidratare.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.