Paste in Delta: drob de miel si peste
Hotelierii din Delta Dunarii incearca sa deschida sezonul turistic de Sarbatorile Pascale. Prognoza meteo anunta vreme buna, asa ca localnicii se intrec in oferte.
Cele mai pitoresti peisaje ale Deltei au o cu totul alta culoare atunci cand in noapte valurile sunt luminate de flacara mica a lumanarilor aprinse la biserica si duse cu barca pana la gospodarii. Fluviul e inundat de lumina, iar imediat dupa slujba se asterne masa.
In Noaptea Invierii se pot manca preparatele traditionale romanesti, desi te afli intr-o zona plina de cahuli, lipoveni sau rusi. Nu vor lipsi mielul fript si drobul, dar acestea se pot imbina de minune cu pestele.
Gospodinele pregatesc deja un drob special, cu carne de miel si de peste, dar si specialitati locale. Cei care vor sa renunte macar un an la friptura grea si la arsurile de stomac pot incerca obleti prajiti, plachie de crap sau o delicioasa stiuca umpluta, alaturi de chiftelutele de avat in sos acrisor.
Pentru cei cu gusturi elevate, pe masa de Paste va trona medalionul de sturion cu smanatana sau celebrul sturceag, o ciorba speciala, al carei rost il stiu doar locuitorii Deltei. Masa se deschide de obicei cu icre negre, sau de Manciuria, alaturi de un paharel de tarie. Pentru cei care vor sa spele mancarea cu bere, e bine de stiut ca hotelierii nu asigura bautura decat pentru masa festiva.
Cel mai ieftin pachet este de 200 de lei de persoana, pentru doua zile, si cuprinde si cazarea si 3 mese pe zi.
Cel mai scump dintre pachetele oferite este de 700 de lei de persoana, pentru 5 zile si 4 nopti. Pentru plimbarile cu barca pe canale sau pentru deplasarea de la Tulcea spre pensiuni, fiecare turist trebuie sa mai scoata ceva bani din buzunar.
O plimbare in Delta nu are pret fix. In timp ce unii hotelieri taxeaza doar combustibilul, cu o medie de 5 litri de persoana, exista si localnici care te invita la plimbari de cateva ore cu un pret de 50 de lei de persoana.