La 14 ani, si-a petrecut jumatate din viata furand. Povestea fratilor din Iasi care spun cu tarie ca isi urasc mama
Fara parinti, fara viitor, episodul 1| In urmatoarele saptamani o sa va spunem povestile cutremuratoare ale unor copii abandonati de parintii plecati la munca, in strainatate.
Copii deveniti intre timp adolescenti, cu vieti distruse, dezorientati si plini de furie, care au apucat-o pe cai gresite, pentru ca nu au avut suportul emotional al familiei. Lumea lor este plina de infractori, alcoolici, dependenti de droguri ori mame minore, victime ale traficului de carne vie.
Doi frati din Iasi declara cu tarie ca isi urasc mama. In urma cu sapte ani s-au apucat de droguri, alcool si furat dupa ce tatal a plecat in Anglia. Din cand in cand mai dadea pe acasa, insa de fiecare data se certa cu nevasta. De cateva ori femeia a ajuns in spital din cauza batailor crunte. Intr-o zi, nu a mai suportat. Si-a abandonat copiii si a plecat in Italia. Iar Abel si Manu sunt acum intr-un centru de reabilitare comportamentala a minorilor delincventi din Targu Frumos.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
“Dupa ce a plecat tata in strainatate si am ramas numai cu mama m-am apucat sa fur. Furam telefoane de la copii din mana, spargeam magazine“, a marturisit Abel. Are 14 ani, iar un calcul simplu arata ca si-a petrecut jumatate din viata furand. Avea sapte ani cand a comis prima infractiune. De mai bine de noua luni, se afla in Centrul de reabilitare pentru minori delincventi, de la Targu Frumos-Iasi. Tatal este plecat in Anglia, iar mama in Italia.
“Nu vreau sa o vad pe mama!” ne-a marturisit Abel. Abel isi condamna mama pentru destramarea familiei. Mai are cinci frati. Au crescut impreuna cu o verisoara adoptata. In prezent sunt despartiti. Mai toti au ajuns ori in centre pentru protectia minorului ori in plasament. Iar asta i-a frant inima baiatului. Suntem la sedinta de consiliere in grup, iar psihologii centrului incearca sa-l ajute pe Abel sa treaca peste epidoadele dureroase din copilarie.
Explicatiile stau in trecutul deloc indepartat. Abel isi aduce aminte ca au fost zile in care s-a simtit fericit alaturi de parinti. Totul s-a rupt, spune el, cand tatal a inceput sa plece in Anglia. Venea si pe acasa, dar era baut, iar scandalurile se tineau lant.
Elena Lasconi: De ce se certau?
Abel: Ca tata facea trafic de persoane.
Elena Lasconi: Adica ce facea mai exact?
Abel: Ducea fete la produs.
Elena Lasconi: Si mama ta ce spunea?
Abel: Se certau din cauza asta.
Elena Lasconi: Aducea bani acasa
Abel: Cam 100-200 de milioane pe saptamana.
Lucrurile au degenerat. Mama a ajuns de mai multe ori la spital, din cauza batailor crunte primite de la barbat. De trei ori si-a luat copiii si a cerut ajutor statului. Au ajuns prin centre pentru victime ale violentei domestice, insa cei mici n-au tolerat schimbarea. Abel si fratele lui, Emanuel, si-au manifestat revolta in strada. Au comis zeci de furturi si talharii si au cazut prada drogurilor si alcoolului. Vorbim despre doi copii care nu aveau inca zece ani.
Au ajuns amandoi la Targu Frumos si se considera norocosi. Se au unul pe altul. Mama a fugit in Italia, iar ceilalti frati sunt in grija statului. Abel si Manu tin legatura doar cu tatal lor. Nu-l condamna. Emanuel, care are 16 ani, isi divinizeaza parintele. Isi aminteste numeroase episoade in care acesta a avut de-a face cu oamenii legii, insa refuza sa creada ca era implicat in ceva necurat. “El dupa ce a umblat cu biletele, le-a falsificat, l-o prins, a intrat mascatii peste el in casa si l-o luat si dupa a venit matusa din Italia si l-a eliberat pe cautiune si dupa nu o mai umblat cu biletele astea”, spune Emanuel.
Psihologii de la Targu Frumos spun ca se chinuie de aproape un an sa ii echilibreze emotional pe cei doi frati. Nu au reusit. E mare nevoie si de sprijinul parintilor. “Eu plangeam cand ma gandeam la parinti si ma gandeam ca m-au abandonat, ca nu-i mai pasa de mine", a marturisit Emanuel.
Intamplarile care au imprastiat familia in mai multe zari sunt greu de suportat chiar si pentru educatorii si psihologii de la centru. E deja ora mesei, asa ca i-am lasat pe copii sa-si savureze mancarea in tihna.
Am mers, in schimb, la 50 de kilometri de Iasi pentru a asculta ce are de spus Rebeca. Sora lui Abel si Emanuel este si ea intr-un centru de asistenta sociala. Ii lipsesc fratii. Pe de alta parte, se alina cu fotografii de familie, e singura care are asa ceva. In plus vorbeste cu mama. Zi de zi. Indiferent cat ii este de greu, Rebeca spune ca isi iubeste mama. Nu poate sa inchida ochii noaptea pana nu ii aude glasul.
Discutia dintre cele doua este, de obicei, scurta si la obiect. Insa exista, iar asta e un amanunt important pentru starea Rebecai. Am stat de vorba si cu Maria, mama copiilor. Care, lesne de inteles, este inca furioasa pe fostul ei partener. Teama persista, dovada ca ne-a cerut sa nu divulgam detalii despre locul in care se afla.
“Imi e frica de el ca un om ca asta e in stare de orice. Are puterea de a-I influenta si de a-I cumpara are puterea de a cumpara pe oricine. Asta a fost singura solutie ca sa pot sa mai traiesc. Ce pot sa mai simt? Ca sunt un om terminat dupa atatia ani. A avut prostituate la strada prin Anglia, a fost prins acolo, a venit inapoi in Romania, tot asa eu stateam cu copiii acasa, el statea cu chirie cu fetele care le avea la strada. A avut doua violuri cu fete de 14 ani, una cu handicap, si-a luat fata de 16 ani, a trait cu ea, a facut doi copii si cu aia si aia sunt prin centre, chiar nu mai puteam. Eram pe punctul sa-mi iau viata. Regret ca i-am suferit atata de mult timp unui cretin, unui nenorocit asta regret si ca copiii mei nu isi dau seama si i-a distrus si cauta sa-i distruga”, a povestit mama copiilor.
Rebeca si fratii ei se simt rusinati de faptele parintilor. Care, pana la urma, pot avea dreptatea lor. Insa niciunul nu a realizat ca adevaratele victime in acest conflict sunt copiii. Nu trebuie sa fii psiholog ca sa vezi ce lupta se da in sufletele lor. Revolta, furia, emotiile, singuratatea, vina fata de propria persoana, rusinea. Pana la urma, un tavalug de trairi care le matura cei mai frumosi ani.
Statisticile spun ca, in Romani, sute de mii de copii au ramas acasa in grija rudelor sau a statului, din cauza ca parintii au plecat la munca in strainatate. Au trecut anii si au devenit adolescenti. Multi dintre baieti au dosare penale. Sau cad in patima alcoolului si a drogurilor. Iar fetele devin mame de la varste fragede.
Sursa: Pro TV
Etichete: iași, campanie, frati, Fara parinti, fara viitor,
Dată publicare:
21-06-2016 17:21