Pompei, locul unde ruinele vorbesc

×
Codul embed a fost copiat

Oameni pietrificati, ruine conservate perfect sub lava Vezuviului dezlantuit la 24 august 79 D.C. O catastrofa ce a lasat in urma unele dintre cele mai vii marturii despre viata romanilor.

Cum se ajunge la Pompei: cu trenul Circumvesuviana Napoli-Sorrento, care va duce la intrarea Porta Marina sau cu Circumvesuviana Napoli-Poggiomarino, care va lasa la intrarea Piazza Anfiteatro. O alta varianta este autobuzul de la Napoli sau Salerno care va lasa la Porta Marina sau Piazza Esedra. Cu masina mica, Autostrada 3 Napoli-Salerno.

Biletele: Bilet pentru o zi: 11.00 euro, sau 5.50 euro, pentru cetatenii UE care au intre 18 si 24 de ani; persoanele sub 18 ani si peste 65 de ani au gratuitate. Un abonament pe 3 zile, cu acces la Herculaneum, Pompei, Oplontis, Stabiae si Boscoreale: 20 euro sau cu reducere de 50%.

Cazarea: Cea mai buna locatie ar fi in Napoli sau Salerno, cele mai apropiate orase de Pompei.

Suvenirurile: bucati de lava, la 5-6 euro, pliante, carti cu DVD-uri incluse de la 10-15 euro in sus, vase de ceramica pictate manual la 10-12 euro.

Citește și
Budapesta
Budapesta: intre istorie si turism de shopping
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

In mijlocul unei incaperi intunecate din Termele Stabiane, doua trupuri gri stau orizontal, cu picioarele indoite, privind prin sticla protectoare. Lava i-a prins pe cei doi romani la baia publica in acea fatidica zi de august si le-a incrustat pe veci fetele inspaimantate. Aceasta este doar una din imaginile conservate in detaliu ale orasului Pompei, vizitat anual de peste 2 milioane de turisti.

Situat in regiunea Campania, sudul Italiei, Pompeiul era un oras port cu o activitate economica intensa si infrastructura dezvoltata. Toate strazile sunt pietruite si inclinate, astfel incat apa acumulata in timpul inundatiilor sa se poata scurge. Trei pietre mari leaga trotuarele inguste din loc in loc, creand “podete” pentru trecatori. Pe langa aceste pietre, se vad si acum urmele lasate de carele folosite de pompeieni.

“Have!” este salutul cu care orice cetatean roman respectabil isi intampina oaspetii. Asa se intampla si pentru cei care viziteaza ruinele Casei Faunului, cu gradina, fantana si acest salut inscriptionat in piatra, chiar la intrare.

Si pentru ca tot veni vorba despre case, diferentele dintre clasele sociale sunt vizibile: langa constructii saracacioase, fara picturi si cu doar un etaj, stau adevarate vile cu fantani si curti interioare, decorate cu sculpturi si desene viu colorate.

Esential in viata unui oras roman era Forumul, pentru ca aici cetatenii se adunau pentru treburile sociale, judiciare si economice. Forumul din Pompei este locul de unde se poate vedea cum Vezuviul troneaza maiestuos peste Basilica si Templul lui Apollo.

Mergand pe strazile intortocheate, cu placute numerotate ale orasului-ruina, orice vizitator isi da cu usurinta seama ca Pompeiul cere mult efort fizic. In 3 ore, se pot vizita doar 2 dintre cele 9 regiuni in care este impartit.

Cu o intindere de 400 de kilometri patrati, adica vreo 60 de terenuri de fotbal, Pompeiul antic a stat ingropat 6 metri sub lava si cenusa pana in 1599, cand a fost descoperit, intamplator. Sapaturile propriu-zise au inceput, insa, abia in 1748 si nu sunt incheiate nici astazi. Astfel, o treime din oras este inca acoperit.

Un alt loc care starneste o amintire vie despre modul de viata al romanilor sunt Lupanarele. Aceste bordeluri antice, cu pereti acoperiti de picturi erotice, ale caror culori au supravietuit lavei si timpului, inca pastreaza paturile mici, de piatra asezate vizavi de incaperi inguste special amenajate pentru nevoile fiziologice.

Ramand in spiritul placerilor vietii, pasii se indreapta spre bar. Tejgheaua este un zidulet de piatra in care au fost daltuite niste gauri, candva suporturi pentru amfore, pline cu mancare sau bautura. S-a pastrat pana astazi si brutaria, inclusiv cosul si cuptoarele, ramase aproape intacte.

Se spune ca pompeienii mureau tineri, pe de o parte din cauza parazitilor si pe de alta, pentru ca beau apa din tevi de plumb, un metal toxic pentru organism. Aceste tevi sunt inca vizibile de-a lungul strazilor inguste pe langa ruinele caselor, dovada a retelei de canalizare de la vremea respectiva.

Dincolo de fascinatia locului, insa, exista si unele probleme care nu pot fi ignorate. Iata cateva dintre ele:

- apa potabila: In tot orasul nu este decat un singur restaurant, situat in apropiere de Porta Marina, iar cismelele sunt putine.

- toaletele: nu exista niciuna in interioriul sitului, ci numai la portile de intrare.

- mersul pe jos: o vizita la Pompei poate fi un calvar pentru cineva care nu poate sa mearga mult pe jos, in plin soare.

Pentru mai multe detalii puteti vizita site-ul oficial al orasului Pompei.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Praga, unul dintre cele mai frumoase orase din Europa
Praga, unul dintre cele mai frumoase orase din Europa

Republica Ceha se poate mandri cu denumirea de “Inima Europei”. Geografic vorbind se afla chiar in centrul continentului, la intersectia principalelor drumurilor comerciale europene

Budapesta: intre istorie si turism de shopping
Budapesta: intre istorie si turism de shopping

Asezata pe malurile Dunarii, capitala Ungariei isi incanta turistii cu bogatia si varietatea peisajelor sale.

U2 la Milano, un concert de povestit nepotilor
U2 la Milano, un concert de povestit nepotilor

U2 l-au omagiat pe Michael Jackson printr-un colaj inedit de melodii. Faza serii a fost prezenta pe scena a fiicei lui Bono, Eve, care si-a serbat majoratul pe scena, alaturi de tatal ei!

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.