Laponia, țara lui Moș Crăciun. Ce poți să faci în orașul în care este casa lui Moș Crăciun
Crăciunul, cea mai frumoasă sărbătoare a anului devine, parcă, și mai frumoasă atunci cand Ajunul te prinde la doi pași de casa lui Mos Craciun.
Moș Crăciun este cel mai îndrăgit personaj în perioada sărbătorilor de iarnă. În noaptea de 24 spre 25 decembrie, bătrânelul rotofei cu barbă albă și lungă, coboară pe horn și le aduce cadouri copiilor care au fost cuminți tot anul.
Cu toții ne-am întrebat unde e casa lui Moș Crăciun și ce face el în restul anului, până când împarte cadouri copiilor în noaptea de Crăciun.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Exista multe povești și legende despre Moș Crăciun. Cu toate aceasta, cea mai acceptată teorie este că Moșul trăiește în Laponia, la Cercul Arctic, în apropiere de orașul finlandez Rovaniemi.
În urmă cu aproximativ o sută de ani, un călător a început să răspândească vestea despre Muntele Ureche și despre existența locuitorilor săi. Potrivit legendei, în perioada de iarnă, Moș Crăciun trăiește pe Muntele Ureche în ținutul Savuoski, între Finlanda și Rusia. Iar vara, Moș Crăciun trăiește pe insula Christmas.
Moș Crăciun nu a vrut să se afle de ascunzătoare sa secretă de pe Muntele Ureche și a venit cu o idee superbă prin care să se întâlnească cu cei care iubesc Crăciunul și cu prietenii săi: s-a mutat la Cercul Artic de lângă Rovaniemi.
Vestea că Moș Crăciun locuiește acolo i-a determinat pe oameni să viziteze locul. Iar numărul vizitatorilor din Laponia a crescut considerabil, ajungând la aproape un milion anual.
Ce poți face în Laponia
Prima vizită în Laponia trebuie să fie neapărat în satul lui Moș Crăciun. Odată ajunși acolo, cei mici și cei mari vor simți că au pășit într-un loc magic.
Satul este decorat cu mii de luminițe colorate, ghirlande și clopoței care creează o atmosferă de basm.
În sat există și un oficiu poștal, unde cei mici își pot lăsa scrisorile pentru Moș Crăciun. Elfii vor pune pe acestea sigiliul special al Cercului Artic, pentru a se asigura că plicurile ajung la Moș Crăciun.
De asemenea, Moș Crăciun are un birou în sat și primește micii vizitatori, care se pot așeza în poala lui să-și spună dorințele.
În satul lui Moș Crăciun, cei mici, împreună cu părinții pot face o plimbare cu sania trasă de reni și câinii husky.
Atmosfera magică din satul lui Moș Crăciun este completată și de faimosul munte Korvatuntui, care seamănă cu un cap cu cozi uriașe, prin care se spune că Moș Crăciun aude dorințelor copiilor.
Un alt loc vizitat de turiști în satul lui Moș Crăciun este Santa Park, un parc de distracții, unde copiii, împreună cu părinții pot explora Peștera lui Moș Crăciun sau pot admira sculpturile de gheață impresionante.
De asemenea, cei mici pot merge într-o excursie la fabrica de jucării a lui Moș Crăciun.
În Santa Park există și Școala Spiridușilor, un loc unde cei mici se vor distra pe cinste. Pot deveni elevi al elfilor și vor învăța cum să construiască decorațiuni de Crăciun sau să pregătească turtă dulce.
La aproximativ o oră cu mașina de Rovaniemi, turiștii pot vizita Ranua Wildlife Park, care găzduiește peste 50 de specii de animale, printre care: urși polari, reni, căprioare, cerbi și multe altele.
Copiii care nu pot ajunge să-l viziteze pe Moș Crăcin în Finlanda își pot trimite scrisorile în Laponia la următoarea adresă:
Santa Claus
Santa Claus Office, Joulumaantie 1
FI-96930 Arctic Circle
fax. +358 (0)16 362 007
FINLAND
Laponia și aurora boreală
Dacă ajungeți în Laponia în lunile de iarnă aveți șansa să observați aurora boreală, un fenomen care are loc în regiunea Cercului Polar.
Aurora boreală creează un spectacol magic, în care văzduhul este îmbrăcat în nuanțe de albastru și verde.
Mai de mult se credea ca această lumină este creată de vulpile polare care bat zăpada cu cozile lor, creând scântei multicolore.