Asa ceva nu se uita! Vacanta de voluntar la crescut maimute in Africa

Ultima actualizare: 24-10-2012 05:44
Babuin3

O vacanta pe care o vei tine minte toata viata nu e o vacanta in care stai degeaba in hamac, la umbra, cu un cocktail in mana. O vacanta de neuitat este aceea in care simti ca ai facut ceva, o schimbare in bine.

Pe acest principiu este condus centrul de ingrijire al orfanilor de babuini din Africa de Sud, C.A.R.E. (Centrul pentru Reabilitare si Educatie a Animalelor). Centrul accepta voluntari din toate tarile, oameni care sa se distreze si totodata sa lucreze cu micutele maimute si sa le ajute sa se intoarca in libertate.

Puii de babuin sunt preluati de cate un voluntar, care sta cu el agatat de corp aproape si 24 de ore din 24, cand puiul e prea mic. Omul devine mama adoptiva a micutului, care pe masura ce creste este invatat noi tehnici. Va fi pus in comun cu alt pui de babuin de care se va atasa, ca mai apoi sa fie alaturati unui grup de 15 sau 16 babuini si sa fie eliberati.

Nu sunt doar maimute in centrul sud african. Cei de aici au primit si facoceri, dar prin tabara se plimba si babuini salbatici, elefanti si antilope, fara sa deranjeze pe cineva.

Centrul primeste in medie 25 de voluntari in fiecare luna, pe tot parcursul anului, dar nu oricine rezista pana la final. Cabana oamenilor seamana cu una de munte, dar arata destul de rau si te poti trezi vizitat de sobolani, scorpioni si cate un sarpe veninos care urmareste sobolanii.

Desteptarea e data dimineata de babuinii salbatici care se bat si tipa pe acoperisul cabanei. Fiecare voluntar are apoi sarcini precise. Se pregatesc tone de mancare pentru animale. Trebuie hraniti micutii orfani, trebuie curatate custile lor, trebuie pregatita mancarea pentru ceilalti voluntari si trebuie curatate incaperile in care sunt gazduiti oamenii.

Maimutele nu sunt tocmai cele mai curate animale si tin ca oamenii din jurul lor sa le semene, asa ca isi murdaresc ingrijitorii cu orice pot. Dupa o zi in care ai strans praf, noroi, murdarie si oboseala cat incape, dusul de seara poate fi chiar cea mai buna experienta a zilei.

Oamenii care vin din toata lumea sa lucreze voluntari in Africa de Sud raman cu o amintire care le va smulge mereu lacrimi: eliberarea unui grup de micuti orfani. Totul este coordonat de fondatoarea C.A.R.E. Desi lucreaza aici din 1989 si are o varsta care trece de 70 de ani, directoarea centrului, Rita Miljo, inca mai munceste cot la cot cu voluntarii.

Ca sa ajungi sa lucrezi aici nu trebuie sa iti platesti decat drumul dus si intors, care se poate ridica la 1200 de euro. Masa si casa iti sunt asigurate din partea centrului. Inscrierile pentru o astfel de vacanta, plina de aventuri, munca, mizerie, animale, soare, praf si oboseala se fac pe siteul organizatiei CARE.
Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO