Cât de importantă este joaca în dezvoltarea timpurie a copiilor

copii care se joaca
Shutterstock

Chiar dacă de cele mai multe ori adulții nu acordă importanță activităților distractive și jocurilor, acesta au o mare contribuție în dezvoltarea copiilor.

Joaca are un rol esențial în dezvoltarea copiilor, atat din punct de vedere cognitiv și emoțional, cât și din punct de vedere fizic. Orice fel de activitate, cu jucării sau fără, contribuie la dezvoltarea celor mici.

Importanța jocului în educația timpurie nu poate fi subestimată, tocmai pentru că cei mici folosesc experiențele din jocuri pentru a învăța noi mecansime care le vor fi utile în timpul vieții. 

Joaca și învățarea. Prin jocuri în care este nevoie de numărătoare sau de scor, copiii își dezvoltă abilitățile de comunicare și de învățare. De asemenea, copiii învață mult mai ușor orice prin joacă, cântec sau desen.

Un viitor activ. Un copil care este obișnuit de mic să facă efort fizic, să alerge, să se cațere în copaci sau să facă sport, este foarte probabil să devină un adult cu o viață activă și sănătoasă.

Spirit de echipă. Prin joacă, cei mici își dezvoltă spiritul de echipă și își crează abilitatea de comunicare cu persoanele din jurul lor. Jocurile de grup sunt benefice pentru copii, tocmai pentru că îi ajută să-și dezvolte abilitățile de a interacționa cu diverse situații în care se află. 

Creativitate. Jocurile în care copiii își imaginează personaje, situații sau diverse evenimente, le dezvoltă abilitatea de a ști să reacționeze la diverse situații. Desenatul, coloratul, dar și cântecele improvizate sunt o bună modalitate pentru copii de a se juca sănătos.

Dezvoltarea precoce a creierului. Jocul participă la dezvoltarea copilului, oferindu-i acestuia o mai bună înțelegere a lumii înconjurătoare și stabilirea unor principii de bază.

Stimularea inteligenței. Jocul are un rol extrem de important în dezvoltarea intelectului unui copil. Un studiu realizat de Universitatea din Arkansas arată că oferirea regulată de jucării copiilor contribuie la un IQ mai mare până la vârsta de trei ani. Psihologul Edward Fisher a descoperit că jocul ar putea îmbunătăți dezvoltarea cognitivă, lingvistică și socială a unui copil.

Vocabular. Jocul îmbunătățește vocabularul, limbajul si capacitatea unui copil de a comunica.

Gestionarea emoțiilor. Copiii activi, care se joacă destul de des, își dezvoltă capacitatea de a-și gestiona emoțiile. Învață să iubească, să împartă, să aștepte și să reziste tentațiilor. De asemenea, tot prin joc, copiii învață să-și gestioneze și emoțiile negative cu care se confruntă. Prin joc, copiii dezvoltă abilități sociale.

Dezvoltarea emoțională. Inteligența emoțională a unui copil este dezvoltată tot prin joacă. Jocul care implică activități fizice contribuie, de asemenea, la abilitățile motorii brute, la forță, rezistență și la sănătatea fizică a celui mic.

Lecții de viață. Cel mai bine se învață prin joacă, iar copiii așa descoperă cum să gestioneze și să rezolve probleme. Jocul oferă șansa unui copil de a învăța să joace diverse roluri sociale atunci când întâmpină o problemă. 

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
Durerile articulare apar odată cu îmbătrânirea fiziologică. Cum le tratăm
Durerile articulare apar odată cu îmbătrânirea fiziologică. Cum le tratăm

Modificările fiziologice apar odată cu trecerea anilor. Apar durerile musculare și de articulații, debitul cardiac scade, tensiunea arterială crește și se dezvoltă arterioscleroza.

Bune practici de care să ții cont în perioada în care ești răcit
Bune practici de care să ții cont în perioada în care ești răcit

Atunci când răcim, un ritual personalizat de care să ținem cont pentru a ne îmbunătăți starea de sănătate și de spirit este bine venit.

Sfaturi pentru părinți atunci când copilul are febră
Sfaturi pentru părinți atunci când copilul are febră

Schimbările bruște de temperatură ne afectează pe toți, dar în mod special pe copii, care sunt predispuși să răcească în această perioadă din an.

Recomandări
Ciucă: Vom continua demersurile pentru aderarea la Schengen. Decuplarea de Bulgaria, o măsură pe care trebuie să o analizăm
Ciucă: Vom continua demersurile pentru aderarea la Schengen. Decuplarea de Bulgaria, o măsură pe care trebuie să o analizăm

Premierul Nicolae Ciucă, preşedinte al PNL, a anunţat vineri că demersurile pentru aderarea României la Schengen vor fi continuate şi a precizat că decuplarea în acest dosar de Bulgaria este o măsură care trebuie analizată.

Vladimir Putin: Orice ţară care lansează un atac nuclear asupra Rusiei va fi ştearsă de pe faţa pământului
Vladimir Putin: Orice ţară care lansează un atac nuclear asupra Rusiei va fi ştearsă de pe faţa pământului

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis vineri că orice ţară care îndrăzneşte să atace Rusia cu arme nucleare va fi ştearsă de pe faţa pământului, notează Reuters.

CM 2022 | Croația - Brazilia, LIVE TEXT. Neymar&co vor neapărat în semifinalele Campionatului Mondial
CM 2022 | Croația - Brazilia, LIVE TEXT. Neymar&co vor neapărat în semifinalele Campionatului Mondial

CM 2022 | Croația - Brazilia, LIVE TEXT. Naționala lui Neymar, față în față cu vicecampioana mondială