Praga, unul dintre cele mai frumoase orase din Europa

Praga

Republica Ceha se poate mandri cu denumirea de “Inima Europei”. Geografic vorbind se afla chiar in centrul continentului, la intersectia principalelor drumurilor comerciale europene

Praga este capitala Republicii Cehe. La forma actuala a ajuns de-a lungul celor 11 secole de existenta. In prezent, se intinde pe o suprafata de aproape 500 km2 si are 1,2 milioane de locuitori.

Cazarea in Praga

Unii spun ca Praga nu este un oras foarte scump. Altii, din contra, sustin ca bugetul alocat pentru cazare trebuie sa fie mult mai mare in Praga. O camera la un hotel decent de 3 stele, in apropierea centrului se poate rezerva la preturi incepand de la 45 € pe noapte, hostelurile avand preturi usor mai coborate. Daca mergeti in grup la Praga, va recomand varianta inchirierii unui apartament. In centrul vechi al orasului. Aproape de Ceasul Astronomic, am gasit variante de cazare incepand cu 60 €/noapte pentru un apartament in care incapeau lejer 4-6 persoane.

Gastronomia ceha

Citește și
Camp Nou
Mai mult decat orice altceva: Barcelona
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Se aseamana cu cea din Slovacia sau Austria, iar pe alocuri are mici influente unguresti. Mancarea traditionala nu este tocmai pentru cei care se afla la o cura de slabire sau au de gand sa se apuce de una. Merge, in schimb, de minune cu renumita bere ceha. Majoritatea sortimentelor culinare contin carne de porc si vita cu sos si garnitura. In Ungaria l-ai numi gulyas, aici e mancare traditionala ceha. Galustele sunt garnitura traditionala ceha, facute din faina de grau sau cartofi, fierte in apa sub forma de rulouri, taiate si servite calde.

Peste ele se toarna sosul, de multe ori picant. Cehii adora „Svickova” si „Rajska”, combinatii interesante de carne cu sos si frisca, pe care, trebuie sa recunosc, nu le-am incercat. La capitolul desert, stau foarte bine, clatitele cehe „Palacinky”, umplute cu inghetata, gemuri de fructe si glazurate cu frisca, migdale sau zahar.

Praga, la fel ca Viena sau Budapesta, este un oras unde se mananca mult pe strada: celebrii carnati Wurst cu mustar, ketch-up si nelipsita bere Pilsner Urquell se pot cumpara cu numai 1-3 euro.

Traficul din Praga

L-as putea numi haotic. Se asemana putin cu Bucurestiul. Poate am avut eu ghinion si l-am prins la ore de varf, dar am parcurs o distanta de 5 km in aproximativ 2 ore. Multe sensuri unice, stradute mici si inguste care pastreaza si azi piatra cubica de odinioara. Aproape fiecare intersectie este semaforizata, locurile de parcare de-a lungul strazilor sunt putine, practic inexistente, iar daca ai bafta si gasesti vei constata ca sunt extrem de scumpe, mai ales in Orasul Vechi.

Praga
Alegeti transportul in comun, este foarte bine pus la punct, puteti opta atat pentru metrou cat si pentru transportul de suprafata. Din experienta mea pot sa va spun ca tramvaiul 22 va va duce peste tot prin Orasul Vechi. Lasati masina intr-o parcare platita si incepeti sa explorati Praga.

Ce vedem in Praga

Se poate spune, fara a gresi, ca este unul dintre cele mai frumoase orase din Europa. De neratat este Castelul din Praga. Conform Guiness World Records avem de-a face cu cel mai mare castel medieval din lume. A fost construit in secolul IX de catre Printul Booivoi. In timp, a trecut de la fortareata de lemn la edificiul impunator care domina, astazi, colinele orasului.

Castelul este o combinatie de stiluri: de la influentele din perioada medievala, pana la detalii caracteristice secolelor ce-au urmat. A fost recontruit de patru ori, dar si-a pastrat infatisarea clasica din secolul al XVIII-lea, din timpul domniei Mariei Tereza. Are trei curti si a fost intotdeauna scaunul de domnie al monarhilor cehi si, in acelasi timp, resedinta oficiala.

In prezent se poate vizita o parte din palat, frumoasele-i gradini, Catedrala Sfantului Vitus, galeria de picturi, dar si garda presedintelui.

Daca apucati sa si admirati Praga de la inaltime, veti ajunge cu siguranta la concluzia ca este unul dintre cele mai norocoase orase europene: o data, pentru pozitia geografica, iar, pe de alta parte, pentru ca arhitectura orasului nu a fost afectata de adaugarea de accesorii moderne nepotrivite: blocurile-chibrit tipic sovietice.

Au trecut foarte multi ani pana cand ansamblurile arhitecturale importante, ca Piata Orasului Vechi, si-au recapatat gloria anterioara. Astazi, Praga poate fi numit un muzeu arhitectural viu, prezentand cu entuziasm diferitele faze de dezvoltare: de la maretele biserici si manastiri gotice pana la palatele in stil baroc si magnificele bulevarde art nouveau de la sfarsitul sec. al XIX-lea.

Linia de demarcatie intre Vechiul Oras si Noul Oras se afla la capatul Pietei Wenceslas. In stanga si in dreapta se afla artere de circulatie larga, pentru trecatori care urmeaza linia zidurilor orasului medieva. Acestea dateaza din perioada dinaintea domniei lui Carol al IV-lea, cel care avea sa ordone construirea Orasului Nou intr-un semicerc din jurul centrului istoric.

Piata Orasului Vechi formeaza centrul natural al Orasului Vechi si reprezinta adevarata inima a capitalei. In mijloc se afla mandria orasului: monumentul inchinat lui Jan Hus.

A fost ridicat in 6 iulie 1915, pentru a marca cea de-a 500-a aniversare a mortii reformatorului. Vazut de la castel, centrul istoric se afla in curbura lejera a Vltavei, raul care strabate Praga.

Malurile Vltavei par sa fie tinute de-o parte doar de formele boeme ale podurilor sale: pe o parte se afla Cartierul Mic si pe cealalta se afla Orasul Vechi. Centrul istoric al orasului cu panorama unica a Castelului praghez, este in patrimoniul de monumente al UNESCO

Palatul Kinsky are o fatada extrem de frumoasa si este foarte bine intretinut. A fost construit intre 1755-1765 de Anselmo Lurago. In secolul al XIX-lea adapostea o scoala germana unde a invatat si Franz Kafka. Aici, primul-ministru Gottwald si-a tinut discursul catre natiune, discurs care a marcat inceputul regimului comunist. Astazi, palatul gazduieste splendida colectie de imprimeuri si desene a Galeriei Nationale, dar si expozitii temporare de arta.

Praga
Podul Carol a fost si ramane principala legatura intre cele doua parti ale orasului, chiar si in zilele noastre. Este o oaza de liniste, pigmentata de turisti si artisti stradali.

Primaria Veche este folosita, in zilele noastre, doar pentru ceremonii. Aripa nordica a ars in 1945, in timpul ultimei perioade a ocupatiei germane; o placa memoriala aminteste evenimentul. Cladirea fusese centrul politic al capitalei inca din perioada cand regele Ioan de Luxemburg a acordat cetatenilor drept de autonomie, in 1338.

Capela, camera consiliului si un numar de alte cladiri din partile vestice si nordice au fost construite putin mai tarziu. In 1896, Casa U Minuty, impodobita cu fresce antice si biblice, a fost inclusa in complex. Printre chiriasii care au primit ordin de evacuare s-a numarat si familia lui Franz Kafka. O expozitie foto a vietii acestuia poate fi admirata in U Radnice nr.5, locul unde s-a nascut.

Cea mai interesanta caracteristica a exteriorului este uimitorul orloj, Ceasul Astronomic, care dateaza din 1410. Se afla in partea dreapta a principalului portal in stil gotic vechi. Aceasta minunata capodopera durabila are doua fete: calendarul, dedesubt, care se misca o data pe zi, de cate ori orologiul (de deasupra) marcheaza miezul noptii. Semnele zodiacale si peisajele rurale au fost realizate de Josef Manes, in 1864. Chiar in partea superioara se afla Procesiunea Apostolilor, instalata in sec. al XIX-lea. Privelistea din turn este un important obiectiv turistic. In fiecare zi, in fata Ceasului Astronomic se aduna mii de turisti, mai ales in jurul pranzului pentru a urmari spectacolul.

Vechiul Cimitir Evreiesc. Nu l-as putea trece la capitolul "atractii", dar, pentru comunitatea de evrei, reprezinta un loc de pelerinaj.

Josefov, cartierul evreiesc – prima comunitate evreiasca a fost fondata in Praga, in 1091. In 1255, regele Otakar al II-lea a acceptat Privilegiul Evreiesc, garantand astfel protectia evreilor prin lege pentru prima data. In schimb, datorita succesului lor ca artizani si negustori, evreii asigurau regelui un venit considerabil din taxele pe care le plateau. Relatiile lor cu autoritatile alternau intre toleranta si ura. Cea mai teribila persecutie a fost cea a lui Hitler. Intentia acestuia era sa creeze in Praga un “muzeu al unei rase disparute”, iar motivul pentru care sinagogile si bisericile nu au fost distruse este tocmai acest plan cinic.

Primaria Evreiasca. Privirea va va fi atrasa de acoperisul triunghiular, cu ceasul sau neobisnuit, impodobit cu simboluri ebraice: in mod ciudat, dar corect, bratele ceasului se intorc in sens invers. Cladirea este inca sediul Comunitatii Evreiesti din Praga; aici se afla si un restaurant koser, numit Shalom si care este deschis doar pentru pranz.

Catedrala Sf. Vitus, o bazilica gotica, de 124m lungime si 60 m latime, a fost inceputa in 1344, la instructiunile imparatului Carol al IV-lea. Primul arhitect inspirat, Matei de Arras, s-a pregatit la Scoala Gotica Franceza si designul de baza al catedralei reflecta trecutul sau.

Dupa moartea lui, Pater Parler si fiii sai au continuat lucrarea, dar si-au pus amprenta lor personala. Deoarece este imposibil sa faca un pas in spate pentru a admira fatada de la distanta, vizitatorul poate vedea doar un perete vertical, abrupt. Ca urmare, naosul imens ii poate dezorienta pe vizitatori. Nu gasiti aici raze misterioase de lumina ca in alte catedrale mari pentru ca sticla originala a fost inlocuita cu geamuri moderne.

La o prima privire, catedralei pare sa-I lipseasca o unitate a stilului – pe de o parte, din cauza numeroaselor extensii si adaugiri de-a lungul secolelor, ultima fiind in 1929, si, pe de alta parte, deoarece biserica era planificata nu doar ca loc de inchinare, ci si de incoronare, mausoleu si destinatie pentru pelerinaj. Statuile din trafor reprezinta figurile importante asociate cu catedrala, de la Carol al IV-lea pana la personalitati contemporane.

Teatrul National. Construit pe malurile Vltavei, este un exemplu deosebit al arhitecturii cehe neo-renascentiste si reprezinta entuziasmul national pentru cultura in cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Fondurile pentru construirea au fost stranse mai ales in urma contributiilor publice si, in 1883, cortina s-a ridicat, pentru un spectacol de gala, opera Libuse a lui Smetana, bazata pe mitul fondarii Pragai.


 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Budapesta: intre istorie si turism de shopping
Budapesta: intre istorie si turism de shopping

Asezata pe malurile Dunarii, capitala Ungariei isi incanta turistii cu bogatia si varietatea peisajelor sale.

Mai mult decat orice altceva: Barcelona
Mai mult decat orice altceva: Barcelona

Barcelona e mai mult decat un oras. E un mod de viata, o lectie pe care, macar o data in umila noastra existenta, ar trebui sa ne-o insusim. Capitolele ei se pot observa, cu usurinta, la fiecare pas.

Malaezia, un vis exotic
Malaezia, un vis exotic

Malaezia este o tara exotica care atrage anual turistii de pretutindeni. Romanii nu au ramas indiferenti la farmecele acestei tari exotice, cu toate ca nu s-au imbulzit sa se mute acolo, ajungand la un numar de 50 de rezidenti.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.