Turneul International Dunarea - aventura cat pentru o viata intreaga

TID8

Zeci si sute de caiace, canoe si barci cu vasle invadeaza Dunarea la finalul lunii iunie. Aproape toate coboara de la izvoarele Dunarii pana la Marea Neagra, intr-o aventura pe care poti oricand sa o povestesti nepotilor.

Turneul International Dunarea dateaza de ani buni si are un traseu de 2516 de kilometri. Posesori de caiac si canoe, barci cu vasle sau caiace gonflabile pleaca din Ingolstadt, Germania,la finalul lunii iunie si aventura se incheie abia la Sfantu Gheorghe, la final de august sau in septembrie.

Nu participa doar germani, ci vin oameni din Marea Britanie, Japonia, Statele Unite ale Americii si lor li se adauga sportivi amatori din fiecare tara pe care Dunarea o traverseaza. Nu exista o limita de varsta, iar din caravana de caiace fac parte copii, tineri si varstnici.

Timid, romanii au inceput sa se adauge convoiului, tot mai multi de la an la an. In 2010, romanii intra in apa la 29 august, la Calarasi si se opresc doar la Sfantu Gheorghe, in Marea Neagra. Gasca e una foarte simpatica, dar fiecare tinde sa se inconjoare de conationalii sai pe apa. Exista insa reguli pe care toata lumea trebuie sa le urmeze.

Citește și
brunch
Brunchul - ultima gaselnita a hotelierilor romani de pe Litoral
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat
TID este un turneu pentru cei care au cat de cat conditie fizica si care stiu sa manuiasca o padela sau o pagaie. In fiecare zi se vasleste pe distante care variaza intre 40 si 65 de kilometri, pe soare sau pe ploaie, pe vant sau pe arsita. Cazarea se face in cortul pe care fiecare participant si-l duce pe caiac. Locurile de campare sunt alese de organizatori si fie iti gatesti ceva la foc, fie cumperi mancare de la magazine, acolo unde este cazul.

Exista zile speciale de odihna pe traseu, care de obicei sunt in jurul oraselor, astfel incat oricine vrea se poate bucura de o masa la restaurant si un dus cu apa curata. In fiecare zi se vasleste pana la ora 19 seara. Urmeaza un program de voie pana la ora 23, cand incepe programul oficial de odihna, pana la ora 6 dimineata. Daca ai ales un alt loc de campare decat cel prevazut de organizatori, trebuie sa anunti, altfel risti sa fii exclus.

In fiecare seara sunt sedinte organizatorice si se stabileste traseul de a doua zi, ordinea plecarii si celelalte detalii tehnice. Toti cei care participa la TID trebuie sa aiba o stare buna a sanatatii, sa stie sa inoate si sa aiba notiuni de baza de prim ajutor, pentru eventualitatea in care se intampla ceva neplacut.

Nu este interzis sa bei o bere sau sa te racoresti cu un sprit, dar in timp ce esti pe apa nu ai voie sa depasesti concentratia de alcool in sange nu are voie a depaseasca 0,5 la mie. In rest, platesti taxa de participare de 20 de euro si te distrezi cat altii intr-o viata intreaga.

Turneul e o placere, daca treci cu vederea durerile musculare din primele zile sau daca esti bine antrenat. Ai ocazia sa vaslesti pe langa vapoare inalte de cateva etaje, sa vezi pelicanii care zboara pe langa tine, sa schimbi cateva vorbe cu barcagii din Delta si sa atingi cu padela nuferii. Esti in mijlocul unei comunitati a iubitorilor de natura si de apa, oameni care se distreaza din plin cu ceea ce le ofera natura la fiecare pas...sau la fiecare lovitura de padela.

Nu exista pasionat de apa sa nu fi auzit de turneu, chiar daca vestile despre el circulau mai putin pe cale oficiala. “Au ecluzat special pentru cateva zeci de caiace la Portile de Fier, au venit unii tocmai din Germania”, este legenda adevarata care a circulat in Romania referitor la TID.

Traseul din Romania este de departe cel mai pitoresc, mai ales la final. Delta Dunarii ofera locuri parca special concepute pentru a fi vazute din caiac. Canalale se umplu de ambarcatiuni la final de luna august, pentru ca participantii la TID isi opresc o zi doar pentru a explora imprejurimile satului Sfantu Gheorghe.

Totul se incheie cu o masa pe cinste, stropita din belsug cu bere rece si condimentata cu amintiri din ultimele zile de padelat. Se fac schimburi de impresii, de numere de telefon si adrese de email, mai ales ca lumea iubitorilor de caiace si canoe e destul de mica in Romania. 

Sursa foto: http://tidromania.wordpress.com/

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
O noua moda in SUA: volunturismul
O noua moda in SUA: volunturismul

O noua moda de turism castiga teren in Statele Unite ale Americii. Este vorba despre voluntariat si turism in acelasi timp: volunturism.

Brunchul - ultima gaselnita a hotelierilor romani de pe Litoral
Brunchul - ultima gaselnita a hotelierilor romani de pe Litoral

Duminica, la malul marii, se poarta brunch-ul. Hotelierii au furat ideea si le-o prezinta in special turistilor care urasc micul dejun intre 7 si 10.

Africa de Sud poate deveni regina turismului exotic in 2010
Africa de Sud poate deveni regina turismului exotic in 2010

A venit vara si, odata cu ea, pofta de vacante in locuri exotice. Anul acesta, Africa de Sud are toate sansele sa "fure" inceputul sezonului.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.