Milano, orasul in care clasicul se imbina perfect cu modernismul

×
Codul embed a fost copiat

Situat in regiunea Lombardia, din nordul Italiei, Milano nu este doar capitala modei, cu multe centre comerciale, arhitectura urbana moderna si extravaganta.

 

Milano impresioneaza pentru ca este un amestec de vechi si nou, de istorie si cultura moderna.

Un drum de doua ore, cu avionul, desparte Bucurestiul de aeroportul international Malpensa. Situat la 50 de kilometri distanta de oras, Malpensa este un mic orasel in sine, cu zeci de magazine si restaurante, impanzit de semne si pancarde care indica oricarui pasager directia corecta in care trebuie sa o ia.

In afara de Malpensa, mai exista si aeroportul Linati, care este, insa, un fel de Baneasa al nostru. Biletul de avion, rezervat din martie, la Economy Class a costat 97 de euro.

Citește și
Amsterdam
Amsterdam, capitala libertatii si a distractiei

Ca sa ajungeti in oras, Malpensa Express este trenul care face legatura directa intre aeroport si Milano. Pentru un bilet de 11 euro, ajungeti in centrul orasului, la Gara Cadorna, in aproximativ 40 de minute. Frecventa este de 30 de minute. Trenul este dotat cu aer conditionat, iar scaunele sunt confortabile.

In afara de Express mai sunt trei optiuni de a ajunge in oras, in functie de bugetul de care dispuneti si de planurile pe care le aveti: taxiul, inchirierea unei masini sau autobuzul. Varianta cea mai rapida, dar si cea mai scumpa, este taxiul. O cursa poate costa pana la 125 de euro. Varianta cea mai ieftina, dar si cea mai “lenta” este autobuzul, care pentru 8 euro va duce in oras intr-o ora.

Odata ajunsi in oras, cel mai rapid mijloc de transport in comun este metroul. Sunt trei linii principale: M1 - colorat cu rosu, M2 - colorat cu verde si M3 - colorat cu galben. Metroul milanez este imens, fata de ceea ce cunostem noi din Bucuresti, dar este imposibil sa te pierzi pentru ca exista peste tot indicatoare, iar culorile liniilor sunt adevarate calauze prin labirindul de culoare si pasarele. Este recomandat sa va uitati bine pe harta, pentru a sti exact in ce directie mergeti si unde trebuie sa coborati. Statiile nu sunt anuntate si riscati sa va treziti in alt loc decat cel dorit.

In orice statie de metrou, exista automate electronice pentru bilete, care sunt valabile si pentru transportul de suprafata. Un bilet obisnuit costa 1 euro si este valabil 75 de minute de la validare. Un abonament pe o zi, adica 24 de ore de la validare si calatorii nelimitate este 3 euro. Daca stati mai multe zile, puteti alege varianta unui abonament pe doua zile, care va costa 5,5 euro.

Daca doriti sa folositi taxiul, aveti grija ca soferul sa nu fixeze aparatul cu pretul pentru cursa in afara orasului si nu luati masina decat din statiile special amenajate, marcate printr-un indicator portocaliu. Toate taxiurile milaneze sunt albe. Bacsisul este de 10%.

In functie de planurile si de bugetul pe care le aveti, va alegeti hotelul. Cazarea la un hotel central, de doua stele, situat in Piazza Repubblica, aproape de La Scala costa 30 de euro/pe camera/pe noapte cu mic dejun inclus.

Daca vreti sa luati masa in oras, evitati terasele din apropierea obiectivelor turistice, pentru ca puteti avea surpriza ca o simpla apa minerala sa va coste 9 euro, iar un meniu format dintr-o lasagna si o prajitura sa va coste in jur de 20 de euro.

Mai degraba incercati la tarabele ambulante: un sandwich va poate costa 4 euro, o apa minerala la sticla de jumatate 2 euro, iar o inghetata de la 2,5 la 5,5 euro, in functie de marime. Cel mai ieftin este insa sa va faceti aprovizionarea la un supermarket. Ca sa faceti o comparatie, aflati ca aici o apa la 1 litru costa intre 0,48 euro si 2 euro, de exemplu.

Milano va ofera o multitudine de variante pentru a va petrece timpul liber. Este un oras pentru toate varstele si pentru toate gusturile. Cultura, istorie, shopping, concerte, viata de noapte. Alegerea va apartine. Iata, insa, cam pe unde va puteti indrepta pasii in metropola italiana:

Centrul istoric este cu siguranta, cea mai atractiva zona din oras. Nu va asteptati la ruine. Pe acestea le gasiti la tot pasul in Roma. Asteptati-va, insa, la o intalnire interesanta intre trecut si contemporan, intre sobrietatea gotica si ametitoarea diversitate a pietei de consum din zilele noastre.

Teatro alla Scala: Renumit pentru premierele unora dintre cele mai frumoase spectacole, ca Nabucco, Aida sau Madame Butterfly, Teatro alla Scala e un simbol milanez. Pe vremuri, Giuseppe Verdi era compozitorul Operei, iar cele mai mari nume din istoria muzicii clasice, ca Maria Callas sau Luciano Pavarotti, au cantat aici.

Exteriorul cladirii nu impresioneaza cu nimic. Interiorul, insa, este de o eleganta care iti taie respiratia, iar acustica excelenta. Am avut norocul sa o testam. Am vazut Aida, in regia lui Franco Zeffirelli. Pretul unui bilet poate varia intre 187 de euro pentru locurile din fata si 12 euro, pentru un bilet in galerii.

Un astfel de spectacol este sold out in 10 minute, asa ca cine doreste, poate intra in posesia unui bilet la pret dublu, prin intermediari. Mai e un lucru de stiut: pentru 12 euro, doar auziti ce se canta, dar nu vedeti nimic, pentru ca sala are forma circulara a unui turn de vreo 6 etaje, iar scena nu este in centrul lui, ci intr-o laterala. Atentie! Tinuta este obligatorie.

Galeriile Vittorio Emanuelle al II-lea: Cladirea, construita intre 1864 si 1868 de catre Giuseppe Mengoni, este o galerie comerciala cu patru nivele, acoperite de un imens baldachin de sticla si metal. Galeria uneste Piazza del Duomo cu La Scala. Podeaua este toata un mozaic urias din marmura si sticla, iar sculpturile si picturile de pe pereti te incanta la tot pasul. Aici gasiti crema magazinelor de lux (Prada) dar si centre ale pietei de consum ca Ricordi/Feltrinelli cu carti si CD-uri. Acelasi lucru este valabil si pentru restaurante. Alaturi de terase elegante se regasesc si obisnuitele fast-food-uri.

Quadrilatero D’Oro: Pentru ca tot veni vorba de cumparaturi, “Patrulaterul de Aur” reuneste strazile cu cele mai faimoase magazine de haine si bijuterii. Daca va bate gandul sa achizitionati un produs orginal Prada, Versace sau Armani de la el de acasa, iata cateva exemple locatii: Via Manzoni, Galeriile, Corso Emanuele II, Montenapoleone. La toate se ajunge foarte usor, fiind in zona Domului – La Scala.

Domul: Cu siguranta, cel mai vestit monument al orasului. Catedrala, a carei constructie a durat mai bine de 400 de ani, este considerata a treia din lume, ca marime. Fara sa platiti ceva, puteti admira frumusetea rece a interiorului care pastreaza cu strictete stilul gotic. Interesanta este, insa, si o plimbare pe terasa Domului. Pentru 5 euro puteti urca pe scari, iar pentru 8 euro mergeti cu liftul. De aici, puteti admira dantelaria in marmura alba a fiecarui turnulet si puteti vedea o panorama a orasului.

In zona de nord, puteti vizita printre altele, Castelul Sforzesco si Parcul Sempione. Curtile Castelului Sforzesco, un complex de fortarete si turnuri se pot vizita gratis. Pentru muzeele din interior, insa, biletul costa 3 euro. Anul acesta, in perioada de vara, pana in septembrie, sunt organizate si vizite cu ghid, pentru care trebuie sa scoateti din buzunar 5 euro de persoana.

Din spatele curtilor Castelului Sforzesco, pana la Arcul de Triumf se intinde cel mai mare parc din oras, Parcul Sempione.

Zona de sud a orasului este dominata de cele mai vechi si impresionante biserici din Milano. Doua dintre ele sunt Sant Ambrogio si San Lorenzo Maggiore, pe care le puteti vizita gratis.

Fondata in anul 379 de Sfantul Ambrozie, Biserica Sant Ambrogio a servit drept model pentru majoritatea bisericilor din oras, construite la inceputul Evului Mediu. In secolul al IX-lea, a fost extinsa, asa ca ceea ce se poate vizita acum dateaza de la 1080.

De la Sant Ambrogio, urmand un drum de 10 minute pe Via Edmondode Amicis pana la intersectia cu Corso Porta Ticinese, ajungeti la Biserica San Lorenzo Maggiore. Un sir de 16 coloane, ramasite ale unui temple, strajuiesc curtea cladirii. In biserica, pot fi admirate mozaicuri paleocrestine, vechi de 1.600 de ani.

In final, daca sunteti microbisti, nu ratati sa vizitati stadionul San Siro. Construit in 1925, cu o capacitate de 80.000 de locuri, San Siro este locul unde A.C. Milan si Internazionale Milano isi disputa partidele de acasa. Mai este numit si Giuseppe Meazza, in onorea dublului castigator al Cupei Mondiale din 1934si 1938.

Stadionul este un complex de cafenele si magazine. Daca doriti, puteti vizita si muzeul, pentru 7 euro, cu exceptia zilelor cand aici se desfasoara partide de fotbal sau concerte. Un tur al stadionului si o vizita la muzeu va costa 12,5 euro.

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Palma de Mallorca, plaje superbe, viata de noapte!
Palma de Mallorca, plaje superbe, viata de noapte!

Am ajuns sa discutam si despre insula Mallorca, una dintre cele cinci Insule Baleare. Celelalte sunt Ibiza, Menorca, Formentera si Dragonera.

Amsterdam, capitala libertatii si a distractiei
Amsterdam, capitala libertatii si a distractiei

Cu o populatie de aproximativ 750.000 de locuitori, Amsterdamul este una dintre cele mai vizitate capitale ale lumii. Aici am fost si eu de cateva ori si am descoperit cateva dintre minunatele locuri care fac din excursia dumneavoastra o experienta de vis

Tunisia, sau cum sa devii maestru in negocieri
Tunisia, sau cum sa devii maestru in negocieri

Calatoria in Tunisia e o mare aventura nu numai din punct de vedere al distantei si al lumii aparte pe care urmeaza sa o vizitezi, dar si din perspectiva detaliilor care iti fac viata mult mai usoara acolo.

Recomandări
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”

Așa cum era de așteptat, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe liderul PSD Marcel Ciolacu, propus de coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități.

Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu
Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu

În perioada 10 iulie 2012–31 august 2012, Crin Antonescu a fost președinte interimar al României, în urma suspendării din funcție a președintelui ales Traian Băsescu de către Parlament.

Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja
Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja

Prin măsurile necesare reducerii deficitului bugetar imens, care amenință viitorul întregii economii se numără și înghețarea salariilor bugetarilor, după doi ani de valuri de majorări.