Rupte de lume. Cele mai necunoscute state, mici paradisuri turistice
Cu peisaje salbatice si inca disputandu-si independenta cu statele mari ale lumii, sunt tari care par desprinse din alta lume. Locuitorii lor par sa traiasca in paradisuri in miniatura, iar turistii le gasesc a fi destinatii perfecte pentru vacanta.
Republica Nagorno-Karabakh - un stat independent, situat intre Armenia si Azerbaidjan. Este una dintre cele mai puternic minate regiuni din fosta Uniune Sovietica, din cauza razboiului disputat intre 1991 si 1994. Nu este recunoscut de niciun stat, nici macar de Armenia. 95% din populatia tarii este armeana, restul sunt greci si kurzi.
Insulele Pitcairn – un grup de patru insule vulcanice care au fost candva colonie britanica, in Oceanul Pacific. Limba folosita este o combinatie intre engleza si tahitiana. Nu exista decat o singura cafenea si un bar. Candva, aici erau reguli morale pastrate cu sfintenie. Dansul, fumatul sau consumul de alcool erau strict interzise.
Cook Islands – sunt o democratie auto-guvernata. Cu peste 90.000 de vizitatori pe an, turismul este de departe o industrie si principala ramura economica a statului, pe langa comertul cu fructe si perle. Insulele Cook isi trag numele de la navigatorul britanic Cpt. James Cook care a ajuns in aceste tinuturi salbatice in 1773.
Tokelau – un teritoriu din Noua Zeelanda, format din trei insulite. Numele Tokelau este un cuvant polinezian care inseamna “vantul de nord”. Tokelau are cea mai mica economie din lume, ceea ce ii face pe locuitorii sai sa fie dependenti de resursele Noii Zeelande. 97% din populatie sunt crestini si 57% sunt femei.
Isle of Man – cunoscuta sub numele de Mann, tarisoara este situata in Marea Irlandei, intre arhipelagul Marii Britanii si Irlanda. Nu face parte din Uniunea Europeana. Economia acestei tari este bazata in primul rand pe turism. Insula a fost populata inca dinainte de anul 6.500 inainte de Hristos.
Guernsey – intra in "responsabilitatea" Marii Britanii dar nu face parte din teritoriul propriu-zis al Marii Britanii si nici din Uniunea Europeana. Are autonomie proprie in ceea ce priveste afacerile interne si isi disputa independenta cu Regatul Unit.
Comoros – este o insula africana, situata in Oceanul Indian, intre Mozambic si Madagastar. Insula este o veche colonie franceza si astazi sunt in jur de 300.000 de locuitori din aceasta tara care traiesc in Franta. 98% din populatie este musulmana.
Tuvalu – monarhie constitutionala a carei regina este Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Nu au forta militara si nu au niciun fel de cheltuieli cu apararea. Tuvalu este a patra cea mai mica tara din lume. Primii locuitori din Tuvalu au fost polinezi.
Nauru – a facut parte din Imperiul German si este cunoscuta subt numele de Insula Fericirii si se afla in Pacificul de Sud. Locuitorii din Nauru colecteaza apa de ploaie in timpul musonilor care apar intre noiembrie si februarie, pentru ca resursele de apa potabila sunt extrem de limitate.
Vanuatu – 80% din populatie traieste in mediul rural, in sate izolate, cu propriile gradini de zarzavaturi si resurse de hrana. Scuba diving este o atractie des intalnita printre turistii din zona. Fenomenele gen tsunami nu sunt un lucru rar in Vanuatu si cutremurele afecteaza economia tarii.